Jeśli chcesz mrozić, to ja na Twoim miejscu zamroziłbym surową i sparzył bezpośrednio przed spożyciem
Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Po takim parzeniu kiełbasa powinna osiągnąć wewnątrz około 68 stopni, czyli jest gotowa do spożycia.
Jeśli chcesz mrozić, to ja na Twoim miejscu zamroziłbym surową i sparzył bezpośrednio przed spożyciem
Jeśli chcesz mrozić, to ja na Twoim miejscu zamroziłbym surową i sparzył bezpośrednio przed spożyciem
- gaura
- 500p

- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Ja dokładnie tak robię, mrożę surową i parzę przed spożyciem. Białą robię tylko z wieprzowiny. Taka swojska jest dużo lepsza niż sklepowa:D
Pozdrawiam, Kasia
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Kasiu to nawet nie ma co porównywać a sama satysfakcja jest bezcenna.
Za wszystko inne zapłacisz kartą Majstercard
Za wszystko inne zapłacisz kartą Majstercard
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Zrobiłam z łopatki wędlinę długo dojrzewającą.Jest super,ale nie każdy lub i surową.Proszę o podpowiedź jak ją sparzyć.Chodzi o temp. wewnątrz mięśnia.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Jeśli chodzi o temperaturę to sparz do 68 stopni wewnątrz.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Ok.Dzięki. 
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Od kilku lat robię białą kiełbasę, podobnie jak Rybka, tylko nie wpadłam na to, żeby mieszać mechanicznie.Nadwyżkę kiełbasy zamrażam. Smak jest prawdziwej kiełbasy a skład, wiadomo, bez dodatków i polepszaczy(?). Z ciekawości przeczytałam kiedyś skład różnych białych kiełbas i to od tamtej pory robię ją sama.Podobnie jak gaura mrożę surową i parzę dopiero po rozmrożeniu.Biała jest najłatwiejszą i najszybszą kiełbasą do zrobienia.Rybka pisze:Białą robię tylko z wieprzowiny....bo wołowiny mi szkodaNa wołowinie wolę ugotować rosół a mięsko zmielić i zrobić pierogi
![]()
Mięsko dziele oczywiście na 3 grupy. Chude "mielę" na szarpaku, troszkę tłustsze na zwykłych oczkach a tłuszcz 2, 3 razy na sitku makowym.
Mięsa nie mieszam ręcznie tylko wrzucam do miksera i mieszam takim mieszadłem aż zacznie "mlaskać"![]()
Zapewniam, że jest pyszna. Robię też na samej soli bo biała musi być szara![]()
Kiedyś dawno temu była u nas "tradycja" przedświąteczna jeżdżenia po sklepach i kupowania po jednej białej na spróbowanie żeby mieć pewność że na stole świątecznym nie znajdzie się papier toaletowy z glutami![]()
I tak później się cudowało i zapiekało w winie żeby była zjadliwa. A wystarczyłoby półtorej godzinki roboty i zamrażalnik zapełniony.
Wszystkim niezdecydowanym serdecznie polecam. Z jakiego mięsa byście nie zrobili i tak będzie o niebo lepsza niż ta pseudo ze sklepu
Po przeczytaniu tego wątku zrobiłam dojrzewający schab.Był doskonały.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Cieszę się, że coraz więcej z nas robi własne wyroby, róbmy i cieszmy się zdrowym jedzeniem, ja właśnie otworzyłem słoik pasztetu z przepisu na pasztetową smarowną i zagryzam sobie kanapkę z tym pasztetem i plastrem cebuli 
Niebo w gębie palce lizać.
Niebo w gębie palce lizać.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Cieszę się że znalazłam Twój wątek i pokazałam córce i rezultat był taki że wczoraj u mnie robiła biała kiełbasę wyszła dobra ale trzeba dopracować bo wyszła mało soczysta i miałka ale pewnie muszę kupić większe sitko do maszynki ale wołowina też była .
Najważniejsza była radość córki że potrafiła zrobić kiełbasę bo w szynkowarze też robi wędliny
Najważniejsza była radość córki że potrafiła zrobić kiełbasę bo w szynkowarze też robi wędliny
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
No to super
Jeśli chodzi o soczystość, to być może miałyście za ciepłą wodę do parzenia lub mięsko zbyt chude.
Jak damy za dużo chudego to wyrób też będzie taki no wiesz.... gumowaty.
Jeśli chodzi o soczystość, to być może miałyście za ciepłą wodę do parzenia lub mięsko zbyt chude.
Jak damy za dużo chudego to wyrób też będzie taki no wiesz.... gumowaty.
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Sparzyłam łopatkę długodojrzewającą.Niestety wyszła sucha,ale to chyba normalne,bo to mięsko suszone.Czy mam rację,czy zrobiłam coś źle?
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Pewnie tak ja jeszcze nigdy nie robiłem takiej hybrydy.
Masz może fotkę ?
Masz może fotkę ?
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Niestety ,nie mam aparatu.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Dzięki Tobie moje dzieci wzięły się za wyroby kiełbas 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Re: Swojskie i zdrowe wyroby Bogdana
Nawet nie wiesz jak się cieszę 




