Jagoda kamczacka cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 2

Post »

Ja jeszcze nie rozróżniam pąków, bo kamczatkę mam od tamtego roku i są jeszcze małe kikuty :)
vaster
50p
50p
Od: 8 paź 2013, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja się mogę pochwalić, że w ubiegłą niedzielę u sadzonek które są w tunelu foliowym zauważyłem rozwinięte listki. Krzaczki natomiast obejrzę jutro, w ubiegłą niedzielę miały bardzo nabrzmiałe pąki. Liczę na to że w tym roku zjemy więcej jagód niż w ubiegłym.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
iryska2
50p
50p
Od: 4 mar 2015, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też mam jagody kamczackie. Kupiłam je trochę z ciekawości bo każdy je tak zachwalał. No ale cóż mi te owoce nie smakowały, gorzkie w smaku. Zajadały się nimi moje kurki :D Niestety nie wiem co to za odmiany. Polecacie jakieś odmiany słodkie? Istnieją w ogóle takie?
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

Dużo zależy od gleby i stanowiska. Z doświadczenia wiem, że lekkim nieporozumieniem jest zachwalanie jagody kamczackiej jako mogącej plonować na stanowiskach słonecznych i półcienistych. Im mniej słońca tym więcej goryczki. Dodatkowo na jednym krzewie zdarza się, że opadające owoce są kwaśne, a niezupełnie jeszcze dojrzałe słodkie. Wszystkie odmiany na rynku mają mniej lub więcej goryczki, tego nie da się całkowicie wyeliminować. Jeśli krzewy owocują z kwaśno-gorzkimi owocami a nie ma możliwości zmiany stanowiska to można spróbować przetworzyć. Przemrozić i zblendować z kefirem i cukrem (jogurt), zagotować z cukrem (sok) czy też przesmażyć z cukrem (powidła). Godne polecenia odmiany to oczywiście duet, atut, karina, wojtek, może jeszcze czelabinka. Całkiem nowych nie znam, całkiem starych (rosyjskich) nie próbowałem. Wrzucę później zdjęcia z moich krzewów.
iryska2
50p
50p

Post »

Moje jagody rosną w pełnym słońcu wiec ta goryczka zależy zatem od odmiany.
vaster
50p
50p
Od: 8 paź 2013, o 13:47

Post »

W ubiegłym roku miałem tylko dwie - czelabinkę i wołoszczebnicę, jedna była słodka druga z nutą goryczki (mimo wszystko smaczna). Która jest która - nie mam pojęcia. Nowe odmiany podobno nie mają problemu z obsypywaniem owoców.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

iryska2 pisze:Ja też mam jagody kamczackie. Kupiłam je trochę z ciekawości bo każdy je tak zachwalał. No ale cóż mi te owoce nie smakowały, gorzkie w smaku. Zajadały się nimi moje kurki :D Niestety nie wiem co to za odmiany. Polecacie jakieś odmiany słodkie? Istnieją w ogóle takie?
Mam 5 różnych odmian- Leningradskij Velikan - zdecydowanie najsmaczniejsza.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
iryska2
50p
50p

Post »

Dziękuję, będę szukała :wink:
luk3Z
50p
50p
Od: 26 kwie 2012, o 10:09

Post »

corazonbianco pisze:
iryska2 pisze:Ja też mam jagody kamczackie. Kupiłam je trochę z ciekawości bo każdy je tak zachwalał. No ale cóż mi te owoce nie smakowały, gorzkie w smaku. Zajadały się nimi moje kurki :D Niestety nie wiem co to za odmiany. Polecacie jakieś odmiany słodkie? Istnieją w ogóle takie?
Mam 5 różnych odmian- Leningradskij Velikan - zdecydowanie najsmaczniejsza.
Potwierdzam. U mnie w cieniu rośnie Leningradskij i jagody są słodkie.
Więcej odmian (w tym smak) jest opisanych tu: http://www.in-vitro.pl/pdfy/zestawienie ... 1-2015.pdf
Promilus
200p
200p

Post »

Wedle tej tabeli Nimfa jest b. słodka, a u mnie najczęściej jest słodko-kwaśna i dużo słodsze są m.in Bluecrop (borówka amerykańska). Jak pisałem nie jest tak, że dana odmiana automatycznie daje ten sam efekt niezależnie od stanowiska.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Nie da się porównać smakowo jagody kamczackiej i borówki wysokiej. Podobnie jak nie da się porównywać do tych obu świdośliwy.
Pozdrawiam,

J
Promilus
200p
200p

Post »

Nie pisałem nic o smaku ogółem, jedynie o słodkości. A tą można porównywać między odmianami i gatunkami bez większego problemu. Tak samo zresztą ostrość, kwaśność, gorzkość. To czego nie da się zasadniczo porównać to aromatu.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Jagoda kamczacka jest smaczna bo nie ma w tym czasie prawie konkurencji. Ma u mnie szansę w kategorii łatwość uprawy/smak. Podobnie świdośliwa, chociaż ta już słabiej wypada jeżeli chodzi o wczesność.

Jednak w bezpośredniej konkurencji smakowej: borówka >> świdośliwa >> kamczatka.

To wszystko moja subiektywna ocena.
Pozdrawiam,

J
Volvosia
100p
100p
Od: 3 kwie 2013, o 16:19

Post »

Mam 2 krzaczki jagody, nie pamiętam czy jednej odmiany czy dwóch. kupione ze 3 lata temu, ale słabo owocują. Co może być tego przyczyną?
Asia
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Jagody najlepiej owocują przy zapyleniu krzyżowym. Należy posadzić dwie różne odmiany, ale kwitnące w tym samym czasie. Jeśli oba krzaki to ta sama odmiana, będą owocowały słabo,bo większość kiatów nie zostanie zapylona. Dobrym zapylaczem jest Dlinnopłodna.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”