Jaką odmianę śliwy wybrać, jaką polecacie? Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaka odmiana śliwki ?
Robię wiosną stosowanie,Okulizacja marnie mi wychodzi. Tu coś znajdziesz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=938
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moi drodzy, narobiło mi się bałaganu, dostałam śliwy na innych podkładkach jak zamawiałam
Zakupiłam Ulenę i Althanę, są na węgierce Wagenheima.
Proszę powiedzcie, duże to rośnie? Szerokie? Tak w metrach? Bo nie mogę tego nigdzie znaleźć, może źle szukam.
Trochę wściekła jestem, bo będę chyba musiała przesadzić świeżo posadzone jabłonki

Proszę powiedzcie, duże to rośnie? Szerokie? Tak w metrach? Bo nie mogę tego nigdzie znaleźć, może źle szukam.
Trochę wściekła jestem, bo będę chyba musiała przesadzić świeżo posadzone jabłonki

Katarzyna. Ogród po wiejsku
-
Może niepotrzebnie się wściekasz? http://ho.haslo.pl/article.php?id=1822
KaLo dzięki za pomoc, poczytam i zanim wezmę się za sliwke wcześniej potrenuję starannego szczepienia na badylachkaLo pisze:Robię wiosną stosowanie,Okulizacja marnie mi wychodzi. Tu coś znajdziesz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=938

- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KaLo, dziękuję, czytałam ten artykuł. Ale, ekhem, suma przyrostów nic mi nie mówi
Tzn ile mniej więcej będzie tej wysokości? Szerokości? Kurdę, mała działka i nie chcę tracić miejsca, ani sadzić roślin zbyt gęsto, wtedy zaden z nich pozytek przecież. Kto ma, kto widział takie śliwy?

Tzn ile mniej więcej będzie tej wysokości? Szerokości? Kurdę, mała działka i nie chcę tracić miejsca, ani sadzić roślin zbyt gęsto, wtedy zaden z nich pozytek przecież. Kto ma, kto widział takie śliwy?

Katarzyna. Ogród po wiejsku
-
Sumy przyrostów mówią o wielkości drzewa.W.W.jest podkładką półkarłową i zmniejsza szczepione odmiany o 20-50% w stosunku do odmian szczepionych na ałyczy.
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=171Lepiej do tego celu nadają się drzewa okulizowane na siewkach 'Węgierki Wangenheima', które ? w porównaniu z ałyczą ? rosną słabiej i są plenniejsze. Zastosowanie 'Węgierki Wangenheima' jako podkładki dla śliw daje możliwość zagęszczenia drzew w rzędzie do 1,5 m. Jednak niektórym odmianom śliw okulizowanym na 'Węgierce Wangenheima' drobnieją owoce, głównie na glebach lekkich i w sadach nienawadnianych. W związku z powyższym ani siewki ałyczy, ani 'Węgierki Wangenheima' nie całkiem spełniają oczekiwania wszystkich sadowników.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Jako ze owocowe drzewa i krzewy na mojej działce zagoszczą dopiero w tym roku ciesze się ze zawitałam do tego działu. Widzę tu dużą wiedzę kaLo i Pawła. na pewno z niej skorzystam
Pamiętam z dzieciństwa smak śliwki Renkloda Ulena. Taka mi się marzy. Ale że tocze z M bójo kkażdy owocowy krzak i drzewo (jemu się marzy dużą przestrzeń na trawniku ) powiedzcie czy ona bardzo duża rośnie i jak dużą ma koronę. Wątki będę od dziś studiować

Pamiętam z dzieciństwa smak śliwki Renkloda Ulena. Taka mi się marzy. Ale że tocze z M bójo kkażdy owocowy krzak i drzewo (jemu się marzy dużą przestrzeń na trawniku ) powiedzcie czy ona bardzo duża rośnie i jak dużą ma koronę. Wątki będę od dziś studiować

- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam na działce dwie Renklody Uleny, ale jedna idzie pod topór. Są to stare drzewa, nie kształtowane za młodu. Sadzone pewnie na ałyczy. Wzrost mają silny, to na pewno (ale ałycza to ałycza), ze wszystkich śliw jakie miałem była zawsze największa
. Trzeba uważać na brunatną zgniliznę która bardzo szybko rozprzestrzenia się po owocach. Gdy jeden owoc zostanie zaatakowany i dotknie drugiego już mamy dwa zagrzybione. W tej odmianie brunatna zgnilizna przebarwia część owocu na kolor jasny fioletowy. Jednego roku jak wujek przyjechał w odwiedziny to dostał od nas dwie duże siatki śliwek tej odmiany, kolejnego roku było ich zdecydowanie mniej więc raczej nierównomiernie owocuje (ale przerzedzaniem do się to ograniczyć).

Pozdrawiam Paweł
- PaulaPola
Pawle, a możesz mi powiedzieć co to jest ałycza? Czy to jakiś rodzaj podkladki? Zawsze chciałam mieć działkę przede wszystkim działkę użytkową. Duży warzywniak już mam, teraz chciałam dużo owocowych drzew i krzewów. Ale moje samodzielne rządy na działce się skończyły i muszę się trochę dostosować. Czy są jakieś śliwy samopylne? W bliskiej okolicy nikt nie ma owocowych. Poza sąsiadem który ma jabłonie i czereśnie. Dostałam od niego orzecha włoskiego, ale on chyba śliwki nie zapyli
Są działki ROD jakieś 300 metrów od mojej, tam ludzie mają różne drzewka, ale czy to miałoby wpływ na nasadzenia na mojej działce (zapylacze)?

- pawelp1320
Ałycza to podkładka dla śliw. Jest podobna do antonówki w jabłoniach czyli rośnie silnie. Puszcza odrosty korzeniowe i ogólnie trochę jest przeżytkiem (oczywiście nie na słabych glebach). Jest często zastępowana Węgierką Wangenheima czyli podkładką półkarłowatą.PaulaPola pisze:Pawle, a możesz mi powiedzieć co to jest ałycza?
Oczywiście że są nawet sporo. I tu cię pocieszę- Ulena jest samopylnaPaulaPola pisze:Czy są jakieś śliwy samopylne?

Pozdrawiam Paweł
- PaulaPola
Chyba będę musiała zataić fakt że Ulena jest wielka
Choć zastanawiam się też nad czymś w typie Węgierki. Pweł, jak blisko śliwki muszą rosąć blisko siebie by się zapylać wzajemnie?

- pawelp1320
Ciężko powiedzieć, ponieważ to pszczoły przenoszą pyłek więc to od nich zależy. Pszczoła miodna wykazuje wierność kwiatową czyli zapylanie jednego rodzaju kwiatów np. śliwy, wiśni, jabłoni, rzepaku itp. Ale nie muszą rosnąć np. 3 m od siebie mogą i więcej. Przecież np. w sadach czereśniowych jeśli sadzą hektar danej odmiany (która wymaga danego zapylacza) to sadzą też parę sztuk właśnie zapylacza dla niej, który jest powsadzany w wyznaczonych miejscach na całym polu. Niektóre czereśnie są oddalone od zapylacza sporą odległością a mimo to są dobrze zapylone właśnie dzięki pszczołom.PaulaPola pisze:Pweł, jak blisko śliwki muszą rosąć blisko siebie by się zapylać wzajemnie?
Pozdrawiam Paweł
- PaulaPola
No właśnie... Czy te pszczoły z ogródków ROD chciały by przylecieć do mnie? Nie mam pojęcia. A czy ktoś miał styczność ze śliwą brzoskwiniową?
- pawelp1320
Myślę że przylecą. No chyba ze będą miały wtedy jakiś większy pożytek bliżej to może być ich mniej, ale są jeszcze trzmiele, murarki i inne dzikie pszczoły. Spokojnie 

Pozdrawiam Paweł
- PaulaPola
Mam też jednego trutnia
Nada się?