mam od nich również większość moich traw i całą masę bylin...
 mam od nich również większość moich traw i całą masę bylin...A tu najprostszy przykład ich różnorodności...

Uwielbiam też rudbekie:
te to byliny

a ta odmiana jednoroczna

Daj znać to skasuję zdjęcia.

)Nadzieja umiera ostatnia...
 )Nadzieja umiera ostatnia...
A co masz na myśli pytając czy ma to sens? U mnie jest żywopłot ze szmaragdów. Ja posadziłam po to, aby osłonić się od wiatru, kurzu z ulicy, chwaściorów nawiewających z pola i oczywiście od wścibskich sąsiadówSzamanka pisze:Kobietki,
a co myślicie o żywopłocie z tui Szmaragd? Ma to sens?
 Do tego doszedł jeszcze jeden plus - utwozrzyły mi trochę cienia, bo u mnie wystawa południowa i patelnia jak smok. Ja sobie chwalę, są praktycznie bezobsługowe, nie trzeba przycinać kilka razy w roku (chyba że ktoś chce to przycina na wysokość) i nie rozrastają się mocno na boki.
 Do tego doszedł jeszcze jeden plus - utwozrzyły mi trochę cienia, bo u mnie wystawa południowa i patelnia jak smok. Ja sobie chwalę, są praktycznie bezobsługowe, nie trzeba przycinać kilka razy w roku (chyba że ktoś chce to przycina na wysokość) i nie rozrastają się mocno na boki.
 zdjęcia zostaw, piękne są
  zdjęcia zostaw, piękne są  właśnie czaję się na owe pannice w BR, powstrzymuje mnie póki co zastawiony balkon i mnóstwo czekającej pracy na działce... aaaale, co się odwlecze to nie uciecze
 właśnie czaję się na owe pannice w BR, powstrzymuje mnie póki co zastawiony balkon i mnóstwo czekającej pracy na działce... aaaale, co się odwlecze to nie uciecze   

)
 ) Zastanawiałam się czy z tej odmiany można takowy zrobić, ale z tego co tu czytam, to widzę, że tak. Ostatnio też odkryłam tujowe żywopłoty koło mojego osiedla - codziennie tamtędy przechodzę i jakoś ich nie zauważyłam wcześniej
  Zastanawiałam się czy z tej odmiany można takowy zrobić, ale z tego co tu czytam, to widzę, że tak. Ostatnio też odkryłam tujowe żywopłoty koło mojego osiedla - codziennie tamtędy przechodzę i jakoś ich nie zauważyłam wcześniej   

). Nie mam pojęcia czy tyle wystarczy, może ktoś doradzi? Ile się tego sypie pod jedną roślinę? Czy daje się bezpośrednio pod czy trzeba wymieszać z ziemią najpierw? Zostawiłam ją w bagażniku, więc nawet nie sprawdziłam czy coś napisane na worku).
 ). Nie mam pojęcia czy tyle wystarczy, może ktoś doradzi? Ile się tego sypie pod jedną roślinę? Czy daje się bezpośrednio pod czy trzeba wymieszać z ziemią najpierw? Zostawiłam ją w bagażniku, więc nawet nie sprawdziłam czy coś napisane na worku). Fajnie by było, gdyby w piątek była dobra pogoda, to wzięłabym sobie wolne. Zwłaszcza, że weekend zapowiada się pogodowo kiepściutko, więc z prac ogrodniczych nici...
  Fajnie by było, gdyby w piątek była dobra pogoda, to wzięłabym sobie wolne. Zwłaszcza, że weekend zapowiada się pogodowo kiepściutko, więc z prac ogrodniczych nici...

teraz wiem jak z tym postępować. A czy można dawać ją pod wszystkie rośliny czy raczej jest preferowana tylko przez róże i hortensje?
 teraz wiem jak z tym postępować. A czy można dawać ją pod wszystkie rośliny czy raczej jest preferowana tylko przez róże i hortensje?

Ja dawałam pod powojniki i róże. Pod hortensje nie sypnęłam... a szkoda...
  Ja dawałam pod powojniki i róże. Pod hortensje nie sypnęłam... a szkoda... 
 Cisów mam około trzydzieści, płaciłam po 11 zł, ale były małe 30-35 cm. Nie mam zaufania do dużych sklepów, o rośliny tam nie dbają, nigdy nie wiadomo w jakim stanie się kupuje. Wolę pobliskie szkółki, jak masz możliwość tam szukaj żywotników.
   Cisów mam około trzydzieści, płaciłam po 11 zł, ale były małe 30-35 cm. Nie mam zaufania do dużych sklepów, o rośliny tam nie dbają, nigdy nie wiadomo w jakim stanie się kupuje. Wolę pobliskie szkółki, jak masz możliwość tam szukaj żywotników. pewnie z wiórami, jak z innymi nawozami - trzeba dostosować do roślinki.
  pewnie z wiórami, jak z innymi nawozami - trzeba dostosować do roślinki. na działce czasem czuję się jak na "talerzu", więc przyda się osłona od wścibskich spojrzeń.
 na działce czasem czuję się jak na "talerzu", więc przyda się osłona od wścibskich spojrzeń. Ja myślałam o skromnych 20. U mnie iglaków nie ma żadnych, więc myślę, że szmaragdy nie zdominowałyby ogródka. A jeszcze jak są bezproblemowe..
 Ja myślałam o skromnych 20. U mnie iglaków nie ma żadnych, więc myślę, że szmaragdy nie zdominowałyby ogródka. A jeszcze jak są bezproblemowe..