Mój Kwiecisty Zakątek cz.7
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7
No tak Tadziu,ogrodowy to on nie jest,co prawda ja kilka razy w zimie kupuje doniczkę dla ozdoby stołu,ale już do gruntu nie sadzę,za pierwszym razem zrobiłam tak jak Iga,ścięłam na krótko i posadziłam wiosną na działce,już go nie ma
- drozd

- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Zimuje, zimuje
...też mam kilka z marketu i to z przeceny po 1 zł i wszystkie rosną już 3 sezon. Pierwszą zimę należy je okryć później dają sobie radę. Przed sadzeniem do gruntu należy trochę rozluźnić korzenie. Posadzone wprost z doniczki bardzo szybko przesychają,bo rosną w torfie przez to trudniej im się ukorzenić w nowym środowisku.
Ładne masz ranniki. Muszę się rozejrzeć za nimi .
Ładne masz ranniki. Muszę się rozejrzeć za nimi .
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Takiego samego dzwonka kupiłam chyba z 5 lat temu i wciąż u mnie rośnie na skalniaku. To chyba dzwonek dalmatyński...
Całkiem sporo kwitnień u Ciebie mimo wczesnej pory.
Całkiem sporo kwitnień u Ciebie mimo wczesnej pory.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Ależ cudny ten dzwonek, uwielbiam te kwiaty . Trzymam kciuki, żeby dobrze zimował i cieszył wiele lat 
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Dziękuję wszystkim za ''dzwonkowe porady''
Przypuszczałem , że może to być dzwonek Poszarskiego , ale za radą przychylam się do Dalmatyńskiego , dzięki Izuś . Co do technicznej strony przeprowadzki , zauważyłem jak Janusz , w torfie wiele roślin po przesadzeniu bardzo słabo rośnie. Obie odmiany dobrze rosną w naszych warunkach . Poszarskiego już mam od kilku lat , koty lubią na nim spać
. Przez nich jest szeroko rozłożony , ale znalazłem sposób. przy samej roślinie wbijam kilka patyków , co dla kota nie jest wygodne . Być może śniedek baldaszkowaty druga nazwę śpioch stąd wziął.
Miłego weekendu życzę.
Przypuszczałem , że może to być dzwonek Poszarskiego , ale za radą przychylam się do Dalmatyńskiego , dzięki Izuś . Co do technicznej strony przeprowadzki , zauważyłem jak Janusz , w torfie wiele roślin po przesadzeniu bardzo słabo rośnie. Obie odmiany dobrze rosną w naszych warunkach . Poszarskiego już mam od kilku lat , koty lubią na nim spać
Miłego weekendu życzę.
-
lawenda

- Od: 22 mar 2007, o 19:33
Topinambur wykopywałeś teraz czy to jesienne zdjęcie? Okazuje się, że ja też go mam
tak się rozrasta, że chyba zacznę rodzinę dokarmiać. Ciekawa jestem czy wykopany wiosną też można konsumować
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
A mi ten dzwonek zawsze się pcha do koszyka ale udaje mi się.
piękny i chyba się na niego skuszę.
A czy to nie Dzwonek równolistny choć one wszystkie do siebie podobne.
A czy to nie Dzwonek równolistny choć one wszystkie do siebie podobne.
- jola1

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Tadziu mam nadzieję że kiepska pogoda zmusiła Cię do odpoczynku.
Ja szalałam od poniedziałku w ogrodzie ale musiałam odpuścić ze względu na kiepską pogodę, może to i dobrze bo człowiek nie przyzwyczajony do takich prac i ciężko wieczorem było dotrzeć do łóżka.
Ja szalałam od poniedziałku w ogrodzie ale musiałam odpuścić ze względu na kiepską pogodę, może to i dobrze bo człowiek nie przyzwyczajony do takich prac i ciężko wieczorem było dotrzeć do łóżka.
-
tade k

Ula , topinambur teraz wykopany, nie wiem jak smakuje jesienią , ale i teraz jest niezły . Placki smaczne , z orzechowym posmakiem , w surówce też dobry, delikatniejszy niż rzepa.
Kasiu , dzwonek drobnolistny nieco się różni https://naradka.wordpress.com/2012/05/1 ... wnolistny/
Ale dla mnie mniej ważna nazwa , ważne ,że ładny.
Jolu ,początek tygodnia był ciepły , 3 dni pracowałem , później pogoda ''pogoniła'' mnie z działki. Mam nadzieje , że ten będzie bardziej sprzyjający i zrobię sporo . A jest co robić

Kasiu , dzwonek drobnolistny nieco się różni https://naradka.wordpress.com/2012/05/1 ... wnolistny/
Ale dla mnie mniej ważna nazwa , ważne ,że ładny.
Jolu ,początek tygodnia był ciepły , 3 dni pracowałem , później pogoda ''pogoniła'' mnie z działki. Mam nadzieje , że ten będzie bardziej sprzyjający i zrobię sporo . A jest co robić
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Tadziu śliczne masz te kremowe krokusy. Muszę ich poszukać na jesieni.
Skoro mówicie, że ten dzwonek przetrwa w ogrodzie to się na niego pokuszę, bo często go widuję po sklepach a nigdy nie biorę, bo myślałam właśnie, że nie przetrwa zimy.
Dorcia mówiła, że nie widzi swoich miłków a ja dziś zobaczyłam, że mój się gramoli.
Skoro mówicie, że ten dzwonek przetrwa w ogrodzie to się na niego pokuszę, bo często go widuję po sklepach a nigdy nie biorę, bo myślałam właśnie, że nie przetrwa zimy.
Dorcia mówiła, że nie widzi swoich miłków a ja dziś zobaczyłam, że mój się gramoli.
-
tade k

Aniu , jak przetrwa Oki , jak nie trudno . Ale postaram się , by jak najbardziej mu dogodzić , tzn. wyrzucić torf a korzenie zasypać ziemią ogrodową. Miałem 4 siewki miłka w doniczkach , na razie nic nie widać.

- Kasiula17

Pewnie że ładny ja tez na oko kupuje.
U mnie miłek wsadzony jako naprawdę małe malusie ale nic nie widzę, chyba nic nie będzie .
U mnie miłek wsadzony jako naprawdę małe malusie ale nic nie widzę, chyba nic nie będzie .
-
tade k

- Kasiula17

Tadziu ja nie wyrzucę bo one w gruncie zaznaczone.
Wiesz co warto czekać i się przekonałam ale z nasionami, wysiałam raz nasiona piwonii drzewiastej i czegoś tam jeszcze, zapomniałam nazwy, wybacz
zdarza mi się .
I wiesz co wykiełkowały po półtora roku leżakowania w ziemi.
Krokusy jak u mnie, są cudne prawda, ta wielkość,,,Dziś tak myślałam czemu nie ma czerwonych krokusów?
I dalej myślę nad nazwą.
jak sobie przypomnę to wpiszę.
-- 16 mar 2015, o 22:04 --
Już wiem już wiem, żeleźniak też tak długo leżakował jako nasiona i też wykiełkował po tak długim czasie.
Krokusy jak u mnie, są cudne prawda, ta wielkość,,,Dziś tak myślałam czemu nie ma czerwonych krokusów?
I dalej myślę nad nazwą.
-- 16 mar 2015, o 22:04 --
Już wiem już wiem, żeleźniak też tak długo leżakował jako nasiona i też wykiełkował po tak długim czasie.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Tadziu ależ Ty masz kolorowo na działeczce - podziwiam różnorodność kwiecia i spokojnie czekam na swoje.
Topinambur tez mnie kusił kilka lat temu ale jak zobaczyłam łany niedaleko naszych działek to ... zrezygnowałam. U mnie ziemia dobra tożby rozszalał się w rzesz i wzwyż
Topinambur tez mnie kusił kilka lat temu ale jak zobaczyłam łany niedaleko naszych działek to ... zrezygnowałam. U mnie ziemia dobra tożby rozszalał się w rzesz i wzwyż