Pelargonia - wysiew nasion Cz.3
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pelargonia - wysiew nasion cz.2
Ja siałam pierwszy raz, z dużej ilości nasion zostały 4 roślinki, ale i to bardzo cieszy.
Pozdrawiam, Kasia
-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje tez czekają na pikowanie, wysialam jedną paczuszkę, w której było 10 nasionek mieszanych kolorów, a w zeszło 11... a wczoraj dostrzegłam jeszcze małe coś nadprogramowe... jak miło;)
-
- 200p
- Od: 25 lis 2011, o 08:29
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie. Czy uszczykiwać pelargonie
?? Troszkę boję się tego zabiegu więc wolałabym go pominąć. Sadzonkowane ze szczepek uszczykiwałam bo to takie badyle ale z nasion wydają się być bardziej zwarte i rozrośnięte. Co sądzicie ??

Nie uszczykuj, bo hodując w warunkach domowych znacznie opóźnisz kwitnienie.Co innego z nasion, a co innego z sadzonek. Z tych drugich szybciej wchodzą w okres kwitnienia.Jak zresztą sama zauważyłaś, są zwarte i dobrze się rozrastają, więc nie ma potrzeby.Ja często sadziłam nieco więcej sadzonek do donicy, czy skrzynki niż teraz kupowanych wyrośniętych.
- ewelkacha88
Dzięki za radę - nie będę ich uszczykiwać bo i tak byłoby mi ich szkoda . Pozdrawiam ciepło
.

W tamtym roku z posianych nasion uszczykiwałam sadzonki pelargonii rabatowych. Opóźniło to kwitnienie o 2 tyg. ale nie żałuję bo inaczej porosłyby wysokie krzaki i w skrzynce nie ładnie to wygląda.
To jak będą rosły zależy w dużym stopniu od właściwości odmiany, jak na poprzedniej stronie wspomniał Zibi i najlepiej ocenić i wypraktykować samemu, albo jedne prowadzić z uszczykiwaniem, drugie bez.Jednak z nasion to trudne, bo nie wie się z czym ma się do czynienia.Jeśli uprawia się z własnych sadzonek, to wtedy na ogół lepiej się wie jak dana odmiana rośnie.Nie dla wszystkich odmian ten zabieg jest konieczny. Sama też wspominam na poprzedniej stronie, że mi rosły wysokie, słabo kwitnące 'krzaki' i dlatego zrezygnowałam z siewu, bo uszczykując miałam późno kwiaty, a więcej paków dopiero jesienią.Może gdybym dysponowała choćby foliakiem, gdzie udawało by się je nieco podpędzić po zabiegu.
Jeśli już uszczknąć, to trzeba poczekać do takiego stadium rozwoju, by roślina była wystarczająco silna i dobrze ukorzeniona.Ten zabieg jest oczywiście korzystny, bo nie tylko powoduje rozkrzewienie, ale i zapobiega nadmiernemu drewnieniu pędów, jednak muszą być zapewnione lepsze warunki niż tylko domowe, by roślina w miarę szybko mogła się odbudowywać.
Jeśli już uszczknąć, to trzeba poczekać do takiego stadium rozwoju, by roślina była wystarczająco silna i dobrze ukorzeniona.Ten zabieg jest oczywiście korzystny, bo nie tylko powoduje rozkrzewienie, ale i zapobiega nadmiernemu drewnieniu pędów, jednak muszą być zapewnione lepsze warunki niż tylko domowe, by roślina w miarę szybko mogła się odbudowywać.
- ewelkacha88
Ja nie będę eksperymentować. Nie ma sensu bo mam tylko 8 pelargonii z nasion i w dodatku wysiałam miksa więc różne kolory różnie mogą sobie krzewić. Zostawię je takie jakie są, póki co są niskie ale ładnie rozkrzewione jak na ten etap rozwoju. Nie są wyciągnięte i liście są na krótkich, ładnych łodyżkach. To mój pierwszy raz jak sieję te rośliny więc zobaczymy jak będą się miały latem. Jak będą ładne to zostawię je na sadzonki a jak nie to znów w przyszłym roku posieję
.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2014, o 19:53
Moje pelargonie w tym roku bardzo wybiegnięte, czy jak będę je pikować to pod same liścienie, czy to im nie zaszkodzi?
- ewelkacha88
Absolutnie nie zaszkodzi - śmiało pikuj po liścienie .
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
U mnie w doniczkach z sadzonkami (malutkimi jeszcze) pojawiły się larwy ziemiórek 

Pozdrawiam. Ania
- ewelkacha88
Musisz je przenieść do nowej ziemi. U mnie też te wredne muszki latają co zabije to zabije ale i tak ciągle pilnuje czy larwy nie wychodzą. Wrrr
-
- 50p
- Od: 27 lut 2014, o 14:11
Czy pelargonii wystarczy jedno pikowanie ze zbiorczego pojemnika do większych donic, a potem już na stałe miejsce? Zastanawiam się do jakich pojemników pikować 

Trzeba przesadzać w miarę rozrostu korzeni, czyli z kuwetki siewnej pikować do multipaletki, potem jak korzonki pokażą się przez dolne otworki do małych doniczek, a później dopiero pod koniec maja przesadzić do docelowej skrzynki, czy donicy.