Mam problem z koncepcją podlewania paska trawnika o szerokości 2,0 m i długości ok. 24,0 m. Będzie znajdował się pomiędzy dwoma rzędami wysokiego żywopłotu i będą na nim rosły pienne porzeczki i agrest (a może i inne pienne krzewy owocowe) - krzaczek co 2,0 m, czyli jakieś 10-11 krzaczków/drzewek. Żywopłot będzie podlewany systemami kropkującymi, podobnie krzaczki/drzewka. A jak trawnik? Zraszacze obrotowe raczej się tu nie sprawdzą, wykonawca pracujący na elemencie Hunter w pierwszych przymiarkach znalazł dysze paskowe o zasięgach 1,5 m x 4,9 m lub 1,8 m x 4,9 m - ściągnąłem katalog Huntera, ale powiedzmy, że potrzebuję czasu i świeżej głowy, aby przebrnąć ze zrozumieniem przez 128 stron ;-).
A może nie potrzebuję systemów kroplujących, bo tymi dyszami paskowymi da się sprawę załatwić?
Nawodnienie paska trawnika
-
- 100p
- Od: 1 mar 2011, o 19:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nawodnienie paska trawnika
Polecam zdecydowanie kombinację z dysz paskowych MP Rotator. Należy je jednak zestawić naprzeciwlegle. Na końcach należy zamontować dysze MP left i MP right strip. Wzdłuż długiego boku należy wstawić MP side strip co ok. 4m. Mają one bardzo mały wydatek wodny więc przy dość solidnym ujęciu wodnym powinno to ruszyć na jednej sekcji. Niezbędne będą jednak dokładniejsze wyliczenia. Na szybko licząc - potrzebne będzie 14 zraszaczy. Jest to dość dobre rozwiązanie. Są różne opinie na temat tych modeli dysz jednak ja stosuje je u Klientów już ok 5-6 lat [od kiedy weszły na rynek] i nie mogę złego słowa powiedzieć. Jakby co to zapraszam na priv to pomogę.
Skoro wykonawca nie wiedział wcześniej o istnieniu takich dysz to polecałbym jednak skonsultowanie instalacji z profesjonalną firmą lub wynajęcie takiej do montażu systemu nawadniania zanim będzie za późno.
Skoro wykonawca nie wiedział wcześniej o istnieniu takich dysz to polecałbym jednak skonsultowanie instalacji z profesjonalną firmą lub wynajęcie takiej do montażu systemu nawadniania zanim będzie za późno.
Re: Nawodnienie paska trawnika
Dzięki za bardzo konstruktywną odpowiedź. I podpowiedź. Jeśli chodzi o wykonawcę, to zobaczę, co przedstawi mi w projekcie. Wtedy pewnie skorzystam z Twojej oferty pomocy. Na privie lub nawet na forum publicznym - wychodząc z założenia, że czytelnicy się przy okazji dokształcą ;-)
Wykonawca zakłada mi cały ogródek i przyznaję, że wygodniej mi korzystać z jego usług przy wszystkich elementach. Instalacja ma być wkopana w ziemię, a potem całość przykryta siatką na krety i na tym dopiero założony trawnik. Dzielenie prac na podwykonawców nieco by proces komplikowało. Ale zastanowię się nad tym - pewnie cena będzie tu grała rolę ;-).
Jeszcze raz dzięki i do przeczytania ;-)
Wykonawca zakłada mi cały ogródek i przyznaję, że wygodniej mi korzystać z jego usług przy wszystkich elementach. Instalacja ma być wkopana w ziemię, a potem całość przykryta siatką na krety i na tym dopiero założony trawnik. Dzielenie prac na podwykonawców nieco by proces komplikowało. Ale zastanowię się nad tym - pewnie cena będzie tu grała rolę ;-).
Jeszcze raz dzięki i do przeczytania ;-)