Kawon ( arbuz ) - część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 5

Post »

Flora bis- i jakie masz w związku z tym niejasności?
Wszystko się zgadza- połowa IV wysiew, po ok.miesiącu, czyli po majowych przymrozkach siup do gleby :)
Kamikadze, co lubią dreszczyk emocji wysiewają wcześniej, z przeznaczeniem do nieogrzewanego tunelu przyjęło się, że miesiąc wcześniej i potem obgryzamy z nerwów paluszki patrząc na mapy pogody ;:306
Jest ryzyko, jest zabawa. ;)
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53

Post »

yolex pisze:Czy ktoś uprawiał Crimson sweet? U mnie jak dotąd jest tylko taka i Janosik. Ponieważ żółte arbuzy się w rodzinie nie przyjęły, teraz chcę czerwone. W tamtym roku miałam Sugar baby i był bardzo wrażliwy na choroby.
Crimson Sweet bardzo fajna odmiana, bardzo słodka, małe nasionka, arbuzy duże 4-8kg
7 kilogramowy Crimson z zeszłego roku.
Obrazek
iryska2
50p
50p
Od: 4 mar 2015, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja kupiłam nasiona arbuza i na opakowaniu było napisane, że wysiewać od połowy lutego. I tak oto moje arbuzy już wzeszły... :shock:
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Zdecydowanie za wcześnie. ;:185
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
iryska2
50p
50p
Od: 4 mar 2015, o 13:10

Post »

No cóż teraz już nic nie zrobię. Zobaczymy co z nich będzie.
Flora bis
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2015, o 11:15

Post »

Sybil przecież nigdzie nie napisałam,że mam jakieś niejasności.Podałam tylko info z opakowania.Z racji wykonywanego zawodu wiem kiedy siać.
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p

Post »

Flora bis pisze:Sybil przecież nigdzie nie napisałam,że mam jakieś niejasności.Podałam tylko info z opakowania.Z racji wykonywanego zawodu wiem kiedy siać.
Aaa! O to chodzi! Myślałam, że to było jakieś takie zawoalowane pytanie, bo przecież każdy kto kupił nasiona może sam sobie przeczytać, ale po namyśle stwierdzam, że może niektórzy maja nasionka bez opakowań fabrycznych, np. z AWN i ta informacja może się rzeczywiście komuś przydać :)
Już się połapałam, że chodzi też o porównanie terminu siewów na różnych opakowaniach ( czasem w natłoku postów gubi się kontekst).
Ciekawe skąd się biorą takie rozbieżności w terminach siewów, jakie podajecie, może chodzi o siew pod folie i do gruntu?
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p

Post »

Zerknłam na moje opakowania i są następujące terminy siewu:
Sugar Baby: IV,
Złoto Wolicy: 15IV- 10V,
melony- Emir, Seledyn, Junior- IV
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

Jeśli chcemy wysadzać do gruntu to wysiewamy nasionka gdzieś miesiąc przed - czyli miesiąc przed "Zimną Zośką" :D Więc jeśli uprawa w gruncie to siew w okolicach 15 kwietnia.
Jeśli ktoś posiada foliak to rozsadę może przygotować wcześniej - logiczne :wink:
:wit
Sybil - Przy Złocie Wolicy podany jest czas do 10 maja, gdyż jest to jedna z najwcześniejszych odmian ;:108
Pozdrawiam Marek
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Mam zamiar uprawiać arbuzy pod foliakiem. Planuję wsadzić rośliny w donice bez dna, żeby rosły na podwyższeniu i ziemia wokół korzeni szybciej się nagrzewała. Czy ma to jakiś sens i czy przyśpieszy owocowanie? Kiedy mniej więcej mogę spodziewać się pierwszych dojrzałych owoców z uprawy pod folią? Chodzi mi o odmiany Janosik i Złoto Wolicy.
Pozdrawiam, Krasny.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

Ten temat był burzliwie poruszany w tym wątku niejednokrotnie :wink:
Nie uprawiam pod folią, lecz w gruncie, a pierwsze dojrzałe owoce mam na przełomie lipca i sierpnia.
Pozdrawiam Marek
Flora bis
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2015, o 11:15

Post »

Moje arbuzy będą rosły pod okryciem z włókniny a rozsadę przygotuję sobie w pod osłonami.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Ja w tym roku znowu posadzę na ściółkującej agrowłókninie. Pewnie początkowo też okryję, kwestia pogody.

Trochę ziela mi się rzuciło na nowym zagonku. Zagonek też jakiś taki trochę niepewny jak na arbuzy. Myślę, że widzi słońce od 10 do 13-14. Potem już półcień. Plusem jest, że nie ma tam szalejących wiatrów, które są nagminne na zeszłorocznym zagonku. Tak sobie myślę, że może sensowniej będzie w zaciszu zasadzić melony a arbuzy na otwartym polu ;:224 Kolejny problem to nawożenie pola. Zagonek zaciszny miał tylko poplon przekopany i nasypałam tam kilka wiader piachu. Niby jest jeszcze czas by czymś sypnąć i przekopać.

Odnośnie foliaka, jakbym miała hektar foliaka to może bym pokombinowała z arbuzem. Na moje oko za dużo miejsca zajmuje taka uprawa. Dygałabym też o mączniaki i inne ale to tylko takie gdybanko. Nigdy tak nie uprawiałam arbuza. Powodzenia życzę :D

Kamil jakie założenia wielkościowe w tym sezonie? Znowu nam wszystkim oczka zbieleją ;:180
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53

Post »

W tym roku zakupiłem 4 odmiany arbuza do przetestowania: Melitopolski,Wilson Sweet,Dixie Queen,Early Moonbeam. Wszystkie są wczesne i mam nadzieję że urosną super słodkie i super duże. Chciałem jeszcze kupić nasiona arbuza bezpestkowego, lecz we wszystkich sklepach internetowych w których można było dostać te nasiona koszt przesyłki był ogromny. Nie mogę już się doczekać lata a szczególnie sezonu arbuzowego :tan Postaram się też wysłać, tak jak w tam tym roku, nasiona tych odmian na tegoroczną akcje :)
Awatar użytkownika
Kozaczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 lip 2014, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siemanko :wit A ja w tym roku zakupiłem na próbę Janosika, Złoto Wolicy, Sugar Baby oraz nasiona wydłubane z arbuza z tesco i odnośnie takie pytanie do Was, czy mogę je już wysiać do doniczki w domku ??? Dodam że pózniej pójdą one do gruntu, ewentualnie pod włókninę :) W tamtym roku miałem Bingo ale nie pamiętam nawet kiedy je wysiewałem, ale urosły skubane ponad 10 kilowe soczyste owoce. Dzięki za info, pozdrawiam.
Kozaczek ;:136

Zielony- to kolor dla moderatorów- jokaer.
Kozaczek-pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”