Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

na razie nie pojawiają się żadne nowe pędy oprócz tych, co już są. wszystkie rosną. obydwa pędy łaciatego Phalaenopsisa (ever spring, używam tej nazwy, byście wiedzieli, o jakie mi chodzi). mają już ze 2 cm i rosną ładnie. idą w stronę okna, więc pewnie będą trochę krzywe, ale jak jeszcze z 10 cm urosną to je zacznę mocować do patyczków. pędzik Mini Marka też rośnie, mam nadzieję, że zakwitnie. chciałabym, by wszystkie te pędy, co mi teraz wyrastają, zakwitły. półmetrowy pęd białego Phal. już wiąże pąki i nie tylko : będzie miał też rozgałęzienia z oczek na tym pędzie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak zwykle wszycy mój wątek ignorują :/

u moich storczyków wszystko ok. pędy są i rosną. 2 Phal. puszczają coś dziwnego, albo grube pędy, albo keiki, ale mam nadzieję, że to będą pędy, bo na co mi keiki u storczyków, które mają wierzchołek wzrostu? z keików ciesze się tylko wtedy, gdy puszczają je storczyki, które nie mają wierzchołka wzrostu.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

A właśnie ,ze nieprawda ;:13 bo ja do Ciebie zagladam i czytam co piszesz,nawet z kawa do Ciebie teraz przyszłam ;:40 ;:40
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PESTKA@ pisze:A właśnie ,ze nieprawda ;:13 bo ja do Ciebie zagladam i czytam co piszesz,nawet z kawa do Ciebie teraz przyszłam ;:40 ;:40
no to się cieszę, że zaglądasz. bo już sobie myślałam, że wszyscy unikają mojego wątku. ostatnio nic się tu nie dzieje... pędziki są jeszcze za małe, by je sfocić, ale gdzieś za 3 miesiące powinny już kwitnąć (te małe), a ten półmetrowy gdzieś za miesiąc. oprócz pąków będzie też miał 2 odgałęzienia z węzłów (on ma tylko ten 1 pęd, który mu rośnie). jak się uda, może będzie ładne, obfite kwitnienie. mam nadzieję, że tak.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też nie wklejam fotek z pędzikami,po prostu nie będę zanudzać forumowiczów.Poczekam az się pieknie rozwiną i pokaża to co maja najpiekniejszego,,KOLORY,,
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PESTKA@ pisze:Ja też nie wklejam fotek z pędzikami,po prostu nie będę zanudzać forumowiczów.Poczekam az się pieknie rozwiną i pokaża to co maja najpiekniejszego,,KOLORY,,
ja też wolę poczekac, aż się rozwiną. jak się porozwijają, to zrobię im zdjęcia i wstawię, o ile jeszcze będę na forum, bo nigdy nic nie wiadomo. mam nadzieję, ze tym razem żółta Vanda zakwitnie. uparła się, żeby w tym roku puścić łodyżkę i teraz puszcza już trzecią w tym roku, ale 2 poprzednie jej uschły. rosły bardzo ładnie, ale zaszkodziło im otwarte okno. może się przeciąg zrobił, a one tego raczej nie lubią. tą Vandę mam już 2,5 roku i jestem z niej zadowolona. rośnie ładnie, ma dużo korzeni, a wszyskie strasznie grube. rózowa Vanda parę miesięcy temu zaczęłap uszczać 2 malutkie Vandy spomiędzy korzeni. rosną baaaardzo powoli, nie wiem, czy przeżyją (przy każdym moczeniu są zanurzone w wodzie, bo są na wysokości korzeni), ale jak tak, to za ileś tam lat mogą zakwitnąć.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowa pisze: jak zwykle wszycy mój wątek ignorują :/
Nie wszyscy. Ja cały czas zaglądam "cichaczem" i patrzę, co się dzieje :wink: A keiki można zawsze wymienić na jakiegoś innego storczyka. :roll: Może pokażesz fotki pędu u swojego białego storczyka? Z chęcią je obejrzę ;:8 Pewnie nie tylko ja :lol:
PESTKA@ pisze:Ja też nie wklejam fotek z pędzikami,po prostu nie będę zanudzać forumowiczów.Poczekam az się pieknie rozwiną i pokaża to co maja najpiekniejszego,,KOLORY,,
Na pewno nie zanudzisz. Przyjemnie jest "podpatrywać", co się dzieje u storczyków innych forumowiczek, szczególnie, jeśli rosną tak pięknie, tak jak Twoje ;:109
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ooojj to by mnie z forum przegonili,że zasmiecam.Powiem szczerze ,ze nie moge sie doczekać STRASZLIWIE dwóch kwitnień,ktorych nie widzialam jeszcze.Kupilam na allegro w czerwcu dwa moje wymarzone kolory storczykow;krwista czerwien i tygrysi.Codziennie dogladam te pędy kwiatowe i się trzęsę zeby im sie nic nie stalo.moje koty są nieobliczalne ostatnio :twisted: 3 mce temu zlamały mi ped kwiatowy pelorika i to nie jeden raz dwa razy!!! ciągle ten sam...co wypuścil z boku to perska kociasta kotka ogonem perfidnie mi go łamała,ale skubaniec nie dał sie i zakwitł :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wszyscy. Ja cały czas zaglądam "cichaczem" i patrzę, co się dzieje A keiki można zawsze wymienić na jakiegoś innego storczyka. Może pokażesz fotki pędu u swojego białego storczyka?
no ale najpierw keiki musi urosnąć, zabiera soki głównej roślinie i do tego po rozdzieleniu może uschnąć i keiki i roślina. mi zwykle puszczały po utracie wierzchołka, ale 1 mam taki, że ma mnóstwo odrostów, ale z nim i tak jest coś nie tak, bo ma okropne plamy na liściach i okropnie zdeformowany. pewnie wkrótce uschnie. już bardzo długo go mam, 3,5 roku, ale niestety to już nie jest ten sam storczyk co kiedyś. ja nie lubię deformacji, a z tym ewidentnie się dzieje coś złego. a co do pędu białego, to kilka lub kilkanaście stron wcześniej była fotka, ale wtedy pęd miał ze 33 cm, a teraz ma trochę ponad 50. jawk rozkwitnie, to mu zrobię. dawałam jakiś czas temu fotkę z jego poprzedniego kwitnienia, był biały z lekko żółtą warżką. kupowałam go bez kwiatów.
ooojj to by mnie z forum przegonili,że zasmiecam.Powiem szczerze ,ze nie moge się doczekać STRASZLIWIE dwóch kwitnień,ktorych nie widzialam jeszcze.Kupilam na allegro w czerwcu dwa moje wymarzone kolory storczykow;krwista czerwien i tygrysi.Codziennie dogladam te pędy kwiatowe i się trzęsę zeby im się nic nie stalo.moje koty są nieobliczalne ostatnio 3 mce temu zlamały mi ped kwiatowy pelorika i to nie jeden raz dwa razy!!! ciągle ten sam...co wypuścil z boku to perska kociasta kotka ogonem perfidnie mi go łamała,ale skubaniec nie dał się i zakwitł
ja jeszcze nigdy nie kupowałam na tej stronie storczyków, ale dzisiaj widziałam tam mojego wymarzonego... ale twoje na pewno będą piękne, gdy zakwitną. mają już pędy? mi całe szczęście nikt pędów nie łamie. na razie większość jest malutka, ale codziennie je doglądam.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mają pedy juz dość spore zaopatrzone patyczkiem i klipsami.Im bliżej do kwitnienia tym bardziej nie moge sie ich doczekać
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PESTKA@ pisze:Mają pedy już dość spore zaopatrzone patyczkiem i klipsami.Im bliżej do kwitnienia tym bardziej nie moge się ich doczekać
kiedyś na pewno zakwitną. a jakiej są już wielkości? ja mam tylko 1 duży (50 cm mierzone linijką), biały w bordowe ciapki ma 2 pędy, a każdy ma ok. 2-3 cm, a inne nie mają jeszcze nawet 1 cm. codziennie je doglądam i patrzę, czy coś urosły.
dzisiaj przesadzałam też jednego z Phalaenopsisów kupionych na wystawie. miał zgnite korzenie, które potem uschły. większość ucięłam, a tego Phal. wsadziłam do świeżego podłoża.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witam.
pędy na Phalaenopsisach i Vandzie mają się dobrze i rosną.
1 Phalaenopsis puszcza coś bardzo dziwnego. taką bułę między liśćmi. wg mnie to będzie albo keiki albo bardzo gruba łodyga. na zwykłą łodygę jest o wiele za grube. buła jest z dnia na dzień coraz większa i wkrótce się okaże, czy to pęd czy nie. inny Phal. też puszczał coś dziwnego, nie byłam pewna, czy to pęd czy keiki, ale dzisiaj już widać, że to pęd.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cieszę się, że masz tyle pędów ;:63 Ja obstawiam, że ta "buła", to będzie keiki. Ale za kilka dni się okaże :wink: (widzisz? jednak ktoś czyta twój wątek)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Cieszę się, że masz tyle pędów ;:63 Ja obstawiam, że ta "buła", to będzie keiki. Ale za kilka dni się okaże :wink: (widzisz? jednak ktoś czyta twój wątek)
ja mam nadzieję, że to będzie pęd. bo na co mi keiki? ten storczyk ma stożek wzrostu, więc keiki nie jest potrzebne i raczej nie będę się cieszyć, jak to będzie keiki.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Rany! Duśka! Ty jesteś strasznie jęcząca i pesymistka. Mnie stara babę, co ma niewiele mlodszą wnuczkę od ciebie cieszy każdy nowy korzonek, listek o pedzie nie wspominając. Teraz na żółciutkim Phalaenopsisie wychodzi pęd i na starym pędzie najprawdopodobniej keiki. Mnie to bardzo cieszy. Będę miała malucha, którego sama wyhoduje od początku, przynajmniej mam taka nadzieję. Szykuje ci się tyle kwitnień, masz powód do radości i dumy, a ty jęczysz, jak stara Kornacka.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”