Begonia bulwiasta cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Begonia bulwiasta cz.2

Post »

W jednej doniczce widać czerwonawe kiełki. Ogólnie mam 4 bulwy.
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

I mnie po miesiącu zaczęły dopiero wychylać główki. Tylko te krzaczaste non stop. Te zwisające jeszcze pod ziemią. Martwiłam się o nie więc do nich zajrzałam. Wypuszczają korzonki, więc żyją. Mam nadzieję na burzę kwiatów i za radami wyczytanymi na forum włożyłam do ziemi wymieszanej z osmocote.

malgocha1960 Z własnego doświadczenia wiem, że begonie dregon doskonale się przyjmują z pędów bocznych pobranych na jesieni. Robię sadzonki już drugi rok. W tym roku mam dwadzieścia małych krzaczków, które już zaczynają kwitnąć.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Moje miesiąca jeszcze nie mają. Ja mam 2 wiszące i 2 zwykłe
x-o-a
---

Post »

Marto. To mają jeszcze czas. Ja czekam cierpliwie. Musimy jednak pamiętać by zapewnić im odpowiednią dawkę potasu i fosforu by nie były długimi badylami z pojdyńczymi kwiatkami. Takie zafundowałam sobie w tamtym roku. Wielkokwiatowa sięgała mi do ramienia. Podwiązywałam do tyczek. Ozdobne to nie było. Teraz od razu dałam im ziemię z osmocote.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Dobrze że mówisz zapamiętam.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A od kiedy można nawozić begonie ?? Właśnie takim nawozem dla kwitnący z większą dawką fosforu i potasu ?? Czy te co mają już łodygi i liście mogę zasilać ?? Tak wyglądają moje , ostatnia zdecydowała się wyjść więc jest komplet :
Obrazek Obrazek
x-o-a
---

Post »

Przeczytałam cały wątek od deski do deski. Malgocha1960 ma cudowne begonie co roku. Radziła, aby już przy sadzeniu bulw dodać do ziemi długo działający nawóz osmocote, ale w mniejszym stężeniu. Patrząc na jej begonie wzięłam sobie to do serca. Możesz dodać jeszcze teraz lub podlewać połową dawki takiego w płynie, tylko nie wie, czy raz na tydzie, czy co dwa tygodnie.
x-o-a
---

Post »

I oto śmierć zajrzała moim begoniom w oczy. Z tych, które siedziały jeszcze pod ziemią została mi jedna. Jeszcze nic nie wypuściła, ale jest twarda i ma ładne korzonki. Jedna zgniła, jedna zamieniła się w kamień, a trzecia była pusta w środku. Pocieszam się, że mam jeszcze siedem. Kupiłam za wcześnie. Nie miały jeszcze kiełków. Teraz widziałam już ładne, kiełkujące. Przynajmniej widać, które żyją. Dokupię i będą tak szybko jak te miesiąc oczekiwane. W przyszłym roku nie będę się spieszyć. ;:222
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Oj nie strasz zew tak źle może być.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Otojolka do czasu kiedy begonia wypuści kiełki nie podlewa się tylko skrapla, a już na pewno nie podlewa się nawozem. Begonii nie posadziłaś za wczesnie, zgniły bo przelałaś mogłaś też posadzić za głęboko.
Pozdrawiam Ela
x-o-a
---

Post »

Nie podlewam jej nawozem, w ogóle jej nie podlewam. Miała tylko lekko zwilżone podłoże, wymieszane z odrobiną osmocote. Tak naprawdę te zwisające bulwy mi się od początku nie podobały. Były jakby przesuszone. Te niskie non stop wszystkie są piękne jak jeden mąż. To raczej niemożliwe by zwisające miały całkiem inne wymagania.

Poza tym zgniła tylko jedna, druga była jak kamyczek, a trzecia spruchniała i pusta w środku. Myślę, że to nie może być wina zbyt głębokiego sadzenia. Mają takie małe doniczki do rozsad, w których się kupuje jednoroczne w ogrodniczym i bulwy są prawie na wierzchu.
ania 25
50p
50p
Od: 21 sty 2015, o 00:07

Post »

Obrazek

Kupiłam taką begonię. Mam 5 bulw. Pytanie: ile mam wsadzić sztuk do jednej doniczki aby tak wyglądała?
to jest Begonia zwisająca ILLUMINATION
x-o-a
---

Post »

Aniu. Przepiękna. Myślę, że w tej donicy jest jedna, ale duża i już kilkuletnia bulwa. Moja babcia ma taką od pięciu lat nie wyjmowaną z doniczki baleconię pomarańczową. Jak zakwita to jest tego ogrom. Zależy jak duże masz doniczki. Ja myślę, że dwie powinnaś włożyć. Takiego efektu może nie uzyskasz już w tym roku, ale kto wie. Naprawdę piękna begonia.
weduta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 maja 2013, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proszę o odpowiedź
W jakim czasie po wsadzeniu bulw powinno być już widać kiełki?
ania 25
50p
50p
Od: 21 sty 2015, o 00:07

Post »

otojolka pisze:Aniu. Przepiękna. Myślę, że w tej donicy jest jedna, ale duża i już kilkuletnia bulwa. Moja babcia ma taką od pięciu lat nie wyjmowaną z doniczki baleconię pomarańczową. Jak zakwita to jest tego ogrom. Zależy jak duże masz doniczki. Ja myślę, że dwie powinnaś włożyć. Takiego efektu może nie uzyskasz już w tym roku, ale kto wie. Naprawdę piękna begonia.
Dziękuję za odpowiedź. Przez te Wasze forum wszystko chcę mieć. Rozsad mam od groma i cały czas coś sadzę i sieję.Zobaczymy co z tego wyrośnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”