Ukształtowanie terenu, stara łąka

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
masmar6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2015, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ukształtowanie terenu, stara łąka

Post »

Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum, jeżeli popełnie jakiś błąd proszę pisać :)

Budujemy z żoną dom jednorodzinny w okolicach Białegostoku. Jesteśmy na etapie wstawiania okien.
Na naszej działce przed zakupem była łąka rolna.
Po pierwszych pracach budowlanych działka nie do końca jest równa i będziemy na pewno musieli dowieźć w niektóre miejsca świeżej ziemi.
Moim głównym pytaniem jest w jaki sposób pozbyć się starej trawy i przygotować ziemię pod nowy równy trawnik?
Czy nasypanie świeżej ziemi na " starą trawę" rozwiąże ten problem?
Czy mogę to np w tym roku spryskać czymś co pomoże wygnić tej trawie która jest w tym momencie?

Dodam również że mam trochę czasu przed zasianiem nowego trawnika więc na pewno ziemia będzie mogła się zregenerować.

Pozdrawiam
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ukształtowanie terenu, stara łąka

Post »

Możesz nawieść świeżej ziemi.jeśli będzie jej więcej niż 20 cm, starej nie trzeba będzie usuwac. Wystarczy wówczas spryskać mocznikiem - przyśpieszy rozkład. A tak lepiej nie pryskać niczyć. Przejechać talerzówką i będzie git. Trudno będzie Ci utrzymać sterylny trawnik, jeśli wszędzie będziesz miał łakę kwietną. Po prostu potem koś jak należy. To co zbędne wypadnie Tobie.
masmar6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A kiedy pryskać mocznikiem przed czy po zasypaniu świeżą ziemią?
W tych miejscach gdzie będzie nawieziona ziemia problem jest w takim razie rozwiązany a co z miejscami gdzie ziemi nie bedziemy nawozić?
Jeżeli chodzi o talerzówkę to może być problem gdyż jest już zrobione ogrodzenie i ciągnik nie będzie miał się jak zakręcić.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pryskać przed zasypaniem. Mocznik -czyli azot przyśpiesza proces kompostowania.

jeśli ciągnik nie przejdzie, znaczy działka mała: można ręcznie przekopać.
masmar6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No nie taka mała bo 2500 m2 ciężko będzie przekopywać ręcznie.Problem stwarza dom, który już jest wybudowany. Rozumiem że talerzować teraz wiosną jeżeli ciągnik da radę wjechać ? Co osiągniemy dzięki talerzowaniu ?

Przed robieniem jakiegokolwiek trawnika, muszę trochę tą działkę podrównać, dlatego myślałem też, o zaoraniu całości może glebogryzarką ?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co da glebogryzarka? Talerz da podobny efekt. Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie rolnicy już glebogryzarek prawie nie posiadają. Wszyscy przesiedli się na talerze, a do nowych ciągników podpinają agregaty uprawowe.

Pozwoli Ci to wzruszyć glebę, przeciąć darń co ułatwi jest mieszanie z nową ziemią. No chyba, że nowej dajesz tak dużo, że w sumie nie byłoby potrzeby nic więcej robić.

Bo jak rozumiem, zamierzasz odtworzyć łakę od nowa, bo obecny układ Ci się nie podoba.
masmar6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

powiem tak:
W przednim ogrodzie będę musiał dosypać sporą ilość ziemi żeby wyrównać teren.
A jeżeli chodzi o główny ogród to właśnie takie talerze byłyby najlepszym rozwiązaniem ale boję się że ciągnikiem nie będzie miał się jak obrócić. Czy dzięki talerzowaniu działka też się trochę wyrówna? Kiedy najlepiej to robić?

Jak pozbyć się starej trawy w tych miejscach w których nie będę dosypywał świeżej ziemi ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”