Winorośle i winogrona cz. 4
Re: Winorośle i winogrona cz. 4
Jars, też to widziałem (dla mnie to wyglądało jak na schemacie Kapitana po sezonie I), dlatego nawet radziłem, żebyś Bogdan teraz prowadził jak na rysunku Kapitana sezon II. Ale Kapitan mi przynajmniej rozjaśnił w głowie co dalej robić.
Boggi przeczytaj dokładnie ostatnie posty Kapitana.(z godz. 19.06)
Boggi przeczytaj dokładnie ostatnie posty Kapitana.(z godz. 19.06)
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak by mogło wyglądać przejście po tym sezonie na wyższy pień. Na przyszły sezon mamy podwójnego Guyota, a później można robić wszystko. Ramiona na lewej łozie możemy wyprowadzać na dowolnej wysokości zdrewniałego odcinka łozy. Latorośle z niższych pąków bezpiecznie jest wyciąć po okresie występowania przymrozków.

Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Piotrze dziękuję za wskazanie drogi. Dziękuję Wam wszystkim za cierpliwość.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiecie co, nie wiem czy nie odkryć moich winorośli bo mam na działce jedna starszą winorośl i u niej już pąki nabrzmialy.
Pozdrawiam Paweł
To i ja się przyłączam do prośby, mam zakopcowane 14 sadzonek winorośli. Nie wiem, czy już czas czy jeszcze poczekać?pawelp1320 pisze:nie wiem czy nie odkryć moich winorośli
Pozdrawiam Józef
Pąki nabrzmiewają, ale chyba jeszcze nie będzie na tyle ciepło, aby wystartowały latorośle. Pąki jeszcze długo mogą się tak czaić, aż będzie dłuższy okres bardzo ciepłych dni i nocy. Nie wydaje mi się, aby był sens dłużej trzymać okryte ziemią - bo kiedy będziemy mogli stwierdzić że ryzyko przymrozków już minęło? W 2 połowie maja będziemy odkrywać? Ja będę odkrywać resztę sadzonek w tym tygodniu - myślę że do 10 kwietnia jeszcze zielone nie ruszy. Samym pąkom lekki przymrozek nic raczej nie zrobi; co innego przymrożenie młodych zielonych latorośli.
Pozdr.
Jarek
Jarek
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Z braku czasu nie odkryłem jeszcze kopczyków u jednorocznych sadzonek z miejscem szczepienia ( tylko one były kopczykowane tej zimy ). Zamierzam zrobić to w weekend . Zazwyczaj jest to ostatni tydzień marca. Jeżeli ktoś z Was obawia się majowych przymrozków, polecam odmianę Weissburgunder ( http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 33&start=0 ), która potrafi zregenerować się i plonować po tak przykrej wiosennej przypadłości.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja nie okrywam starszych niż dwa lata ziemią . Wczoraj odkryłem kopczyki młodych krzewów i okazało sie że pąki są wiele większe niż te na powietrzu, myślę że nie należy zwlekać, aby uniknąć szparagów.
Może kto ma zimną i jasną ziemię to lepiej przeciągnąć jeszcze parę dni
Może kto ma zimną i jasną ziemię to lepiej przeciągnąć jeszcze parę dni
per aspera ad astra
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Kupiłem Amistar 250 bo tylko taki środek znalazłem w sklepie ogrodniczym na mączniaka. On zwalcza obydwa mączniaki. Tylko na opakowaniu pisze że to na rośliny warzywnicze. Pytanie moje czy na winogrono się nadaje i w jakim stężeniu mógłbym ewentualnie prysnąć winogrono?
Mam tę moc - Sylwek
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Jak jeszcze nikt nie odpisywał to proszę jeszcze o poradę w jakim stężeniu miedzian mam użyć do winorośli? Sobie zapiszę i będę miał na przyszłość. Bo na opakowaniach nigdzie nie ma wzmianki o winogronach.
Mam tę moc - Sylwek
- flinta27
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2013, o 22:36
Miedzian - 3% w fazie bezlistnej, 0,25-0,5% w fazie wegetacji(max zastosować 2 razy), karencja na owoce 7 dni, na wino 35 dni.
Pozdrawiam, Anna
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Bo Miedzian nie jest na winoroślSylwesterK6 pisze:Jak jeszcze nikt nie odpisywał to proszę jeszcze o poradę w jakim stężeniu miedzian mam użyć do winorośli? Sobie zapiszę i będę miał na przyszłość. Bo na opakowaniach nigdzie nie ma wzmianki o winogronach.

Wskażesz żródło tej wiedzy?flinta27 pisze:Miedzian - 3% w fazie bezlistnej, 0,25-0,5% w fazie wegetacji(max zastosować 2 razy), karencja na owoce 7 dni, na wino 35 dni.
Piotr
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
Dziś w sklepie C...rama widziałem kilka odmian szczepionej winorośli. producent-szkółka z Gąbina. Pozytywne mnie to zaskoczyło. Odmiany winiarskie deserowych nie widziałem. Pozdrawiam
Dereń jadalny(cornus mas)