Leśne ranczo nad wodą.
- Andzia84
- 1000p

- Od: 23 sty 2014, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Leśne ranczo nad wodą.
No Madziu....
Wczoraj jeszcze zajrzałam - były ptaszki. Swoją drogą cudownie je ujęłaś. Pozowały chyba specjalnie do aparatu; a dzisiaj mam już do nadrobienia 5 stron
Nadmanganianu się nie bój- wlewa się go nawet rybkom do akwarium jeśli chorują na pleśniawki. Tym bardziej więc Tobie i roślinkom nie zaszkodzi. I tak Twoje warzywa będą miały mniej chemii niż te kupowane. Zresztą co teraz jest bez chemii. Nawet dzisiaj wlewając śmietanę do zupy pomyślałam sobie, ze coś jest nie tak z tą śmietaną. Nic się nie warzy, konsystencja aksamitna. Wszystko cacy jak nigdy. No więc czytam etykietę-a tam poza śmietaną-mączka chleba świętojańskiego, stabilizatory, jakieś E, coś tam jeszcze...i nie żeby pisało, ze to jakiś MIX. Tylko normalnie śmietana 18%. Porażka. Nic tylko krowę kupić, kurki i samemu zadbać o siebie
Ciekawe co nasze dzieci będą jadły za 30 lat, skoro my się karmimy takimi świństwami.
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
-
Pashmina2006
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
A potem się mówi że każde następne pokolenie jest słabsze. Jak coraz więcej E wciągamy to nie ma się co dziwić. Moja babcia mimo że tyle przeżyła była do swoich ostatnich dni sprawna i silna. Moja Mama już bardziej chorowita, a ja to szkoda gadać.
No to co mają powiedzieć nasze dzieci?
Swoją drogą, dziękuję Ci Aniu. Przypomniałaś mi o rybach. Muszę kupić im wapno do stawu
.
No to co mają powiedzieć nasze dzieci?
Swoją drogą, dziękuję Ci Aniu. Przypomniałaś mi o rybach. Muszę kupić im wapno do stawu
Te białe robalki też mam - tak nieśmiało próbowałam się pozbyć, ale się nie udało. Bardziej chemicznie na razie się boję - poczekam aż sie ociepli i będę mogła na balkon wyrzucić. Z tego co czytałam, mogą to być ziemiórki i to jest niedobrze, lub skoczki (o ile dobrze pamiętam) i te ponoć nie są groźne. Te drugie nawet są bardziej prawdopodobne, bo faktycznie fikają koziołki przy podlewaniu.
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Jak skaczą to tak. Czytałam kiedyś o nich, że właśnie szaleją przy podlewaniu.
Dobrze że wielkiego nasionkowego przedszkola nie mam zamiaru zakładać. Takie rzeczy są chyba nie dla mnie .
Dobrze że wielkiego nasionkowego przedszkola nie mam zamiaru zakładać. Takie rzeczy są chyba nie dla mnie .
Też tak zawsze mówię i nie wiem skąd mi się potem tyle tych pudełek z sadzonkami bierze...
A do czego to wapno rybom?
A do czego to wapno rybom?
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
No to ja mam te skoczki. Szaleją gdy wodę widzą. 
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Kobietki kochane , nadmanganian jest bardzo bezpieczny, daje się go do picia nawet kurczątkom, żeby przewód pokarmowy zdezynfekować.
Zmielony węgiel drzewny też odkaża a na larwy ziemiórek i inne paskudztwa w ziemi rozcieńczony wywar z tytoniu. Tu jest wszystko napisane ;
http://tipy.interia.pl/artykul_10823,na ... dniki.html
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=28
http://www.forum-uprawatytoniu.com/wywa ... -t177.html
Madziu, najlepiej rośliny zasadolubne posadzić na oddzielnej rabatce, nie będzie kłopotu, że coś uśmiercisz.
Jak poczytałaś moje wcześniejsze linki, to masz już rozeznanie co ewentualnie możesz tam dosadzić.
http://tipy.interia.pl/artykul_10823,na ... dniki.html
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=28
http://www.forum-uprawatytoniu.com/wywa ... -t177.html
Madziu, najlepiej rośliny zasadolubne posadzić na oddzielnej rabatce, nie będzie kłopotu, że coś uśmiercisz.
Jak poczytałaś moje wcześniejsze linki, to masz już rozeznanie co ewentualnie możesz tam dosadzić.
W ubiegłym roku poszalałam z rozsadą. I nawet połowa roślinek mi się w ogródku nie przyjęła. Zniechęciłam się.
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu dołączam do grona, które ma pleśń w wysiewach, to jakaś plaga. Kupiłam ziemię w tym samym sklepie co zawsze. Padło mi sporo siewek, jestem wściekła.
Dzięki za przepis z nadmanganianem. 
- anastazja B
- 1000p

- Od: 3 mar 2013, o 09:44
Potwierdzam sposób z nadmanganianem bezpieczny i skuteczny
Żeby pleśń nie wchodziła na ziemie w doniczkach z siewkami sypię na wierzch warstwę piasku (najpierw go ogrzewam w piekarniku do około 120 stopni aby zdezynfekować i oczywiście studzę). Na piasku jeszcze nigdy pleśń mi się nie zrobiła.
Na ziemiórki i skoczki stosuję rumianek, około 4 torebko na 0,5 litra i co jakiś czas podlewam. Robaczki po podlaniu się nie pojawiają ale po jakimś czasie mogą więc należy powtarzać co ok.3 tygodnie
Żeby pleśń nie wchodziła na ziemie w doniczkach z siewkami sypię na wierzch warstwę piasku (najpierw go ogrzewam w piekarniku do około 120 stopni aby zdezynfekować i oczywiście studzę). Na piasku jeszcze nigdy pleśń mi się nie zrobiła.
Na ziemiórki i skoczki stosuję rumianek, około 4 torebko na 0,5 litra i co jakiś czas podlewam. Robaczki po podlaniu się nie pojawiają ale po jakimś czasie mogą więc należy powtarzać co ok.3 tygodnie
Zapisuję przepis z rumiankiem. Dziękuję 
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja również. Dziękuję.Dorfi pisze:Zapisuję przepis z rumiankiem. Dziękuję
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu dyskusja u Ciebie mnie zmotywowała, nawet małe siewki popikowałam, a resztę podlałam nadmanganianem. 
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Dobrze że zajrzałam
bo u mnie też się zaczęły pojawiać plamki pleśni na wysiewach. Zaraz opryskam nadmanganianem potasu.
A takie skaczące robalki mikroskopijne też mi się pojawiły w doniczce z cebulkami od koleżanki z pracy. Zaraz wyrzuciłam na taras. Pewnie zmarzły i robale i kwiaty ale wolałam nie ryzykować.
A takie skaczące robalki mikroskopijne też mi się pojawiły w doniczce z cebulkami od koleżanki z pracy. Zaraz wyrzuciłam na taras. Pewnie zmarzły i robale i kwiaty ale wolałam nie ryzykować.
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
A ja nie wywaliłam na taras i teraz mam za swoje.