Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.2

Post »

Sałatę kozulową wysiałam 6 marca,wczoraj pokazały się pierwsze kiełki a dzisiaj już jest ich więcej.
Za to kupnej sałaty Kumak posianej dzień wcześniej nie widać.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nasiona kumak wysiałem w końcu lutego i nic. Kupiłem nowe i zaczęły wschodzić po 3 dniach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
mtw
50p
50p
Od: 1 paź 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,

tydzień temu wysiałem sałatę do pojemników, z myślą o przesadzeniu ich do gruntu na zewnątrz (nie mam tunelu, folii). Czy aby się za bardzo nie pospieszyłem? Jak czytam ten wątek, to w tamtym roku mrozy były nawet w połowie kwietnia...

Moje siewki obecnie wschodzą, największe mają ok. 1cm. Dzisiaj na cały dzień je wystawiłem na zewnątrz (było 14 stopni), ale na noc z powrotem poszły do garażu, gdzie obecnie jest ok. 17 stopni wewnątrz. Stoją w pobliżu parapetu, więc jako takie światło mają.
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39

Post »

W takim razie trzeba pić dużo wody z butli pięciolitrowych. Poobcinać im denka i mieć indywidualne szklarenki na każdą z sałat. Co roku sadzę rozsadę sałaty, bardzo obficie ją podlewam i wciskam z ziemię butelkę naokoło 3-5 cm. Butelki pozostają na sałacie do momentu aż jej liście nie sięgną do jej brzegów. Dłuższe ich trzymanie w takich warunkach grozi zagniwaniem liści i całych roślin. Sałaty w butelkach podlewam polewając wodę wokół butelek. Nie wlewam wody do środka gdyż grozi to gniciem rozety sałaty. Nakrętki od butelek ma zdjęte aby roślinki się nie zaparzyły. Przy zdejmowaniu butelek z podrośniętej sałaty trzeba najpierw bardzo mocno podlać ziemię wokół butelek, a następnie delikatnie wykręcić butelkę z ziemi. Nie wyciągać butelki pionowo do góry gdyż grozi to wyrwaniem sałaty razem z butelką.
Pozdrawiam Jarek
iryska2
50p
50p
Od: 4 mar 2015, o 13:10

Post »

Ja z rzodkiewką dałam sobie spokój, zawsze była mała a jak już coś porządnego urosło to robaczywe.

Sałatę wysiałam dzisiaj. W tamtym roku bardzo dobrze u mnie rosła sałata lollo bionda. Wysiewałam ją w marcu i lipcu i miałam na okrągło sałatę do października. :D
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Od: 16 wrz 2013, o 14:11

Post »

mtw bardzo dobry patent i bardzo dobrze opisany. Mam trochę butli po wodach, wiedziałam, że kiedyś do czegoś się przydadzą ;:224
Pozdrawiam Gosia
Danka56
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sty 2014, o 17:12

Post »

Czy mogę posadzić sadzonki sałaty na balkonie w "misach" z tworzywa takiego jak zrobione są zwykłe doniczki? Jakie duże muszą być te donice i ile można do takiej misy włożyć sadzonek?
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Moje pierwsze sałaty już posadzone w szklarni. Pogoda dopisuje więc powinny rosnąć w oczach. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Posiałam kolejny raz sałatę no i w końcu mały sukces- zazieleniło się :) Nasionek nie przysypywałam ziemią tylko przykryłam agrowłókniną więc pewnie moje błędy polegały na tym, że wcześniej za głęboko siałam nasionka....
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ja pikowałam dzisiaj do pierścieni sałaty lodową i od Kozuli.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Kozulkę i Marysieńkę wysadziłam dziś do tunelu.
Sadzonki malutkie ale myślę, że dadzą radę. W pojemniku zaczęły trochę wybiegać, mimo trzymania na zewnętrznym parapecie.
Bakata, nie dość, że nierówno wschodziła to jakoś kiepsko rośnie.
Siana w tym samym terminie, co w/wymienione.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Oglądam, czytam, niby wszystko jasne, ale moje sałaty wybiegają jak "gęsi wyścigowe".
Mają dłuugie szyje naokoło 1cm, a kolejne liście czyli właściwe na jeszcze dłuższych łodyżkach :(
Trzymam je w ogródku zimowym, gdzie temperatura jest ok 12 - 15 stopni (no czasem jak słońce zaświeci to nawet 29 st ale to bardzo rzadko, bo są pochmurne dni)
Czy ł o p a t o l o g i c z n i e mógłby ktoś mnie oświecić ??
Jeśli chodzi o sałaty, ty chyba tylko ja jestem taką ciemną masą.
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Dzisiaj - teraz jest tam 14,5 stopnia. Ponieważ wszędzie, z każdej strony są okna, jest jasno mimo pochmurnego dnia.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

grazka100-twoja sałata ma ograniczony dostęp do światła dlatego się wyciąga .Postaw ich trochę wyżej krawędzi okna i pod skosem .Zauważyłam ,że siejesz prawie na dnie pojemnika to też ich przycienia. Promyki słońca muszą docierać bezpośrednio do podłoża i będzie OK.Radzę ci posiać następną partię- tak w razie biedy.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Optymalna temp.wzrostu sałaty ,to 15-20 st.To mają zapewnione.Optymalna ilość światła dla tej temperatury będzie za około półtora miesiąca.Albo obniż temp.do max.10 st.,albo doświetlaj w ciągu dnia.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Próbowałam kilka razy- z sałaty sianej o tej porze i trzymanej w domu w temp pokojowej nic nie będzie. Moja stoi w "szklarence" :wink: od tortu na zewnątrz. W razie przymrozków ,zabieram na noc do domu.
W ub. roku w marcu zmarzła mi sałata w tunelu :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”