Dokumenty wymagane do budowy garażu blaszanego

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
BartekOpole
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 paź 2013, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dokumenty wymagane do budowy garażu blaszanego

Post »

I potem jest problem jak sąsiad doniesie. Do tego czasu każdy jest zadowolony. I jeszcze jedno, samowola budowlana nigdy się nie przedawnia. Jest poważniejsza jak widać niż zbrodnia - tu przedawnienie następuje po 30 latach. Pamiętajcie o tym!! :D
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z blaszakiem nie ma problemu - trzeba zgłosić jako obiekt gospodarczy (a nie garaż). Zgłoszenie jest proste i warto to zrobić.
archeron
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 gru 2014, o 14:48

Post »

Witam ma takie pytanie w sumie również problem.., Mianowice mój ojciec wybudował budynek gospodarczy o wymiarach 6m na 4m budynek ma wylaną płytę betonową i słupy murowane i jest obity blachą w okół i jest rolnikiem i budynek postawił za naszym podwórkiem na ziemi już "Gminnej" i nie zostało to zgłoszone do żadnego urzędu.., Ojciec to wybudował więcej niż 10 lat temu i człowiek nie myślał o takich rzeczach jak zgłoszeniu tego obiektu., Ostatnio byliśmy w Urzędzie gminy i Wójt powiedział ze wszystkie dokumenty po nowym roku "załatwi" i będziemy mogli kupić ten cześć ziemi na którym jest jest również budynek.., najważniejsze w tym wszystkim ze mamy dobrych sąsiadów i poinformowali o tym Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego.., dowiedzieliśmy się ze przyjadą na kontrole w połowie stycznia.., co można od nich oczekiwać..? kara finansowa..? rozbiórka..? dziek ujem za odpowiedz, poradę.., Pozdrawiam ..,
DarekRz

Post »

Gdybyś zdążył załatwić u wójta umowę dzierżawy (z prawem posadowienia budynku gospodarczego) tego kawałka terenu, na którym stoi budynek gospodarczy - zanim zjawi się nadzór budowlany - moglibyście zalegalizować ten budynek. Opłata legalizacyjna wyniosłaby 2.500,00 zł. Jeśli nie załatwisz takiej umowy nadzór budowlany będzie musiał nakazać rozbiórkę i złożyć wniosek do sądu rejonowego o ukaranie w sprawie o wykroczenie. Przy bardzo, bardzo... dobrej woli inspektora, mogłoby się skończyć na rozbiórce i 500 zł kary.
Awatar użytkownika
s_stec
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2014, o 14:02

Post »

No właśnie z takimi budynkami gospodarczymi jest problem. Po prostu może warto się udać do urzędu i jakoś polubownie załatwić sprawę. Co innego blaszak, ja stawiałem niedawno taki- garazemetalowe-garaze ze spadem w tył i nie miałem żadnych problemów. Po prostu się stawia i już.
lybretto
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2015, o 22:14

Post »

s_stec pisze:Po prostu się stawia i już.
Ze zgłoszeniem czy bez ? Wybacz ale trafiłem tu żeby rozwiać wątpliwości :)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

lybretto
Przeczytaj od początku - to tylko 2 strony, a wszystko masz.
Nie wystarczy postawić i już. Musisz uprzednio zgłosić.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-W-ss
---
Od: 6 maja 2014, o 12:23

Post »

Ja jestem w trakcie budowy gospodarczego domku letniskowego :) Tak to nazywam bo na domek letniskowy za mały a na zgłoszeniu musiało być "budynek gospodarczy". Obrazek
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgłaszać do urzędu i stawiać modląc się, żeby dobry sąsiad którego się ma ( jeśli się ma) nie wyprowadził się. Bądź nie popaść z nim w konflikt.
Pozdrawiam Paulina
x-W-ss
---

Post »

Jeśli się zgłosi do urzędu budowę to sąsiad może naskoczyć-pod warunkiem że wszystkie wymiary i odległości budynku są takie jak w zgłoszeniu. U mnie byli już dwa razy z nadzoru dzięki donosowi sąsiada. Pomierzyli, pogadali, popytali po czym stwierdzili że więcej na donosy sąsiada reagować nie będą i pojechali.
peloponez
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 mar 2015, o 22:28

Post »

Ja u siebie postawiłem garaż blaszany 5mx3m na granicy działki i zgłosiłem temat do gminy - nie mam do dziś żadnych problemów...
x-W-ss
---

Post »

Nie masz problemów bo urząd gminy nie jest od zgłoszeń. Wydział budownictwa jest w Starostwie Powiatowym i tam się dokonuje wszelkich zgłoszeń i pozwoleń dotyczących budowy. Przyjdzie nadzór jak cię sąsiad podpierniczy i każą ci garaż rozebrać-być może będzie też kara finansowa. Zależy jak się dogadasz. Żaden budynek ani żadna budowla nie może stać w granicy działki bez pozwolenia na budowę. Dziwię się trochę że gmina ci nie odpisała że oni nie są odpowiednim organem w tego typu sprawach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”