Witam Wszystkich,
To był pracowity i radosny tydzień. Zamówiłam u Janusza kilka roślinek. Szczególnie mi zależało na lobeliach, penstemonach i turzycach buchanana. Kurier przyniósł paczkę nadspodziewanie szybko, a kiedy ją rozpakowałam doświadczyłam takiego zaskoczenia i radości , jak mało kiedy. Było tam tyle innych cennych skarbów. Już dziękowałam Januszowi (Drozd) na PW, ale na moim wątku zrobię to jeszcze raz.
Wszystkie rośliny posadziłam z nadzieją, że wkrótce spadnie zapowiadany deszcz. Ale wbrew obietnicom pogodynek wcale nie padało. U nas się mówi, że ksiądz, by lepiej pokropił kropidłem. w zimniejsze i pochmurne dni tulipany stulone oczekiwały na deszcz.
Dzisiaj jest już dużo cieplej szczególnie w słonecznym i zacisznym miejscu. Tulipanki rozłożyły kielichy kwiatów w całej okazałości. Niestety przy upałach szybko przekwitną i nie nacieszę się ich urodą. a przecież kocham tulipany.
Zakwitły pierwsze klematisy: Frankie i Montana Rubens. Przypominam , że ten ostatki cudownie pachnie.
Madziu, nie musisz przesadzać hiacyntów, bo one po 2-3 latach się rozmnożą i powstaną kolorowe kępy kwiatów. Też będzie pięknie, a dodatkowo nie pomieszają ci się odmiany, jak to ma miejsce u mnie.
Alu, podziel skrętniki bez obawy. Teraz jest najlepsza pora na przesadzanie i dzielenie. Kiedy się odważysz pierwszy raz na podział, to przede wszystkim przełamiesz strach przed ewentualnym zniszczeniem rośliny. Ja przesadzam bez większych obaw, tłumacząc sobie, że straty zawsze muszą być. Przydarzają się one większym hodowcom ode mnie.

Mam na zbyciu następujące odmiany:IZOLDA, DRACO, VALOR, DINAS, ROMA, SAMBA, SILVIA,CHARLOTTE, SPLIT.
Aniu, czekam z niecierpliwością na nazwy twoich skrętników .
Renatko, dzięki za miłe słowa. Ciekawa jestem, kiedy rozsmakujesz się w skrętnikach i zaczniesz je uprawiać na parapetach?
Jolu, cieszę się, że przy nawale zajęć, odwiedziłaś mój wątek. Psi ząb jest bardzo efektowną rośliną, ozdobną na wiosnę z liści i kwiatów. Niestety rozmnaża się dość wolno ( przynajniej u mnie) i jeżeli kupiłaś małe cebule to może tak być, że zakwitnie dopiero po kilku latach. Ja zrobiłam właśnie taki interes życia, że kupiłam tanie psi zęby w markecie, które już drugi rok nie kwitną.
Miłego słonecznego popołudnia.