Aralia pierzasta ( Polyscias fruticosa )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Nicole19
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2015, o 16:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kto mi pomoże? Jak nazywa się ta roślina?

Post »

Roślinka ma podłoże bardzo lekkie, może wydaje się Tobie, że jest zbite przez to, że zrobiłam zdjęcie tuż po podlaniu.
Podłoże to (chyba) coś w stylu torfu, bardzo sypkie, miękkie, lekkie i chyba przepuszczalne mocno. (ziemia koloru rudego)
A co myślisz o nawozach, jakiego mogę użyć? Myślałam, żeby podlać roślinkę wodą z dodatkiem biochumusu (czy jakośtak) do roślin zielonych :).
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Jak nazywa się ta roślina?

Post »

Podłoże czysto torfowe nie jest najlepsze, gdyż po podlaniu szybko przesycha. Choć osobiście lubię takie podłoże, bo trudniej przelać roślinę. Niemniej nigdy nie sadzę w samą kupną ziemię - zawsze przygotowuje własną mieszankę. Co do Twojej roślinki, ja bym ją przesadził w taką mieszankę o której napisałem w poprzednim poście, szczególnie jeśli nie była dawno przesadzana. Przy czym dodanie piasku jest w przypadku tej rośliny obowiązkowe.
Jeśli zdecydujesz się przesadzić, przez kilka tygodni niczym nie nawoź. Potem możesz zamiennie nawozić biohomusem i do roślin zielonych, ale oszczędnie - połowa dawki podanej na opakowaniu co dwa tygodnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nicole19
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2015, o 16:25

Re: Jak nazywa się ta roślina?

Post »

Kupiłam ją na przecenie :D niedawno, gdzieś mniej więcej miesiąc temu, nie wygląda na przerośniętą. Dzisiaj ją zrosiłam i podlałam ciut mocniej, masz rację, chyba żałowałam jej wody bo wygląda coraz lepiej. :D
Dziękuję Ci bardzo za pomoc, w sumie dbanie o nią ciut przypomina mi dbanie o Krotona- też musi mieć wilgoć w powietrzu. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”