Płodozmiany.Zmianowanie upraw.Uprawy współrzędne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawy współrzędne- sąsiedztwo roślin- teoria i praktyka

Post »

Ja tak rozrysowałam warzywnik,żeby rośliny wzajemnie się lubiące były obok siebie i co roku przesuwam wszystko o jeden zagon.Może być problem z roślinami rosnącymi po sobie ,bo o tym wiem mało,ale jakoś się układa.Aksamikek kiedyś też nie znosiłam a teraz sadzę je wszędzie.
Pozdrawiam Teresa :wit
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Bardzo przydatny wątek.
Zamierzam stosować się do porad tutaj zawartych :)
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

A jak to wszystko ma się do warzyw w donicach? Czy też mamy się trzymać "złego" i "dobrego" towarzystwa? Czo może mozna ustawiać obok siebie np. pomidory i ogórki?
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
Awatar użytkownika
kamolotka
100p
100p
Od: 25 lut 2012, o 14:11

Post »

Witam,
właśnie dzisiaj posadziłam marchewkę z cebulą z dymki ;:138 poczytałam trochę to wiem teraz co i jak, z racji tego że to mój pierwszy rok będę zapisywać i na następny będę już mądrzejsza ;:333
Pozdrawiam Kamilla
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

emilijaie jakoś nie mogę sobie wyobrazić ogórka w donicy :lol: (chyba że kombinujesz wbić mu drabinkę). Ogólnie ja zawsze miałam grządki pomidorów i ogórków obok siebie (przedzielone wąską ścieżką) i nie zauważyłam negatywnych skutków, w tym roku mam je oddzielone grządką więc zobaczę jaka będzie różnica.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

Jeśli będzie jeszcze miejsce to tak chcę poprowadzić ogórka pionowo :D
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W czasach ojcowej działki zauważyłem tylko trzy zależności: czosnek i koper- zostawała tylko jedna roślina, mordowały się nawzajem! kartofle i fasolka szparagowa- tu zależność była widoczna z daleka. Posadziliśmy trzy zagony kartofli przez całą długość działki, obok różne rośliny na małych zagonkach takich po 2 metry. W lecie zjawiła się stonka; było jej masę, z wyjątkiem kawałka koło fasolki! Na tych dwóch metrach przy fasolce nie było ani jednej larwy! Natomiast seler koło fasolki rósł wyjatkowo marnie. Co do marchwi i cebuli...Śmietka zeżarła i jedno i drugie. :?
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p

Post »

zrobiłam plan.
Nie wiem, czy ma rację bytu, powierzchnię mam małą (coś ok 12m na 1,6m) i muszę upchnąć na niej to co lubię.
Proszę o uwagi i ewentualne poprawki.
Plan umieściłam w moim wątku.
Jeśli mogę przekleję tutaj. Za wszelką pomoc będę wdzięczna.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Miłe panie czy bierzecie pod uwagę ślimaki które uwielbiają śmierdziuszki ,chyba że nie macie tego problemu bo ja co roku mam dużo śmierdziuszków ale niewiele przeżywa inwazję ślimakowych żarłoków.I tak jak ktoś już napisał w słoneczku śmierdziuszki pięknie się krzewią u mnie pod tujami choć wizualnie bardzo by mi pasowały za nic nie rosną.Jakiś tępy ze mnie uczeń bo od dłuższego czasu usiłuję zrobić sobie zarys grządek z uwagą na płodozmian i odpowiednie sąsiedztwo i nijak mi to nie wychodzi. ;:124 Fakt jest taki że mam małe kawałki i jak by nie zrobił zawsze wlezie się na coś co rosło w tym samym miejscu.Może przy okazji przeanalizujemy czym naturalnym lać i pryskać żeby nie było tych szkodników tyle,np:czosnek z wodą ,skrzyp.pokrzywa i co tam jeszcze jest takiego do wykorzystania odpisane gdzieś mam ale jak przyjdzie co do czego to nigdy nie mam czasu parać się ze zrobieniem tych mikstur ,tylko kiedyś zmobilizować się trzeba. ;:131 Udanych planów. :wit
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p

Post »

Ja plan rozrysowany mam u siebie - częściowo - jak przyjdzie co do czego to pewnie i tak na żywioł pójdę, ale zarys jest :)
Okazuje się, że "krzaczki wylecą" z warzywniaka - jest szansa...

Teraz szukam jak zrobić i do czego służy gnojówka z wrotycza, ponoć dobra na pędraki...
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p

Post »

To ja swój też tutaj wklejam, w końcu to wątek o uprawach współrzędnych, a ja chętnie przyjmę uwagi.

Obrazek

Krzaczki - jest szansa - zostaną przeniesione.

Doświadczenie to skarb :)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ja mam zapisane w spisie sąsiedztwa, że kalarepa nie lubi kapustnych.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

emilijaie pisze:A jak to wszystko ma się do warzyw w donicach? Czy też mamy się trzymać "złego" i "dobrego" towarzystwa? Czo może mozna ustawiać obok siebie np. pomidory i ogórki?
Na zajęciach mówiono nam, że działanie allelopatyczne sięga na ok. 50cm. poza roślinę. Związki o takim działaniu mogą być wydzielane przez część nadziemną, korzenie, ew. całą roślinę. Juglandy z korzeni orzecha hamują kiełkowanie nasion innych roślin.

Tyle teoria. W praktyce tabela allelopatyczna nie podaje "na widelcu" tych informacji. Ale można sobie z tabeli* podedukować, że aksamitki wydzielają korzeniami skoro działają na nicienie.
Ja bym na wszelki wypadek zachowała odpowiedni dystans między donicami.

* tabelę podałam na wątku na stronie 7. Traktuję ją jako wiarygodne źródło. Autorki tej książki pracują na SGGW. Doktor Stawicka na zajęciach z ekologii podała nam informacje z pierwszego akapitu. Wiem też, że pracuje nad tabelą wzbogaconą o nowe informacje.
Sama w zeszłym roku założyłam sobie warzywniaczek wg. tabeli. i mimo, że popełniłam kilka błędów, jestem zadowolona :)
Tak to wyglądało na starcie https://picasaweb.google.com/1178605859 ... tmk4c-MuwE#
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p

Post »

Jeśli zdecyduję się jednak na kapustę, to co powinnam posadzić pomiędzy kapustę, a kalarepę?

Czy rządek selera na przemian z cebulą będzie odpowiedni?
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Hmm, złe połączenie kapusty z kalarepą, to i to kapustne. Zazwyczaj tak sadzę i dodatkowo brokuł i nie zauważyłam aby z tego powodu źle mi rosły. Jeden duży + dla mnie z tego sąsiedztwa , że mogę je razem nawozić i pryskać w razie pojawienia się gąsienic czy białej muszki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”