U Grażyny w ogrodzie, część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Grażyny w ogrodzie, część 2

Post »

Witaj Grażynko.
Oszczędzaj się i dbaj o siebie. Ogród poczeka. Zdrówka Ci życzę.Obyś jak najszybciej mogła uporządkować ogród. :wit ;:196
Bizu
100p
100p
Od: 28 cze 2014, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na święta nie ma co za dużo szaleć. Świąt wiele, zdrowie jedno. Dużo zdrowia życzę i powrotu do sił ;:333

Jak Wasze mango, przezimowało? Moje poległo.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko przykro mi że dopadło Cię choróbsko i konieczna była operacja :(. Dużo zdrówka. Wykuruj się porządnie, żebyś nie miała powikłań. Leż i odpoczywaj. Ogród i wszystko inne poczeka. My też będziemy na Ciebie wyczekiwać. Trzymaj się ciepło. :wit
aika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lut 2015, o 18:14

Post »

Zaraźliwie piękne kwiaty, wszystko by się chciało mieć. Zdrowiej szybciutko, ogród poczeka.
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

;:3 ;:3 ;:3
Witam wszystkich wiosennie. W ogrodzie tyle się dzieję, że nie nadążam z wątkiem. Dopiero kwitły hiacynty, a już dogoniły je tulipany. Cieszy każdy kwiatuszek i każdy młody pędzik wystający z ziemi. Dlatego na początek kwiatowy miszmasz. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym roku ładnie przezimowały cesarskie korony. Dla mnie sukces tym większy, że każda cebula się rozmnożyła i zakwitła. Niestety ich "smrodek' nie przegonił nornic z działki.

Obrazek

Obrazek

Pierwszy raz zakwitła akebia. Moim zdaniem kwiatki są mało atrakcyjne. Jak widać, ma mało miejsca do wspinania się, więc planuję ją przesadzić i dać jej więcej przestrzeni do pięcia się w górę.

Obrazek

Obrazek

Skrętnisie też mają się dobrze. Młode sadzonki przyrastają i szykują się do kwitnienia. Mam nadzieję, że ten nadmiar wymienię na inne odmiany lub sprzedam. Jest może ktoś chętny na młodzież skrętnikową? Obecnie kwitną: Hope, Roma, Pink Souffle, Fiona, Izolda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czekam też na pierwsze kwitnienie chirity Aiko

Obrazek

Miłego i słonecznego dnia. Chociaż u mnie przydałby się deszcz, bo jest sucho i nie wschodzą nasiona i wstrzymuję się z przesadzaniem roślin.
:wit
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Śliczniutkie skrętniki, ja mam kilka innych odmian. Jak znajdę czas, to muszę porozsadzać. Tylko maja juz pączki, więc chyba lepiej ich nie ruszać.
Awatar użytkownika
byna
500p
500p

Post »

Aniu, właśnie wczoraj przesadzałam "zapączkowane " skrętniki do większych doniczek. Jeżeli będziesz ostrożnie się z nimi obchodzić, to pączusie nie opadną. A jakie masz odmiany skrętników, może się wymienimy?

Właśnie zakwitł Smerf. Zdjęcie nie oddaje właściwego jasnofiołkowego koloru. I wreszcie doczekałam się pierwszego kwiatka na chiricie Aiko. :heja :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia. :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korony faktycznie dały popis. Muszę sobie sprawić żółtą. Nie wiem czemu jej nie kupiłam na jesieni. Hiacynty widzę, posadziłaś w grupie. Świetnie to wygląda. Ja posadziłam osobno, ale mam pierwszy raz wiosenne cebule. Także błąd naprawię jesienią. Super skrętniki.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Grażynko.
Miło,że wróciłaś do nas po przerwie.Jak zdrówko?Ja jestem chętna na skrętniki.W tej chwili mam dwa.Jak ich nie utopię. ;:108 Pasowało by je podzielić,ale boję się je stracić. Jak to zrobić? :wit
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymam je u mamy na parapecie, bo ma słoneczne i duże okno. Nie pamietam nazw, mam podpisane doniczki, jest Eva, Estera - oj nie przypomne sobie pozostałych. Sprawdzę jak podejdę do niej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
remik19
100p
100p
Od: 8 mar 2013, o 13:16

Post »

Piękne kwitnienia w ogrodzie i w domku też kolorowo - skrętniki śliczne ;:138 Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Ale masz dużo hiacyntów ;:oj .
Piękne prymulki i psi zęby.Mam te ostatnie,ale nie wiem czemu u mnie nie kwitną ;:174 .Chyba czas je przesadzić w inne miejsce.
Cudne skrętniki ;:303
Awatar użytkownika
byna
500p
500p

Post »

Witam Wszystkich, :wit
To był pracowity i radosny tydzień. Zamówiłam u Janusza kilka roślinek. Szczególnie mi zależało na lobeliach, penstemonach i turzycach buchanana. Kurier przyniósł paczkę nadspodziewanie szybko, a kiedy ją rozpakowałam doświadczyłam takiego zaskoczenia i radości , jak mało kiedy. Było tam tyle innych cennych skarbów. Już dziękowałam Januszowi (Drozd) na PW, ale na moim wątku zrobię to jeszcze raz. ;:196

Obrazek

Obrazek

Wszystkie rośliny posadziłam z nadzieją, że wkrótce spadnie zapowiadany deszcz. Ale wbrew obietnicom pogodynek wcale nie padało. U nas się mówi, że ksiądz, by lepiej pokropił kropidłem. w zimniejsze i pochmurne dni tulipany stulone oczekiwały na deszcz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj jest już dużo cieplej szczególnie w słonecznym i zacisznym miejscu. Tulipanki rozłożyły kielichy kwiatów w całej okazałości. Niestety przy upałach szybko przekwitną i nie nacieszę się ich urodą. a przecież kocham tulipany. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitły pierwsze klematisy: Frankie i Montana Rubens. Przypominam , że ten ostatki cudownie pachnie. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Madziu, nie musisz przesadzać hiacyntów, bo one po 2-3 latach się rozmnożą i powstaną kolorowe kępy kwiatów. Też będzie pięknie, a dodatkowo nie pomieszają ci się odmiany, jak to ma miejsce u mnie.

Alu, podziel skrętniki bez obawy. Teraz jest najlepsza pora na przesadzanie i dzielenie. Kiedy się odważysz pierwszy raz na podział, to przede wszystkim przełamiesz strach przed ewentualnym zniszczeniem rośliny. Ja przesadzam bez większych obaw, tłumacząc sobie, że straty zawsze muszą być. Przydarzają się one większym hodowcom ode mnie. :wink: Mam na zbyciu następujące odmiany:IZOLDA, DRACO, VALOR, DINAS, ROMA, SAMBA, SILVIA,CHARLOTTE, SPLIT.

Aniu, czekam z niecierpliwością na nazwy twoich skrętników . :)

Renatko, dzięki za miłe słowa. Ciekawa jestem, kiedy rozsmakujesz się w skrętnikach i zaczniesz je uprawiać na parapetach? :wink:

Jolu, cieszę się, że przy nawale zajęć, odwiedziłaś mój wątek. Psi ząb jest bardzo efektowną rośliną, ozdobną na wiosnę z liści i kwiatów. Niestety rozmnaża się dość wolno ( przynajniej u mnie) i jeżeli kupiłaś małe cebule to może tak być, że zakwitnie dopiero po kilku latach. Ja zrobiłam właśnie taki interes życia, że kupiłam tanie psi zęby w markecie, które już drugi rok nie kwitną. ;:223 ;:223

Miłego słonecznego popołudnia.
;:3 ;:3
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edtytko tak samo jak z fiołkami nie przywiazywałam wagi do nazw. Mam podpisanego Eva, L azur i Estera, dwóch nie mam podpisanych. Aktualne fotki
są tutaj
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękną roślinkową paczkę dostałaś. Tulipanków cała masa i takie duże główki mają.
Montana Rubens zimuje Ci? Kupiłam go w tym roku, coś marny jest. Dziewczyny mówią, że lubi po zimie wypadać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”