Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Skoro tak szybko rosną berberysy, a przycinanie dodatkowo sprzyja wzrostowi to muszę koniecznie je przyciąć ;:196 .
Tego swojego białego fiołka chyba wyrzucę zanim zakwitnie co bym walczyc z nim nie musiała w przyszłości ;:224
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewo nie panikuj. ;:196 Najwyżej będziesz rwać później. ;:131
Awatar użytkownika
ona1234
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zaznaczam wątek ale tyle stron do przejrzenia że ze dwa dni mi zejdzie :D
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ewuniu kochana, powiedz mi czy zamiokulkas często Tobie kwitnie? :shock:
Ja co prawda nie mam, ale rozmawiałam z siostrą która ma swojego już chyba z 5-6 lat, jest ogromny ale nie kwitł nigdy :roll:
Jak długo masz swojego, w jakim miejscu u Ciebie stoi i jakie dosypujesz mu dobroci że Tobie kwitnie?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu lawendę mam najładniejszą przy samym tarasie, gdzie beton podtrzymuję kostkę i jest podsypany piaskiem. Dopiero na to nasypane ze 20 cm ziemi.

Ewo ja się nie boję cięcia, pewnie gdybym miała dużą wiedzę, podchodziłabym ostrożniej do wielu spraw. :oops: Ja jeszcze fiołka zostawiam. ;:131

Aniu masz rację, później będziemy mieć więcej pracy, a przecież lubimy szaleć w ogrodzie. ;:306

ona1234 witam :wit i zapraszam. Pooglądaj zdjęcia, będzie szybciej. Podziwiam Twój zapał do siania kwiatów i warzyw. ;:138

Zuza ja odpowiem. Zamiokulkas dostałam w ubiegłym roku z trzema listkami. Wsadziłam do ziemi z worka, takiej zwykłej do warzyw i kwiatów. Zdziwienie moje było niebotyczne, bo nigdy w życiu nie widziałam kwitnącego. :shock: Kwiat jest niepozorny i śmiesznie zakręcony na doniczkę. Donica stoi na podłodze blisko okna południowego. Jeszcze go nie nawoziłam.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,porządki wiosenne idą u Ciebie pełną parą ,berberysy przycięte,a ja swoich jeszcze nie ruszyłam ,ależ mam dużo roboty,co prawda lubię taką robótkę ,ale czasowo nie wyrabiam przy tej ilości,ale do jesieni zdążę ;:306 ,miłego dnia życzę :wit ;:168
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja już wszystkie swoje liściaste pocięłam. Berberysy i tawuły są najlepsze do nauki strzyżenia, bo nawet jak się coś sknoci, to szybko odrastają i można poprawić.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Sonia, pogoda daje nam odpocząć, parę dni deszczu i ochłody..... może i dobrze bo byśmy się zapracowały. ;:196
Mam sporo berberysów lubię je bo w czasie nowych przyrostów mają ładniutki kolorek , ale ich cierniste łodygi kaleczą paluchy dlatego w ubiegłym roku uszczupliłam swoją plantację o trzy sztuki .
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś trzy dni ciepła, więc trochę popracowałam. Najwięcej pracy będę mieć przy przesadzaniu bylin i sadzeniu nowych nabytków na rabaty wokół domu. Są w dużej części puste, bo jesienią skończono prace na elewacji i teraz trzeba jakoś uporządkować. ;:204 Nie przejmuj się, ja też pracuję w możliwym do przyjęcia tempie. Kiedyś zrobimy wszystko, :?: mam nadzieję, że nie. ;:218 Dopiero wróciłam do domu i teraz miłe, wieczorne spotkania z Wami. :)

Wandziu jesteś bohaterka. ;:196 Ja mam jeszcze hibiskusy i hortensje do cięcia. Po niedzieli ma być ciepło, zdążę. Właśnie na tawułach japońskich uczyłam się cięcia. Berberysami się nie przejmuję, tnę jak mi się podoba, zawsze szybko przyrastają i wyrównują pokrój.

Helenko masz rację, :) przez dwa dni nie wyszłam do ogrodu, za to inne odkładane sprawy pozałatwiałam. Mam specjalne skórzane rękawice do cięcia berberysów i róż. M kupił mi w sklepie z akcesoriami dla majsterkowiczów. Są grube, dość sztywne, ale bezpieczne. Nie ukłułam się ani raz. Kosztowały około 20zł.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Soniu pięknie masz, ale to wiesz Ty mistrzynio w uprawie traw :) Też bym chciała żeby u mnie tak ładnie rosły. Na razie tylko mozgę przesadzam z kata w kąt bo panoszy się straszliwie. Szkoda mi jej wyrzucać bo mimo wszystko jest bardzo ładna :)
Soniu, a nie boisz się tojeści? Ja swoją zlikwidowałam bo okropnie zarastała inne byliny, a do tego tworzyła kożuch wręcz pod ziemią-zbitą, grubą plątaninę korzeni. Może jednak Twoim tujkom nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dzięki. ;:196 Polubiłam trawy i znowu posiałam rozplenicę i ostnicę. Gdzie je posadzę. ;:204 Mozgę szybko wyrzuciłam jest nie do opanowania. Tojeść na moim piasku jest niegroźna, nie korzeni się głęboko. Wyrywam w miejscach gdzie mi przeszkadza i nic się nie dzieje. Posadziłam ją za tujami i blisko chodnika, tam nic nie rośnie tylko chwasty. Odkąd jest tojeść ziemi nie widać i chwasty się nie sieją.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

To dobrze że tojeśc u Ciebie nie jest taka straszna. U mojej mamy na piaskach też tak się nie panoszy. A u mnie masakra-z posadzonej wiosną maleńkiej sadzonki zrobił się gąszcz nie do zdarcia. Zarósł hosty i bergenie okropnie. Trudno było mi to dziadostwo wyplenić. Ciekawe czy jakbym ją posadziła w trawie przy rowie melioracyjnym na zewnątrz działki to by sobie dała radę i z czasem zlikwidowała tę trawę. Też miałaby mokro. Chyba spróbuję :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu na zasobnej ziemi z pewnością zdominuje trawę.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ale mi brakuje takiego podcinania.. Zawsze to jakieś ogrodnicze zajęcie, a po zimie ruch na świeżym powietrzu wskazany. Niestety oprócz róż i malin nie bardzo mam co ;:173
Andzia, a wiesz że ja mądra posadziłam tojeść obok truskawek :shock: , bo przecież to takie ładne, niewinne i niziutkie. Chyba nie muszę dodawać, że wydzierałam jak głupia przez cały sezon ;:224 Od poniedziałku wracają temperatury powyżej 10 stopni :tan
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Naoglądałam się Twojej ostnicy i akurat wczoraj dostałam nasionka aięc dzisiaj wysiewanie :;230
Wcześniej nie brałam jej pod uwagę bo wyczytałam że nie zimuje :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”