No to i ja przedstawię swoje objawy 'choroby pomidorowej', której wynikiem jest uprawianie dużej ilości odmian pomidorów.
Posadzę, jak co roku, 110 krzaków pod gołym niebem.
Posiane odmiany dzielą się na cztery grupy.
Grupa 1. Pomidory deserowe wielkoowocowe
Mój żółto-pomarańczowy befsztyk o prowizorycznej nazwie
Mizuba NN użytej w AWN 2015. Jeżeli okaże się on oryginalną odmianą, to zaproponuję mu ładną stałą nazwę, która uhonoruje tych co go wprowadzili do pomidorowego obiegu we Wrocławiu.
Malinowe - moja selekcja,
Czerwone, duże, smaczne - moja selekcja.
Trzydzieści pięć odmian z AWN 2015. W akcji wymiany brałem udział po raz pierwszy.
Grupa 2. Pomidory przerobowe na przecier i do suszenia
Delfine F3 - pomidor, który wykazywał wiele dodatnich cech. Pokolenie F3 zaznaczam dla porządku. W pokoleniu F2 rośliny były identyczne. Dodatnie jego cechy: bardzo plenny, bardzo krótkie międzywęźla, bardzo twardy, bardzo długo można go przechowywać, duża ilość cukrów. Smak ziemniaczany, jak przystało na dobrego pomidora przerobowego. Jest to najlepszy pomidor do suszenia.
Super San Marzano - miałem też jako F1, ale na stronach internetowych piszą, i ja to potwierdzam, że dawno już się zachowuje jak odmiana ustalona.
Red Pear - najlepszy na koreczki (kanapeczki) o podstawie z pomidora. Mam odmianę firmy Legutko. Szukam odmiany holenderskiej, bo ma mieć większe owoce. Dostałem od sąsiadki z bloku nasiona 'prosto z Włoch'. Ale nie wyglądają te nasiona na odmianę Red Pear. Są dużo większe. Posiałem je i ładnie skiełkowały. Co będzie sierpień pokaże.
Grupa 3. Pomidory koktajlowe
Posiałem 13 odmian, w tym nowość
Super Snow White. Ma być większy od Snow White i tylko trochę mniej słodszy. Nie wiem czy zbiorę nasiona, bo rośliny mi się pomieszały, a część sadzonek rozdam.
Grupa 4. Nowości na AWN 2016
German Lunchbox - pomidor średniej wielkości, bardzo słodki o wyraźnym aromacie pomidorowym.
Thessaloniki - słodki pomidor o greckim pochodzeniu. Według dostarczyciela nasion z USA 40 procent produkcji pomidorów w Grecji zapewnia ta odmiana.
Do nowości zaliczam również 'perełkę' z AWN 2015 odmianę pochodzenia francuskiego
Jaune Flamme od Termic88. Był on na akcji zaliczony do pomidorów koktajlowych, chociaż średnia waga owoców wynosi 80g (według darczyńcy dochodzi do 100g).
Strony internetowe określają go jako pomidora 3 w jednym. Posiada on wyrazisty, trochę ostry smak gdy jest nie w pełni dojrzały. Jak dojrzeje jest bardzo słodki z mocnym pomidorowym aromatem. Nadaje się również do suszenia. Pomidor po ususzeniu zachowuje wyraźny pomidorowy zapach, co czyni go też wyjątkowym.
Na zakończenie pokażę tegoroczne wysiane pomidory kąpiące się w marcowym słońcu.
W mieszkaniu na parapecie w doniczkach i skrzynce znajduje się 16 zaszczepionych pomidorów chronionych przed wiatrem, bo w miejscu szczepienia mogłyby się złamać.