Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunbergia - ( Thunbergia alata ) jak uprawiać?
Mam pytanie związane z przesadzaniem, pikowaniem młodych tunbergi z wykształconą parą liści właściwych. Czy sadzić na głębokość na której rosły , czy też zagłębić sadzonki aż po liścienie (podobnie jak pomidory). 

Pozdrawiam - Krzysztof
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Wsadż je jak najgłębiej, one i tak się wyciągną po jakimś czasie, ja jeszcze dodatkowo ugniatam, są wtedy stabilniejsze
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Dzięki. Czeka mnie w przyszłym tygodniu pikowanie - dlatego pytałem - a nie chciałbym czegoś sknocić. Niektóre siewki są mocno wyciągnięte pomimo ,że stoją na południowym parapecie, to od powierzchni ziemi do liścieni jest około 10 cm.
Podobnie jak Ty zamierzam do jednej doniczki dać 3 do 4 rośliny.Powinno być ok.
Podobnie jak Ty zamierzam do jednej doniczki dać 3 do 4 rośliny.Powinno być ok.

Pozdrawiam - Krzysztof
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lis 2014, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"Krzysztof59"
cyt:wyciągnięte pomimo ,że stoją na południowym parapecie, to od powierzchni ziemi do liścieni jest około 10 cm."
z moimi miałam ten sam problem, wsadziłam po same pomidory=czytaj liścienie) do wiekszych doniczek jakies 3 tyg temu jak miały po 2 liście właściwe. Staneły- ale się cieszyłam:) bo strasznie mi bujały. Po przesadzeniu poszły najpierw w korzonki, wiec chwile był spokój. Poszczykałam końcówki. połowe nad 1szm reszte nad drugim liściem właściwym. oba sposoby dają bardzo dobry efekt. ale estetyczniejsze i bardziej zwarte w pokroju rośliny są te nieuszczypnięty nad 1szym liściem. wtyknelam im tez po jednej pałeczce nawozowej do doniczki bo są bardzo zarłoczne o ile mi wiadomo i jestem bardzo zadowolona z efektów jak na razie.... dalej strasznie sie wyciągają ale to przecież pnącze....tak to sobie tłumacze. bo słońca mają masę od 7 rano do 17.
cyt:wyciągnięte pomimo ,że stoją na południowym parapecie, to od powierzchni ziemi do liścieni jest około 10 cm."
z moimi miałam ten sam problem, wsadziłam po same pomidory=czytaj liścienie) do wiekszych doniczek jakies 3 tyg temu jak miały po 2 liście właściwe. Staneły- ale się cieszyłam:) bo strasznie mi bujały. Po przesadzeniu poszły najpierw w korzonki, wiec chwile był spokój. Poszczykałam końcówki. połowe nad 1szm reszte nad drugim liściem właściwym. oba sposoby dają bardzo dobry efekt. ale estetyczniejsze i bardziej zwarte w pokroju rośliny są te nieuszczypnięty nad 1szym liściem. wtyknelam im tez po jednej pałeczce nawozowej do doniczki bo są bardzo zarłoczne o ile mi wiadomo i jestem bardzo zadowolona z efektów jak na razie.... dalej strasznie sie wyciągają ale to przecież pnącze....tak to sobie tłumacze. bo słońca mają masę od 7 rano do 17.
U mnie 7 sztuk wykiełkowało, choć nierównomiernie. Będzie dobre towarzystwo dla kobei na balkonie.
Te w sklepach to inna, efektowniejsza pod względem kwitnienia odmiana.Z tego co wiem to jest rozmnażana in vitro, albo wegetatywnie.Rzepka pisze: ale nigdy nie miałam tak obficie kwitnących, jak te w sklepach ogrodniczych, nie wiem, czy to sprawa nawożenia, nasion, warunków uprawy.![]()
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 16 mar 2009, o 13:12
- Kontakt:
Moje siewki tunbergii wypadły mi z rąk i całkowicie się rozsypały. Nie ratowałam ich, nigdy mi nie wyszły takie ładne jak kupne. Zresztą te siewki też były takie jakieś niewydarzone.
Ania
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 lis 2014, o 17:02
selli7 pisze:Te w sklepach to inna, efektowniejsza pod względem kwitnienia odmiana.Z tego co wiem to jest rozmnażana in vitro, albo wegetatywnie.Rzepka pisze: ale nigdy nie miałam tak obficie kwitnących, jak te w sklepach ogrodniczych, nie wiem, czy to sprawa nawożenia, nasion, warunków uprawy.![]()
Pozdrawiam
To bardzo możliwe bo cena sadzonki nie schodzi poniżej 10 zł.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pewnie jak minie obawa przymrozków, czyli po 15 maja, no chyba, że chcesz się gimastykować z codziennym zabezpieczaniem włókniną.
Ja swoją w ciągu dnia ostatnio wystawiałam na zewnętrzny parapet w ciągu dnia, bo było ciepło i słonecznie ale na noc wracały do domu.
Małgosiu ładne te Twoje sadzonki, takie duże...Moje też zostały uszczknięte ale są dużo niższe.
Ja swoją w ciągu dnia ostatnio wystawiałam na zewnętrzny parapet w ciągu dnia, bo było ciepło i słonecznie ale na noc wracały do domu.
Małgosiu ładne te Twoje sadzonki, takie duże...Moje też zostały uszczknięte ale są dużo niższe.
Pozdrawiam, Marta.
- Margo_margo
Witajcie.
Mimo uszczknięcia czubków za bardzo się nie zagęściły. Ale pewnie za wysoko uszczknęłam- żal mi było
Planowałam wynieść je na balkon jednak obecnie zapowiadane przymrozki powstrzymały mnie przed tym.
No i po drodze na jednej znalazłam prawdopodobnie wciornastki. Ma gołą nóżkę przez te robale ale sytuacja raczej opanowana.

Mimo uszczknięcia czubków za bardzo się nie zagęściły. Ale pewnie za wysoko uszczknęłam- żal mi było

Planowałam wynieść je na balkon jednak obecnie zapowiadane przymrozki powstrzymały mnie przed tym.
No i po drodze na jednej znalazłam prawdopodobnie wciornastki. Ma gołą nóżkę przez te robale ale sytuacja raczej opanowana.

Ja uszczykuję po drugiej parze liści właściwych, siałam późno i nie mam "wyciagnietych" roślinek. Mam pytanie kiedy można je zacząć nawozić, pikowałam je dwa tygodnie temu.
- Margo_margo
Ja swoje nawożę od dłuższego czasu ale nie wiem czy przez to właśnie nie wyciągają się za bardzo. Mam zrobiony roztwór do fertygacji pomidorów i kwiatkom też daję 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Moje thunbergie przezimowały.
Po lewej thunbergia grandifolia a po prawej terracota.

Róznica między liśćmi.

Muszę je jeszcze przesadzić w świeżą ziemię.
Po lewej thunbergia grandifolia a po prawej terracota.
Róznica między liśćmi.
Muszę je jeszcze przesadzić w świeżą ziemię.