Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wanda pisze:Rany! Duśka! Ty jesteś strasznie jęcząca i pesymistka. Mnie stara babę, co ma niewiele mlodszą wnuczkę od ciebie cieszy każdy nowy korzonek, listek o pedzie nie wspominając. Teraz na żółciutkim Phalaenopsisie wychodzi pęd i na starym pędzie najprawdopodobniej keiki. Mnie to bardzo cieszy. Będę miała malucha, którego sama wyhoduje od początku, przynajmniej mam taka nadzieję. Szykuje ci się tyle kwitnień, masz powód do radości i dumy, a ty jęczysz, jak stara Kornacka.
z pędów się bardzo cieszę, z korzonków i listków też. z keika się cieszę tylko wtedy, gdy wychodzi na storczyku, który nie ma stożka wzrostu. nie chcę, żeby tego Phal. spotkało to, co jednego z moich. puścił niemożliwie dużo keików i do tego ma okropne plamy na liściach, wrótce uschnie, ale raczej mnie to nie zmartwi, bo jest tak okropnie zdeformowany i wygląda tak tragicznie, że aż żal patrzeć. ale jakby to był pęd, to cieszyłabym się. jeśli to pęd, to może być bardzo gruby i długi.
a pęd białego Phal, ten, co ma 50 cm, puszcza 3 odgałęzienia i wiąże powoli pąki. może będzie ładne, obfite korzenie, ale że jestem pesymistką, nie będę z góry zakładać, że na pewno się rozwinie, bo jakby się okazało, że się nie rozwinie, to byłabym zawiedziona.
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Oj Duska Duska ja juz nawet sobie ciebie wyobrazam w wieku kiedy bedziesz sie rozgladac za chlopcami a jak juz jakiegos spotkasz to bedzie mial z toba ciezki zywot bo ty z niczego nie jestes zadowolona,jak takiej "babie" dogodzic :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marta c pisze:Oj Duska Duska ja już nawet sobie ciebie wyobrazam w wieku kiedy bedziesz się rozgladac za chlopcami a jak już jakiegos spotkasz to bedzie mial z toba ciezki zywot bo ty z niczego nie jestes zadowolona,jak takiej "babie" dogodzic :?: :?: :?:
po prostu martwię się o tego storczyka. i o inne też. jak któryś straci stożek i puści keiki, to w porządku, bo przecież stożek musi mieć. obecnie mam 2 Phalaenopsisy z keikami: taki ciemnorózowy, który jest już samodzielny, obecnie puszcza łodyżkę kwiatową i rośnie sam w doniczce, bo stara roślina uschła, bo jej słońce oparzyło liść sercowy (znaczy się do niedawna ta roślina żyła, ale w końcu odpadły jej liście i teraz tylko sterczy resztka łodygi, a keiki jest już dorosłe. i Liodoro też ma keiki, na wystawie niechcąco kupiłam bez liścia sercowego, nie wiedziałam, że go nie ma, bo wyglądał całkiem normalnie i nic nie miał ugnite, ale temu to może ktoś niechcąco urwał liść sercowy zanim go kupiłam. ja chcę mieć normalne storczyki, bardzo nie lubię zmian i nowości (np. bardzo jestem smutna, gdy któryś z moich storczyków puści zdeformowany kwiat, choć zwykle miał normalne)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witam.
storczyki i pędy mają się dobrze. dzisiaj zauważyłam, że Mini Mark chyba puszcza jeszcze jeden pędzik. 1 puszcza normalnie, a drugi wyrasta mu obok korzenia, który wyrósł spomiędzy liści. mam nadzieję, że sobie poradzi i urośnie. buła między liśćmi ciemnoróżowego Phal. jeszcze nie pokazała, czym jest. inne łodyżki też rosną i nie umiem się doczekać kwiatów.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czemu nikt nie pisze w moim wątku??? piszcie coś.

u moich storczyków wszystko ok. pędziki są.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusia, na Allegro jest Phalaenopsis taki jakiego poszukujesz -biały w różowe mazy na brzegach płatków
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS pisze:Dusia, na Allegro jest Phalaenopsis taki jakiego poszukujesz -biały w różowe mazy na brzegach płatków
wiem, widziałam go, tylko nie wiem, czy R. mi kupią. nigdy nie kupowałam nic na tej stronie. ale ja tak bym chciała taki Phal... ale nigdzie nie umiem spotkać, nawet na wystawie nie było. ale jest taki cudny...
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Duśka, nie bój się Allegro. Też kiedyś się bałam, ale syn mi już kilka razy zamawiał roślinki i tylko z tacca nie wyszło. Cambria ma się dobrze i się rozrasta, Encyclia wypuściła pęd kwiatowy i nową psb. Bananek i Passiflora też mi ładnie rosną. Wszystkie rośliny przyszły dobrze zapakowane, a Encyclia z pędem kwiatowym, który ja przez nieuwagę złamałam. Sprzedawcę Plejone mogę polecić z czystym sumieniem.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale ja po prostu nie wiem, jak się zamawia. i tak nie mogę sobie konta założyć, bo pewnie nie można zakładać jak się nie ma 18 lat. a na takim storczyku bardzo mi zależy. i musiałabym spytać R. o zgodę, a wątpię, by się zgodzili, bo z kosztami przysyłki będzie bardzo drogi.
jedyny storczyk, który kupowałam przez internet, to była Vanda z orchidarium. ja zamawiałam Mokarę, ale uschła, więc mi przysłali zamiast niej Vandę. jestem z niej zadowolona, puszcza ju już 8. pęd u mnie (ale tylko 1 z dotychczas puszczonych zakwitł, bo Vandy łatwo zrzucają pędy). obecny jej rośnie i mam nadzieję, że zakwitnie, teraz już okna nie otwieram, to może go nie przewieje.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phalaenopsisy i Vandy mają się dobrze. prawdopodobnie 14 Phal. puszcza pędy, ale u niektórych nie mam 100% pewności, że to pędy, bo może się okazać, że nie, bo jeszcze maleńkie. no i ta buła na ciemnorózowym. ciągle nie wiadomo, co to jest. oby to był pęd.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witam. znowu nie piszecie. czy aż tak mnie nie lubicie, że nie chcecie nic pisać w moim wątku?

Moje storczyki mają się dobrze. 8 kwitnie, 14-15 puszcza pędy, 4 stoją w miejscu, a 2 są w kiepskim stanie. nie umiem się doczekać kwitnień
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Duśka, porób jakieś fotki bo głupio tak komentować suche informacje :roll: zwłaszcza pojawiające się codziennie :lol:
z pędów na pewno się cieszysz jak my wszyscy :wink: gratuluję i czekam na fotki :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne pisze:Duśka, porób jakieś fotki bo głupio tak komentować suche informacje :roll: zwłaszcza pojawiające się codziennie :lol:
z pędów na pewno się cieszysz jak my wszyscy :wink: gratuluję i czekam na fotki :wink:
fotki bardzo chętnie bym porobiła, bo uwielbiam robić fotki moim storczykom, ale nie wiem, czy R. pozwolą. pędzików jest już całkiem sporo i bardzo się z nich cieszę i z niecierpliwością czekam na kwiaty. za kilka miesięcy będzie na oknach kolorowo, jak pędy zakwitną. dzisiaj odpadły kwiatki Phalaenopsisowi z liśćmi w kropki.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Witaj :) , od jakiegoś czasu sobie czytam ten Twój wątek i jednego nie rozumiem :roll: Czemu to rodzice nie pozwalają robic fotek storczykom ? W końcu to czyje są te storczyki , Twoje czy rodziców ?, że musisz miec zgodę na zrobienie nowych fotek . I co złego jest w pokazywaniu , nowych pędów ? :|
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANETA pisze:Witaj :) , od jakiegoś czasu sobie czytam ten Twój wątek i jednego nie rozumiem :roll: Czemu to rodzice nie pozwalają robic fotek storczykom ? W końcu to czyje są te storczyki , Twoje czy rodziców ?, że musisz miec zgodę na zrobienie nowych fotek . I co złego jest w pokazywaniu , nowych pędów ? :|
storczyki są moje, chociaż T. lubi je glądać i też się cieszy z nowych pędów. ale aparat nie jest tylko mój i czasem są źli, że jest cały zapchany fotkami storczyków, bo ja bym mogła robić bardzo dużo fotek, bo lubię je robić, ale oni nie pozwalają. chętnie bym porobiła mojej cudownej Vandzie i Phalaenopsisom. pędy na Phal. może za 3 miesiące zakwitną, bo na razie są małe, ale jeden z tych białych w bordowe łatki (które zwykle zwałam ever spring), ma 2 pędy i one już mają z 5 cm i rosną bardzo szybko, a inne wolniej. Mini Mark też chyba ma 2. jeden to na pewno będzie pęd, a drugi idzie pod korzonkiem, który wyszedł spomiędzy liści. i nie umiem się doczekać, kiedy będę mieć moje wymarzone storczyki, czyli Phal. bellina, Phal. żółtozielony i Phal. biały z fioletowymi mazami na brzegach, ale nie umiem ich spotkać.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”