Od przybytku głowa nie boli..... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od przybytku głowa nie boli..... cz.2

Post »

Krysiu, ja mam podkłady w dwóch miejscach. Właśnie przy tarasie i pod płotem. Na razie nie zauważyłam przykrych zmian, nie wydzielają zapachu - ja nie czuję. Co do szkodliwości czytałam, musisz zdecydować sama.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podkład fajna rzecz, ale zapach wydziela długo;-) Ja już wyleczyłam się przed laty (w latach 90-tych nastąpiła moda i zaczęły być dostępne, bo kolej wymieniała).
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu a ja widziała bym tę rabatę przy tarasie w ten sposób ...posadziła bym hortensje ładnie i długo kwitną niżej można podsadzić nawet skalniaczki lub jakieś rośliny niskie i wcześnie kwitnące tak żebyś miała cały czas wokół tarasu kwitnąco ..z wiosny ciemierniki żonkile tulipany ,hiacynty i różne kwiaty które będą kwitły dopóki nie zakwitną hortensje ...jesienią można podsadzić chryzantemy ..przekwitną wiosenne i zanikną można dosadzić coś innego... ale to jest moje zdanie...zrobisz po swojemu według swojego pomysłu...
Pozdrawiam... Alina .
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

;:196 ;:196 Wam wszystkim, każda prpozycja będzie rozważona a najlepiej było by usiąść razem przed tym tarasem i spędzić ciepły wieczor przy ;:136 a na pewno rozwiązanie by się znalazło. Naprawdę chodzą za mną kwitnace kobierce ale na to potrzeba mnósto kamieni.

ALINKO hortensje będą przed domem, jestem wlaśnie na etapie przygotowywania ziemi - będą tutaj rosły hortensje, rododendrony i hosty.

Obrazek

już nie wiele mi zostalo do przeorania ;:306

Obrazek

JUSTYNKO przy wolnej chwili zrób zdjęcie z podkładami swojego tarasu.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Widzę, że praca wre ;:215
U mnie też rabata przekopana.
Hortensje, rh, hosty - piękna będzie ta część ogrodu ;:138
A podkłady bardzo mi się w ogrodzie podobają. Nie ma jakiegoś sposobu, żeby je np. czymś pomalować albo nawet zeszlifować aby nic nie wydzielały ani zapachem ani do ziemi?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jak pięknie to wszystko wygląda! Takie nowe, wysprzątane! Czyli rozwojowe!
Mnie czeka tynkowanie, wtedy będzie bajzel ;:223 I pilnować muszę, żeby mi wszystkiego nie stratowali!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MIŁKA na pewno bedzie balagan, ale teraz firmy już potrafia zadbać o ład i skład, nie masz co się zamartwiać choć czujnym trzeba być.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu klatka naprawdę cudowna, z tą rabatą przed tarasem raczej nie pomogę, gdyż nie wiem jaki efekt chcesz osiągnąć, jeśli ma być kolorowo, to może zostaw to miejsce na dalie, przynajmniej nie będziesz co roku szukała nowego tak jak ja ;:306, jeśli chcesz zasłonić, to widziałam kiedyś ekstra szpaler stworzony z jednego rodzaju wysokich z traw przed którymi rosły hortensje bukietowe również jednego rodzaju, ale takie czy podobne propozycje już były, może bukszpany, które można formować lub berberysy czy trzmieliny, to tylko takie luźne podpowiedzi, bo ja zapewne posadziłabym róże :;230
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Krysiu troszkę myślałam nad zagospodarowaniem terenu przy tarasie i może przedłużenie nasadzeń roślin z boku domku z dodatkiem trzmielin , a na brzegu trasu jakieś skrzynki z kolorowymi kwiatami (na szybko jednoroczne może pelargonie a potem byliny) ;:131 i oczywiście klatka, jakieś lampiony.., albo pergola z różami pnącymi.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Krysiu, pokazuję, ale taras jeszcze nie skończony. Zdjęcie to jednak zdjęcie. Na żywo inaczej wygląda. Mam posadzone róże Eden, Westerland, Chopin, Cardinal, powojnik, żurawki, cebulowe - tulipany, narcyzy, pierwiosnki.

Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JUSTYNKA mój taras jest znacznie wyższy i podkłady musiały by stać w pionie, ziema będzie dość wysoko usypana to i one muszą być dość głęboko wkopane w ziemię co by napór ziemi wytrzymały. Byłam i obejrzałam podkłady z bliska, zapachu szczególnego nie wydzielają natomiast estetyka ich ;:222 przynajmniej te kilka sztuk które obejrzałam - co zrobię nie wiem .

JULCIA pasaż hortensjowo-hostowo-rodedronowy nie bardzo, wystarczy ich pod oknami. A pergola z rózami już stoi i róże rosną.

ILONKA nie chcę wysokich roślin przed tarasem - on wysoki mi wystarczy, bardziej sklaniam się do roślin niskich, skalniakowatych, zwiewne nie wysokie trawy owszem ;:108
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

I tu się z tobą zgadzam, też bym nie chciała przy tarasie wysokich krzewów ,idź w to co piszesz,trawy,świetny pomysł
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DORCIA od samego poczatku widzialam skalniak z klamotami i roślinami zadarniajacym, ale u mnie z tymi kamieniami jest nie maly problem.
A może jeszcze u Ciebie w glowie pomysł się zrodzi - czekam
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysiu ależ się u Ciebie dzieje... planów, pomysłów cała masa. Już sobie wyobrażam jak cudnie będzie wyglądała rabata przy domu z hortensjami. Ciekawa też jestem bardzo, jaki zostanie ostateczny pomysł przy tarasie :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A ja bym widziała Krysiu przy tarasie rozplenice i rozchodniki. TYLKO. A pomiędzy nimi tulipany, żeby wiosną coś kwitło. Moja rada, nie sadź za dużo gatunków, dwa, najwyżej trzy, lecz więcej takich samych sztuk poszczególnego gatunku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”