Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Post »

Kasiu cieszynianka na razie ''stoi'' , ranniki nieco ruszyły , teraz widać 4 przygięte pączki . Za słoneczkiem nie cieszyłem się przez cały dzień , tylko momentami przyświecało. Większość dnia z chmurami. Nawet kilka razy mżawka siąpiła. Do południa tylko 1*, cieple dopiero po południu .Szalałem z motyką , sektorem , szpadlem i grabkami , chciałem wszystko na raz zrobić . Zmęczyłem się i mus było odpocząć. ;:7 ;:7 Może trochę zaszalałem , ale bób i zielony groszek mam posadzony ;:215 Piasek ma tę zaletę , że szybko wysycha . Ma być ciepło , więc zaryzykowałem , już nie raz tak zrobiłem i dobrze na tym wyszedłem. Moja gleba szybko wysycha , w maju prawie corocznie są upały i bez podlewania wszystko wysycha .Nawet podlane wolniej rosną, nie nadążają pobierać wody.

Moja skromna wiosenka :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zbiór topinamburu , nie spodziewałem się takiego plonu . Kasiulu , dzięki ;:180

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadziu ,u mnie cieszynianki też nie widać ,ani miłków
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu :wit , swojego czasu/ kilka dobrych lat temu/ uprawiałam topinambur, ale zrezygnowałam. Tak rozpanoszył się po ogrodzie,że postanowiłam pozbyć się go zupełnie.
U mnie dzisiaj w słońcu było 17 *, a ono towarzyszyło mi przez cały dzień.W tej chwili na termometrze 8stopni, w powietrzu czuć zdecydowanie wiosnę. Na jutro prognozy w moim regionie jeszcze korzystniejsze. ;:108 Posyłam serdeczności i dzielę się ;:3 :tan
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kasiu , Twoje rośliny powinny wcześniej pokazać się , mam smutne przypuszczenia ;:131 ;:202
Bogusiu , mam też obawy związane z jego ''łazęgostwem''. Posadziłem w kącie ogrodu , może będzie tam siedział.
Tak ciepło to jeszcze nie u mnie , wczoraj przed południem to nawet marzłem ;:oj Dzisiaj znacznie lepiej ,choć z rana lekki przymrozek , teraz słonecznie i ciepło. 6* pokazuje termometr. ;:3
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu nie taka skromna , u mnie jeden krokus ;:306 .
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dorotko , dzisiaj już nawet mam bukiecik krokusów :D ;:108

Obrazek

...drugi skromniejszy

Obrazek

Ranniki podniosły ''główki''. :D

Obrazek

Jest też bukiecik przylaszczek ;:333

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Tadziu ziemniaki mnożą Ci się ślicznie. ;:196
Piękne masz widoczki ja również mam wszędzie krokusy nawet nie wiedziałam ze całe rabaty mi kwitną.
Niedawno do domu wlazłam chyba dzisiaj szybko odlecę :;230 Cudnie i kolorowo już. ;:138
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Tadziu, wszystkie "bukieciki", jakie pokazałeś, są urocze. Jestem mile zaskoczone, że u Ciebie kwitną już przylaszczki. Obejrzałam dokładnie moje i nie zauważyłam u nich pąków. Czyżby zastrajkowały?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Topinambur uprawiam już od dobrych paru lat. Rośnie grzecznie w rzędzie i nie zauważyłam, żeby się rozłaził . Wykopuję co roku jesienią bulwy do konsumpcji, a mniejsze wsadzam z powrotem do ziemi.
U mnie ostatnio dnie są ciepłe i wiosenne kwiatki cieszą oko. Cieszynianka jeszcze malutka, ledwo co ją widać.
Bukieciki masz śliczne, a Twoja przylaszczka prześcignęła moją.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Witaj, Tadziu. Widzę, że "nasze wiosny" podobnie się rozpędzają. Właśnie wstawiałam pierwsze szafranowe bukieciki na FO. Cudne są te jasnożółte krokusy.
Przylaszczkami powaliłeś mnie na kolana. Wkrótce muszę się do lasu na rekonesans wybrać, bo mam szczery zamiar sobie przenieść do ogrodu, a moja znajomość nowych terenów leśnych pozostawia wciąż wiele do życzenia.
Żurawki u mnie wyglądają nieźle, przetrwały zimę bez okrywania, bo jedyny prawdziwy mróz, jaki był w tym roku, to pod moją nieobecność.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadziu cudne wiosna u Ciebie. Przylaszczka prześliczna... coś swoich nie widzę, jakoś nie najlepiej u mnie rosną... ale mam cichutką nadzieję, ze jeszcze się pokażą.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Groch i bób już posiałeś ;:202
Ja też miałem taki zamiar, dopoki nie zajrzałem do prognozy pogody.
Ten marzec jakis taki garncowy.Najbliższe dni ze śniegiem i przymrozkiem potem znowu trochę słoneczka.
Tak w kółko Macieju.Zresztą kwiecień ma być taki sam.
Patrzę na ten topinambur.Mój ma inne bulwy.Przeznaczasz go do kunsumpcji?
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tadziu marzec, kwiecień ma prawo być taki , dwa lata temu to w wielkanoc była zima .
U mnie cieszynianka też dopiero zaczyna się pokazywać , za to przebiśniegi ,śnieżyce, miłki,ranniki i krokusy już kwitną.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Od poniedziałku szalałem na działce , byłe ładna pogoda . Niestety , skończyła się . Dzisiaj chłodno , siąpi mżawka. Szaro-buro i ciemno się zrobiło. ;:202 Dobra , odpocznę jeden dzień. A może dwa :wink:
Kasiu , jak widać mnożą się, na pisaku dobrze im. Jaszcze nie wszystkie krokuski zakwitły, jeszcze te wielkokwiatowe zostały. ;:333
Halinko , u Ciebie też pewnie zakwitną przylaszczki. U mnie wcześniej, bo śniegu nie było. Nawet tak ciepła Legnica czy okolice Cieszyna nie ''uciekły'' mi w tym roku , jak w poprzednich latach. Moja na razie tylko jedna zakwitła. ;:131
Liduś , choć raz jestem w przedzie z kwitnieniem. :D Za to będą Tobie dłużej kwitły :D Będę starał się wykopać wszystkie bulwy top. i płytko posadzę małe, może nie ''porozłazi się'' . ;:108
Anulu witaj :wit Niedaleko , to i wiosny podobne. :D Przylaszczki są śliczne , a szczególnie jak rosną w wielkiej kępie. ;:224 Moje jeszcze młode , ale widziałem taką ponad 30 cm , niesamowita. Oczywiście w ogrodzie , ale nie mam pojęcia , jak taka urosła ;:oj
W tym roku żurawek absolutnie nie powinno się okrywać. Ale teraz dopiero to wiem. Dwie ''zepsułem'' ;:223 Na szczęście mam duplikaty.
Aguś , tylko ta jedna zakwitła , może mutant :wink: Nie powinno im się nic stać tej zimy , była łagodna , nie miały prawa wymarznąć.
Hej Jureczku :wit Tym grochowatym chłód nie straszny, już raz też ich mroziło , -10* a może więcej przy gruncie miały i nic im nie było. To tylko prognozy , a jak będzie naprawdę zobaczymy , bądź dobrej myśli. Topinambur pierwszy raz wykopałem , nie wiedziałem ,że tak dużo go urosło. Myślałem , że tylko na sadzenie. tego co słyszałem i czytałem są różne odmiany. Nawet fioletowe bulwy. Kolega ma taki , jak bulwy dalii, długie kluski. Ten ma nieco inne, bardziej niekształtne. Na surowo i placki robiłem , dla mnie smaczne , ma lekko orzechowy posmak.
Geniu , mało kiedy wiosenne miesiące mają stabilną pogodę. Przysłowia nie biorą się z powietrza , tylko z obserwacji. Na razie nie ma strat zimowych i zapewne nie będzie. Liliowce i irysy w dobrej formie , wszystkie w komplecie zameldowały się ;:215 Trochę kret i nornice uszkodziły , nie zniszczyły całej rośliny , tylko jej część. Szkoda mi całej kępy pierwiosnka storczykowego , tylko jeden pęd przetrwał, ma niewiele korzeni, powinien jednak ''odbić''. ;:108
Takie cudo z marketu, nie było nazwy , ale na pewno ogrodowy.
Obrazek
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Tadziu, co do cudownego dzwonka, po kwitnieniu przyciąć i do gruntu, potem kwitnie jeszcze ze dwa razy. I to koniec , nie zimuje. ;:185
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”