Tu na razie jest ściernisko...
- Malvy
- 500p

- Od: 10 lut 2015, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tu na razie jest ściernisko...
Sto-krotko ależ oczywiście, że dasz radę jeśli tylko chcesz
Witaj w wątku, cieszę się, że dołączyłaś 
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też nie znoszę krasnali, opon, grzybów z misek i pomalowanych farbą kamieni 
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Ostatni hit kiczowatych ogrodów, łabędzie ze zużytych opon - O ZGROZO 
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba coraz mniej tej kiczowatej biżuterii ogrodowej.
Myślę, że nie miał kto nauczyć nas estetyki w czasach siermiężnej przeszłości. Nie każdy wyrastał w inteligenckich domach lub sam umiał nauczyć się patrzenia na świat inaczej niż wszyscy wokół. Teraz zdecydowanie internet otworzył nas na świat i dzięki temu więcej piękna wokół. Zimno i wieje, nici z prac w ogrodzie. 
- Malvy
- 500p

kasia100780 popieram w 100%
Zuza, widziałam kiedyś kilka rzeźb z opon i były powiedzmy ciekawe, ale żadna nie była z przeznaczeniem do ogrodu - rzeźby ogrodowe z opon - BAN
Soniu, masz pełną rację, internet i zagraniczna prasa dają nam możliwość podejrzenia mnóstwa porządnych i naprawdę pięknych rozwiązań, niestety nawet dziś nie wszyscy łapią różnicę
W końcu ponoć: średnia inteligencji na planecie jest stała, populacja rośnie
Wieje dziś mocno, u mnie też, ponoć od niedzieli ma dopiero się ładnie robić
Zuza, widziałam kiedyś kilka rzeźb z opon i były powiedzmy ciekawe, ale żadna nie była z przeznaczeniem do ogrodu - rzeźby ogrodowe z opon - BAN
Soniu, masz pełną rację, internet i zagraniczna prasa dają nam możliwość podejrzenia mnóstwa porządnych i naprawdę pięknych rozwiązań, niestety nawet dziś nie wszyscy łapią różnicę
Wieje dziś mocno, u mnie też, ponoć od niedzieli ma dopiero się ładnie robić
- kasia100780

U mnie też dzisiaj wiało, posadziłam tylko trzmieliny..
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Cieszę się, bo znalazłam pokrewne dusze. Mnie również rażi obecność plastikowych, glinianych, betonowych malowanych stworów i stworków w ogródkach czy na działeczkach.
Bardzo "ciekawie" wyglądają np. takie zestawienia: baranek większy niż stojąca obok krowa!
Mam sąsiada, który pobyt na działce zaczyna od rozstawiania tych plastykowych zwierząt i ptaków, a kończy zbieraniem ich w celu schowania przed złodziejami. I tak codziennie.
Bardzo "ciekawie" wyglądają np. takie zestawienia: baranek większy niż stojąca obok krowa!
Mam sąsiada, który pobyt na działce zaczyna od rozstawiania tych plastykowych zwierząt i ptaków, a kończy zbieraniem ich w celu schowania przed złodziejami. I tak codziennie.

- kasia100780

- Malvy
- 500p

Kasiu, dziś nie była ładna pogoda na siedzenie na zewnątrz
ale trzmielinom nic nie będzie, a masz kilka roślin więcej w ogrodzie, trzymam kciuki, że się ładnie przyjmą
Lucynko, masz w nas pełne wsparcie w kwestii.... "ozdób"
Podziwiam sąsiada za to że mu się tak chce codziennie je rozstawiać i chować na powrót
, ale... naprawdę ktoś chciałby to ukraść? 
Lucynko, masz w nas pełne wsparcie w kwestii.... "ozdób"
Podziwiam sąsiada za to że mu się tak chce codziennie je rozstawiać i chować na powrót
- kasia100780

Mi chodzilo o tego sasiada co rozkłada i sklada zwierzatka 
- Malvy
- 500p

Też sądzę, że to strata czasu 
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Witam witam.
Trafiłam tu z ogrodu Soni, zaciekawiona dyskusją o ogrodowej biżuterii.
No cóż... powiem tyle: mój działkowy sąsiad ma całe stado krasnali a i grzybka z miski też. Za każdym razem jak wchodzę na działkę muszę te wesołe brodate buźki oglądać. Na szczęście dzielą nas dwie działki, z czego jedna gęsto zarośnięta, więc spokojnie w trakcie pobytu u siebie szybko zapominam.
Oczywiście każdy z nas jest inny i każdemu co innego się podoba. I to jest piękne! Bo jest różnorodność, nie ma nudy. Nie mniej tego typu dekoracje do mnie nie przemawiają. Wcale.
Ale gliniane gary, stałe drewniane koła od dawnych wozów i kilka innych jeszcze jak najbardziej.
Ważne byśmy otaczali się tym co nam sprawia radość a inne widoki puszczali w niebyt.
Oczywiście nie omieszkałam sobie przespacerować całego Twojego wątku. Chylę czoła
dla dwóch tak dzielnych kobiet! Brawo! Tak trzymać!
Od dziś będę Ci ostro kibicować no i pozostało życzyć mi byś miała niezapomnianą majówkę w nowym domu.
Uśmiałam się przy okazji co niemiara z Waszych psów, kotów. Zwierzaki są świetne i warto się nimi otaczać.
Tik taki... wazony... i te sprawy.
Trafiłam tu z ogrodu Soni, zaciekawiona dyskusją o ogrodowej biżuterii.
Oczywiście każdy z nas jest inny i każdemu co innego się podoba. I to jest piękne! Bo jest różnorodność, nie ma nudy. Nie mniej tego typu dekoracje do mnie nie przemawiają. Wcale.
Ale gliniane gary, stałe drewniane koła od dawnych wozów i kilka innych jeszcze jak najbardziej.
Oczywiście nie omieszkałam sobie przespacerować całego Twojego wątku. Chylę czoła
Uśmiałam się przy okazji co niemiara z Waszych psów, kotów. Zwierzaki są świetne i warto się nimi otaczać.
Tik taki... wazony... i te sprawy.
- Malvy
- 500p

Witaj Aniu
Zgadzam się, że różnorodność jest wspaniała cechą i dzięki niej możemy się uczyć od siebie nawzajem, poznawać nowe rozwiązania, inspirować się pomysłami innych. Ważne jest by okazać zrozumienie (lub wyrozumiałość) dla zdania drugiego i jego upodobań i miło by było, gdyby ci drudzy też nie narzucali się ze swym zdaniem
Cieszę się, że nikt mnie do stawiania krasnali nie namawia
ale nie pójdę z młotkiem do sąsiada jeśli jakiegoś postawi u siebie
Zdecydowanie bardziej lubię stare pnie i kłody, skalniaki wyglądające na naturalne, romantyczne zakątki z ładnymi mebelkami czy wiklinowe kosze z ładną kompozycją kwiatów
Słońce dziś pięknie świeci, ponoć ma być ładny tydzień
dla nas będzie pracowity 
Zgadzam się, że różnorodność jest wspaniała cechą i dzięki niej możemy się uczyć od siebie nawzajem, poznawać nowe rozwiązania, inspirować się pomysłami innych. Ważne jest by okazać zrozumienie (lub wyrozumiałość) dla zdania drugiego i jego upodobań i miło by było, gdyby ci drudzy też nie narzucali się ze swym zdaniem
Cieszę się, że nikt mnie do stawiania krasnali nie namawia
Słońce dziś pięknie świeci, ponoć ma być ładny tydzień
- Malvy
- 500p

Dawno się nie odzywałam we własnym wątku, ale jestem
(przynajmniej o tej porze, bo od rana znów jedziemy na budowę - łazienka jest w fazie "za połową" czyli kończymy ostatnią ścianę jeszcze wanna do obłożenia płytkami, bo obudowę z bloczków już zrobiłyśmy
).
Mam kilka fotek do pochwalenia się, bo wreszcie doczekałam się krokusów, tak się bałam, że ich nie zobaczę nim przekwitną, a one zrobiły mi przyjemność i nie dość, że zakwitły to jeszcze się rozmnożyły
wsadzałam po jednej cebulce a wyszły po trzy kwiaty

miło zaskoczył mnie także barwinek - zawiązał pączki kwiatowe i nowe pędy!

a teraz relacja z dzisiejszych "osiągnięć" ogrodowych. Posiadanie ścierniska jako działki ma swoje plusy i minusy. Plusem jest to, że jest to świetna ziemia w której wszystko dobrze rośnie, minusem jest to, że jest to świetna ziemia w której wszystko dobrze rośnie
w zeszłym roku sadziłam kwiaty na obrzeżu trawnika (technicznie rzecz biorąc trawnik był po kwiatach
) Do jesieni jeszcze było je widać. Dziś wyglądało to tak:

a potem przeszedł huragan Malvy i okazało się, że jednak było tam coś jeszcze

a później zrobiło się kompletnie ciemno i strasznie zimno
Niby prawie wiosna, ale "prawie robi różnicę"...
Mam kilka fotek do pochwalenia się, bo wreszcie doczekałam się krokusów, tak się bałam, że ich nie zobaczę nim przekwitną, a one zrobiły mi przyjemność i nie dość, że zakwitły to jeszcze się rozmnożyły

miło zaskoczył mnie także barwinek - zawiązał pączki kwiatowe i nowe pędy!

a teraz relacja z dzisiejszych "osiągnięć" ogrodowych. Posiadanie ścierniska jako działki ma swoje plusy i minusy. Plusem jest to, że jest to świetna ziemia w której wszystko dobrze rośnie, minusem jest to, że jest to świetna ziemia w której wszystko dobrze rośnie

a potem przeszedł huragan Malvy i okazało się, że jednak było tam coś jeszcze

a później zrobiło się kompletnie ciemno i strasznie zimno
- Ruda2011

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Malvy dziś już ostatni dzień zimy - ha ha ha - "zimy". Jaka zima taka wiosna
- marnawa tak trochę
Od jutra już będzie tylko cieplej i cieplej ............. tak przynajmniej być powinno
Kiedy zaczynam psioczyć na polski klimat, przypominam sobie zachwyty moich znajomych z Florydy. "Jak wy tu macie fajnie
, u nas za oknem ..... ta sama zakurzona agawa - przez cały rok taka sama"
Ja wiem, że oni trochę żartują. Ja też
Od jutra już będzie tylko cieplej i cieplej ............. tak przynajmniej być powinno
Kiedy zaczynam psioczyć na polski klimat, przypominam sobie zachwyty moich znajomych z Florydy. "Jak wy tu macie fajnie
Ja wiem, że oni trochę żartują. Ja też