Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Aleksandra, postanowiłem poczekać jeszcze z tym trochę, bo to jest kupna roślina która przybyła do mnie ze 2 tygodnie temu. Podczas transportu straciła kilka liści ale z tego co widzę właśnie się zadomowiła i wypuszcza na czubku nowe liście, wiec nie będę jej psuł zabawy. 

- bool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Już myślałem, że będę się żegnał ze swoim Adenium obesum, bo wyglądało jakby jednym korzeniem było już po drugiej stronie, ale jednak nabrało chęci do życia. Roślinę zacząłem z końcem lutego podlewać, sflaczały kaudeks dość szybko napęczniał, a czubku zrobiło się zielono. Teraz muszę się pilnować, żebym się nie rozkręcił za bardzo z wodą i żebym za szybko nie wystawił na zewnątrz. Jeśli to się uda będzie to pierwsze moje Adenium, które ze mną tyle wytrwało.
Tak wygląda dziś:

Pozdrawiam,
Artur!

Tak wygląda dziś:

Pozdrawiam,
Artur!
Zazdroszczę Ci tych brzuszków, jak to robicie, że one takie dopasione są?
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Wiosna, a w zasadzie wiosenne słońce i wydłużający się dzień, nie na wszystkie rośliny "działa" jednakowo.
Jedno z moich Adenium thai socotranum już pomalutku rośnie, co mnie bardzo cieszy. Ciekawi mnie czy będzie samoczynne rozgałęziać się i zagęszczać koronę. Z drugiej strony czekam na rozwój - rozrost bryły korzeniowej, bo te rośliny miały ją bardzo "skromną" w porównaniu z bryłą korzeniową Adenium obesum m/w tej samej wielkości:

- drugie nadal "smacznie ucina" sobie zimową drzemkę, mimo że stoją obok siebie w takich samych podłożach i warunkach (dostęp do światła i temperatura). Ne widać najmniejszych oznak, że w najbliższych dniach, może się coś tą na fotce niżej, pobudzić do "działania. Od dwóch dni dogrzewam ją w dzień w promieniach słonecznych, na południowym obudowanym balkonie, m/w 5 - 6 godzin:

- gdy jedne rośliny jeszcze w najlepsze odpoczywają, drugie są w pełni kwitnienia. Ostatni wiosenny pąk, już rozkwitł:

- na kolejne kwiaty, będę musiał jeszcze trochę poczekać, a czekam na kwiaty na roślinach, które jeszcze nie kwitły, a wyrosły z nasion wysianych w marcu 2010 roku.
Jedno z moich Adenium thai socotranum już pomalutku rośnie, co mnie bardzo cieszy. Ciekawi mnie czy będzie samoczynne rozgałęziać się i zagęszczać koronę. Z drugiej strony czekam na rozwój - rozrost bryły korzeniowej, bo te rośliny miały ją bardzo "skromną" w porównaniu z bryłą korzeniową Adenium obesum m/w tej samej wielkości:

- drugie nadal "smacznie ucina" sobie zimową drzemkę, mimo że stoją obok siebie w takich samych podłożach i warunkach (dostęp do światła i temperatura). Ne widać najmniejszych oznak, że w najbliższych dniach, może się coś tą na fotce niżej, pobudzić do "działania. Od dwóch dni dogrzewam ją w dzień w promieniach słonecznych, na południowym obudowanym balkonie, m/w 5 - 6 godzin:

- gdy jedne rośliny jeszcze w najlepsze odpoczywają, drugie są w pełni kwitnienia. Ostatni wiosenny pąk, już rozkwitł:

- na kolejne kwiaty, będę musiał jeszcze trochę poczekać, a czekam na kwiaty na roślinach, które jeszcze nie kwitły, a wyrosły z nasion wysianych w marcu 2010 roku.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 lis 2014, o 00:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, hoduję adenum od długiego czasu. Już będzie miało z 10 miesięcy ale jego wzrost przez większość czasu został zatrzymany. Dopiero niedawno zauważyłem, że trochę podrósł do góry. Jak czytałem tematy, to tam bardzo szybko rosła ta roślinka, jednak u mnie nie chce. Ja rozumiem powolny wzrost, ale w takim tempie jak rośnie, to kwiat zobaczę chyba jak bedę umierał...
Czym to może być spowodowane? Większość czasu to był mały wypierdek, dopiero jakiś miesiąc temu ten "kikut" z prawej strony urósł. Możecie zobaczyć na zdj. Chciałbym prosić o poradę odnośnie jego hodowli. Posadziłem też inne nasionka adenium i mam 3 nowe. Patrząc na nie to myślę, że przerosną moje 10 miesięczne w jakiś miesiąc góra dwa.
http://i.imgur.com/TZW9rl8.jpg
Jeśli potrzeba innych zdjęć to wrzucę.

http://i.imgur.com/TZW9rl8.jpg
Jeśli potrzeba innych zdjęć to wrzucę.
akuku-wapno Moje kilka postów wyżej mają 11 m-cy .Na początku rosły jak szalone,potem je zmaltretowały przędziory a przez zimę drzemały.Teraz ruszyły ze wzrostem ale jak widać nie rzucają na kolana wyglądem.Pogadałam z fachowcami i jutro je przytnę żeby rozkrzewiły na boki.Jest coraz więcej słońca więc liczę że się za siebie w końcu wezmą 

- Akwelan_2009
Twoje Adenium nie wygląda źle, a nawet bardzo ładnie i w dobrym stanie przetrwało zimę. Z nastaniem słonecznej pogody, powinno ruszyć, potrzebuje dużo naturalnego światła i ciepła i wg mnie innego podłoża. Nie wiem czy dobrze rozpoznaję, ale czy Twoja roślina rośnie w podłożu z czystego włókna kokosowego i czy nie jest to podłoże "zasolone" - biały nalot na obrzeżach i zbyt wilgotne ? Przy tej wielkości doniczki i takim podłożu, uważaj z podlewaniem.
Mieczysław
Mieczysław
Też mnie zdziwiło podłoże, radzę wymienić.
Pozdrawiam Paula
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 lis 2014, o 00:29
Moje 3 nowe posadzone niedawno te szybko rosną i duże prawdopodobieństwo, że przerosną to. Ja mam nadzieję, że moje też się weźmie za siebie i bedzie rosło trochę szybciej.Lady H pisze:akuku-wapno Moje kilka postów wyżej mają 11 m-cy .Na początku rosły jak szalone,potem je zmaltretowały przędziory a przez zimę drzemały.Teraz ruszyły ze wzrostem ale jak widać nie rzucają na kolana wyglądem.Pogadałam z fachowcami i jutro je przytnę żeby rozkrzewiły na boki.Jest coraz więcej słońca więc liczę że się za siebie w końcu wezmą

Roślinka stoi od okna południowego więc słońca ma wystarczająco, a pod oknem jest grzejnik i temperaturę w pokoju utrzymuję ok 20* C + bo mam też inne roślinki ciepłolubne. Podłoże tylko z góry jest przysypane kokosem, wewnątrz wymieszałem torf z kokosem i trochę piasku. Wilgotne jest bo podlewałem wczesniej. A zasolone, to nie wiem, jeśli masz rację to zmienię je. Jakie podłoże polecacie i doniczkę?Akwelan_2009 pisze:Twoje Adenium nie wygląda źle, a nawet bardzo ładnie i w dobrym stanie przetrwało zimę. Z nastaniem słonecznej pogody, powinno ruszyć, potrzebuje dużo naturalnego światła i ciepła i wg mnie innego podłoża. Nie wiem czy dobrze rozpoznaję, ale czy Twoja roślina rośnie w podłożu z czystego włókna kokosowego i czy nie jest to podłoże "zasolone" - biały nalot na obrzeżach i zbyt wilgotne ? Przy tej wielkości doniczki i takim podłożu, uważaj z podlewaniem.
- Akwelan_2009
- żeby nie powtarzać po raz kolejny "tego samego", proponuję zerknąć do tego wątku, jest poruszany temat podłożam str 65 , 66.Jakie podłoże polecacie i doniczkę?
- pisząc o zasoleniu, miałem na myśli te białe wykwity, które mogły (?) powstać w wyniku zbyt częstego stosowania nawozów mineralnych lub podlewania zbyt twardą wodą.A zasolone, to nie wiem, / ... /
Mieczysław
Mieczysław
Witam 
Dzisiaj przeprowadzilam na moim adenium terapię antywełnowcową
Tak jak gdzieś przeczytałam patyczkiem do uszu namoczonym w wodzie z płynem do mycia naczyń posciągałam te paskudztwa i potem spsikałam preparatem na wełnowce. Zobaczymy czy to coś pomoże

Dzisiaj przeprowadzilam na moim adenium terapię antywełnowcową

Tak jak gdzieś przeczytałam patyczkiem do uszu namoczonym w wodzie z płynem do mycia naczyń posciągałam te paskudztwa i potem spsikałam preparatem na wełnowce. Zobaczymy czy to coś pomoże
Ewa
Akuku_wapno w pełni popieram Mieczysława .
Uważam że mieszanka którą zastosowałeś nie jest właściwa i w krótkim czasie roślina może stracić korzenie .
Poza tym adenium wg specjalistów preferuje bardzo przepuszczalną glebę o optymalnym pH w granicy 6,00 a nawet w granicach 7,00.
Twoje podłoże to kokos o pH raczej neutralnym plus kwaśny torf .No i zarówno kokos jak i torf magazynują wilgoć i nie ma mowy o szybkim ich przesychaniu nawet uwzględniając kaloryfer.
Brak wapienia w podłożu z czasem sprawi że roślina będzie produkować poskręcane liście .
Naprawdę jeśli chcesz by roślina prawidłowo i bez problemów rosła zmień podłoże .

Uważam że mieszanka którą zastosowałeś nie jest właściwa i w krótkim czasie roślina może stracić korzenie .
Poza tym adenium wg specjalistów preferuje bardzo przepuszczalną glebę o optymalnym pH w granicy 6,00 a nawet w granicach 7,00.
Twoje podłoże to kokos o pH raczej neutralnym plus kwaśny torf .No i zarówno kokos jak i torf magazynują wilgoć i nie ma mowy o szybkim ich przesychaniu nawet uwzględniając kaloryfer.
Brak wapienia w podłożu z czasem sprawi że roślina będzie produkować poskręcane liście .
Naprawdę jeśli chcesz by roślina prawidłowo i bez problemów rosła zmień podłoże .

- Irena_S
- 100p
- Od: 8 lip 2014, o 21:22
- Kontakt:
Ireno masz piękne odmiany adenium
Są śliczne
Mam pytanie jakie witaminy i w jakiej ilości i częstotliwości im podajesz.
Wcześniej pisałaś o witaminie z grupy B ale konkretnie którą , ile i jak często
Napisz też proszę po jakim czasie od zaszczepienia adenium wchodzi w fazę kwitnienia .

Mam pytanie jakie witaminy i w jakiej ilości i częstotliwości im podajesz.
Wcześniej pisałaś o witaminie z grupy B ale konkretnie którą , ile i jak często

Napisz też proszę po jakim czasie od zaszczepienia adenium wchodzi w fazę kwitnienia .