Śnieguliczka ładnie się prezentuje
Moje marzenia -maniusika część IV
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część IV
Podobnie jak koleżanki, podziwiam Cię Janko za ilość nasion, jakie nakupiłaś
I bez tego jest mnóstwo roboty, dlatego rezygnuję z wysiewów.
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Janka
Tak czytam o śnieguliczkach, faktycznie już ich tak nie widać jak kiedyś, a ja mam białą i taka zaniedbana trochę, traktowana po macoszemu, muszę się lepiej nią zaopiekować
Tak czytam o śnieguliczkach, faktycznie już ich tak nie widać jak kiedyś, a ja mam białą i taka zaniedbana trochę, traktowana po macoszemu, muszę się lepiej nią zaopiekować
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Beatko pomidorów nie sieję bo nie mam gdzie ,natomiast moje karłowate same schodzą a kilka krzaczków zawsze kupuję u zaprzyjaźnionej ogrodniczki .. W tym roku mam ich zamiar ich posadzić wśród kwiatów bo podobno wtedy nie łapią zgnilizny i dłużej mają owoce . Chyba warto spróbować jak zda egzamin to już ich będę sadzić na rabatach kwiatowych ..
Twardo czekam końca miesiąca aby zacząć siać ..
Jacku widziałeś jaki jest wielki ogród i gdyby nie jednoroczne byłoby pusto na rabatach .. Jeszcze tak gęsto zasadzonego jak u ciebie długo nie będę miała .. Pewnie jak się zagęści to i ja ograniczę sianie jednak z aksamitek różnej maści nagietek i astrów na pewno nie zrezygnuję ale ich sieję od razu na rabatach więc nie ma z nimi kłopotu .
Twardo czekam końca miesiąca aby zacząć siać ..
Jacku widziałeś jaki jest wielki ogród i gdyby nie jednoroczne byłoby pusto na rabatach .. Jeszcze tak gęsto zasadzonego jak u ciebie długo nie będę miała .. Pewnie jak się zagęści to i ja ograniczę sianie jednak z aksamitek różnej maści nagietek i astrów na pewno nie zrezygnuję ale ich sieję od razu na rabatach więc nie ma z nimi kłopotu .
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Janeczko w zeszłym roku posadziłam pomidory między kwiatami i niestety nie zjadłam ,ani jednego , wszystkie zaatakowała ta zaraza .
Może ten rok będzie lepszy dla pomidorów .
Może ten rok będzie lepszy dla pomidorów .
Pozdrawiam Alicja
- maniusika

Alicjo a na kwiaty nie przeszła .Teraz dopiero przyszło mi do głowy że może porazić ziemię między kwiatami .. A może posadzę w donicach i postawie je pod płotem , tam jest trawnik więc nie może mu zaszkodzić a i przywiązać ich mogę do siatki ..
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Mnie już też świerzbią ręce do siania. Jak tylko nocne temperatury będą powyżej zera - posieję rzodkiewkę i sałatę w szklarence!
Aksamitki zasieję, bo one zdobią ogród do końca i jakoś nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich. Ale sieją te średnie, one tworzą takie zgrabne poduszeczki. Za to astrów nie lubię! Pomidory własnie warto posadzić pomiędzy aksamitkami!
Aksamitki zasieję, bo one zdobią ogród do końca i jakoś nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich. Ale sieją te średnie, one tworzą takie zgrabne poduszeczki. Za to astrów nie lubię! Pomidory własnie warto posadzić pomiędzy aksamitkami!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- maniusika

- maryla-56_56

- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Ja obsiewam pomidory aksamitkami.
Takimi rzędami jak widać u Ciebie.
A czy to pomaga, trudno powiedzieć to pewnie zależy od roku.
Aksamitki w większości same mi się rozsiewają, tylko potem przesadzam.
Podobnie jest z kosmosami.
Janeczko to już niedługo zaczynamy... wysiewy.

Takimi rzędami jak widać u Ciebie.
A czy to pomaga, trudno powiedzieć to pewnie zależy od roku.
Aksamitki w większości same mi się rozsiewają, tylko potem przesadzam.
Podobnie jest z kosmosami.
Janeczko to już niedługo zaczynamy... wysiewy.
- maniusika

Marylo nie kuś bo rączki świerzbią ale wstrzymuję się przynajmniej do końca miesiąca . Na ogrodzie jeszcze trochę śniegu leży ale robi się coraz cieplej i pewnie w marcu będzie można przynajmniej po zimie posprzątać poschnięte badyle ..
Przez okno wygląda ładnie ale na dworze wiatr porządnie wieje więc się nie wyrywam bo wszędzie słychać że znowu jest nawrót grypy i nie chcę się przyziębić .. A wiosna już za pasem ..
Przez okno wygląda ładnie ale na dworze wiatr porządnie wieje więc się nie wyrywam bo wszędzie słychać że znowu jest nawrót grypy i nie chcę się przyziębić .. A wiosna już za pasem ..
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Janeczko ja często wchodziłam wcześnie do ogrodu tak mi się wydawało ,że nie zdążę ,a potem musiałam i tak te same prace powtórzyć ,tak więc teraz mi się o tym przypomniało i już się uspokoiłam .Poczekam na lepszą pogodę ,żeby spokojnie i w dobrych warunkach pogodowych pracować w ogrodzie i dwa razy nie robić tego samego
Pozdrawiam Alicja
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Aksamitki dobre na wszystko, ja je sadzę wszędzie i w warzywach i w innych kwiatach 
- maniusika

U mnie aksamitek tez wszędzie pełno bo zebrane nasionka rozrzucam po całym ogrodzie i rosną tam gdzie wzejdą .. Ja poruszam ziemię jak świeci słonko bo wtedy go wysuszy i więcej nie urośnie a gdy popaduje to nawet na kupce potrafi rosnąc .. Ja z ogrodem czekam do ciepłych dni ..

W tamtym roku w marcu już sporo kwiatów kwitło

W tamtym roku w marcu już sporo kwiatów kwitło
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Janeczko wiosnę miałaś piekną . Teraz ponoć też wiosna zawitała na dobre. Cieszę się ogromnie ,że już marzec i ruszam w pole
. Może siły mi wrócą , bo ostatnio kiepsko się czuję .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- maniusika

Jadziu ja też nie mogę się doczekać gimnastyki ogrodowej bo mimo że się porządnie napracuję aż bolą kości to jednak po kilku dniach czuję się dużo lepiej .. Znika lenistwo i apatia a kwitnące wokół kwiaty nadają chęć do życia .. wtedy czuję się młodsza i sprawniejsza ,nawet reumatyzm i astma tak nie dokuczają .. Wiosna za pasem i to mnie cieszy ,lubię spędzać czas w ogrodzie i grzebać się w ziemi ..
- maniusika

Dzisiaj kurier dostarczył pierwszą przesyłkę ..

przyszły zamówione czerwone klony -2 ,magnolia biała , judaszowiec i drzewiastą piwonię ..Szczególnie cieszę się z magnolii bo dawno na nią chorowałam ..

zaczynają kwitnąć krokusy ..

I chyba wreszcie zakwitną moje ciemierniki , mimo że liście im zmarzły to jednak wypuszczają pączki ..

przyszły zamówione czerwone klony -2 ,magnolia biała , judaszowiec i drzewiastą piwonię ..Szczególnie cieszę się z magnolii bo dawno na nią chorowałam ..

zaczynają kwitnąć krokusy ..

I chyba wreszcie zakwitną moje ciemierniki , mimo że liście im zmarzły to jednak wypuszczają pączki ..