Kawon ( arbuz ) - część 5
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
Za wcześnie jeszcze i to dużo jak do gruntu. Temat był omawiany kilka postów wyżej.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Błażej - Czytanie tak bardzo boli.. 

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja mam dylemat czy kiełkować nasionka czy od razu do ziemi... W zeszłym roku klęska, więc teraz jak coś Previcurem podleję. Marzą mi się własne arbuzy 

- Kozaczek
- 10p - Początkujący
- Od: 18 lip 2014, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jak zrobię wysiew teraz, a po miesiącu zrobię rozsadę i w maju do gruntu ? Może tak być ?
Chodzi o to że przerosną i nie będą się nadawały do wysadzenia w grunt po 15 maja ?
Chodzi o to że przerosną i nie będą się nadawały do wysadzenia w grunt po 15 maja ?
Kozaczek-pozdrawiam
Przerosną, będą mieć długie niezahartowane pędy, które zmarnieją i tak będzie trzeba przyciąć, z doświadczenia wiem
Nie siej teraz!!
Posiej w połowie kwietnia od razu do dużych doniczek dwa nasiona, nie pikuj, z tych doniczek posadź do gruntu po 15 maja.

Posiej w połowie kwietnia od razu do dużych doniczek dwa nasiona, nie pikuj, z tych doniczek posadź do gruntu po 15 maja.
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Ja planuję część posiać wcześniej, końcem marca a część później. Te wcześniejsze będą na zewnątrz pod białą agrowłókniną jak będzie ciepło, a jak będzie zimno i przymrozek to do domu. Wszystkie będą w gruncie.
Trzeba jedną siewkę usunąć czy można dwie posadzić?Lyanna pisze:
Na moich nasionach sugar baby jest informacja żeby wysiewać od lutego do kwietnia.Sybil pisze:Zerknłam na moje opakowania i są następujące terminy siewu:
Sugar Baby: IV,
Złoto Wolicy: 15IV- 10V,
melony- Emir, Seledyn, Junior- IV
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Czy na owych opakowaniach jest napisane do jakiej uprawy jeat podany termin wysiewu? Termin wysiewu uzaleleżniony jeat od tego, jakie lokum możemy zapewnić roslinom w późniejszym czasie. 

- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Chodzi o to, że duża sadzonka arbuza może mieć później problemy z aklimatyzacją po przesadzeniu w miejsce stałe. Myślę, że ostatni tydzień marca to termin optymalny, jeżeli chodzi o sadzenie do tunelu. Do gruntu siejemy ze dwa tygodnie później.
Moje duże sadzonki przeznaczone do gruntu, posiane za wcześnie, wspinały się po firance, miały ponad metr długości i kwiaty męskie... posadzone do gruntu padły, tzn. uschły im te pędy, niektóre przeżyły po odcięciu suchych badyli i musiały rosnąć od nowa, dlatego ogólnie nie polecam pośpiechu 

- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Mój plan był taki by posiać końcem marca, czyli kwiecień sadzonki spędzają w domu, a później na zewnątrz w doniczkach pod białą agrotkaniną, ze względu na doniczki i jeszcze nie dużą wielkość w razie ryzyka mrozów przeniosę do domu. Sadzonki by się hartowały, a do gruntu po 15 maja, czyli ponad 2 tyg by było do przodu 
Zrobię tak z kilkoma sadzonkami, a resztę posieję później, będzie porównanie.

Zrobię tak z kilkoma sadzonkami, a resztę posieję później, będzie porównanie.
Nie ma nic o tym gdzie je uprawiać. Zobaczę co z nich wy r o ś n i e. Najwyżej posieję jeszcze raz w kwietniu.
A ja mam takie pytanie, które może tu gdzieś było zadawane ale nie mogę znaleźć. Czym różnią się odmiany F1 od F2 i tego bez F?
i które lepiej siać?