Sadzenie i prowadzenie winogrona
-
rezygn0101
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
rezygn0101
- ---
-
rezygn0101
- ---
Wiesz co... to już nie ma znaczenia.. bo od mojego pierwszego zapytania trochę się nauczyłam....już wiem, że dobrze posadziłam moją sadzonkę ale skoro zarzucasz coś mojemu pytaniu to prosze Cię przeczytaj go jeszcze raz, ze zrozumieniem.maryann pisze:Większą sztuką jest pytać niż odpowiadać.Trzeba było od razu tak...liska pisze:które to jest co ma być 25 cm pod ziemią
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nie, nie zarzucam, a Twoje pytanie jest potrzebne Tobie. Bo nadal nie wiem jak posadziłaś i po prostu jestem ciekawy, bo jak pisałem kardynalne to to nie jest.
25-30cm to całkowita głębokośc dołka jaki trzeba wykopać i na jego dnie postawić bryłę korzeniową(np. wyjętą z doniczki) i zasypać, nawet z kopczykiem; a na wiosnę odgrzebać ok 10 cm poniżej poziomu gruntu.
25-30cm to całkowita głębokośc dołka jaki trzeba wykopać i na jego dnie postawić bryłę korzeniową(np. wyjętą z doniczki) i zasypać, nawet z kopczykiem; a na wiosnę odgrzebać ok 10 cm poniżej poziomu gruntu.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
No nie zgadzam się tak do końcamaryann pisze:25-30cm to całkowita głębokośc dołka jaki trzeba wykopać i na jego dnie postawić bryłę korzeniową(np. wyjętą z doniczki) i zasypać, nawet z kopczykiem; a na wiosnę odgrzebać ok 10 cm poniżej poziomu gruntu.
Długa, porządna sadzonka powinna mieć bryłę korzeniową na głębokości 20-25 cm ( w tym miejscu zaczynają się korzenie), ale przecież jeszcze dochodzi ich długość, czy też wysokość doniczki w tym wypadku. Czyli jeszcze ile? 15 cm? Nie wiem, w jakich doniczkach kupujecie te sadzonki. Jeśli coś tam chcemy podsypać do dołka, obornika lub kompostu, lub po prostu lepszej ziemi, to dołek musi być odpowiednio głębszy.
Ale to oczywiście sytuacja idealna, a ideałem nikt przecież nie jest
- maryann

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ta głębokość ma swoje korzenie(
) kilkadziesiąt lat temu i ma na celu zabezpieczyć roślinę przed całkowitym przemarznięciem - czyli części podziemnej. Przez 20 lat nie przemarzła mi żadna odmiana nawet w części nadziemnej... Nie ma się o co szczelać 
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Winrośl, kiedy sadzić ?
hej kupiłam sadzonki winorośli kiedy je można posadzić