U mnie ślimaki wpieprz...ją młode chryzantemki
Słoneczne rabaty
- baasik
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 sie 2013, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Słoneczne rabaty
Cristata cudna, moja posadzona ubiegłej wiosny - mam nadzieję, że też będzie taka piękna
pozdrawiam ciepło i zielono... Barbara Ogród zimowy cz.1. Ogród zimowy!!! cz.2. - aktualna
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
Moje miejsce na ziemi...cz.1.Moje miejsce...cz.2. - wiadomości z ogródka Ciekawe rośliny z innych stron świata...
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Sabinko,u mnie do tej pory nie było ślimaków,ale w tamtym roku ,przez częste opady przyszły sobie do mnie ,a mój mąż z wnukiem codziennie z pudełkiem ślimaków wracali do domu ,a ja je do pieca i pożytek zaraz był,bo w domu ciepło
i,zdrowy popiół do ogrodu się robił ponieważ ja zawsze palę w piecu drzewem to do rozgrzanego pieca szły od razu na szczapy,bo chemii na ślimaki tez nie chcę stosować ,więc wolimy zbierać,pozdrawiam 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja przeciw ślimakom rozkładam szyszki wokół roślin. Działa!
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
muszę też spróbowaćwanda7 pisze:Ja przeciw ślimakom rozkładam szyszki wokół roślin. Działa!
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Witam wszystkich miłych i zwariowanych gości (czasami jedno nie wyklucza drugiego
):wit Dzisiaj Matka Natura zafundowała nam wiosenny prysznic. Póki co, wiadomo, zimny i nieprzyjemny, ale to wszystko w ramach pobudki po śnie zimowym
Zeszło tak na temat ślimakowy i ani myślę z niego wypełzać. Jak człowiek z siebie wyrzuci wszystko co mu leży na sercu, ponarzeka na te oślizgłe gadziny to może będzie lżej. Tym bardziej że przy takiej pogodzie lada moment zobaczymy pierwsze okazy. Takie biedne, malutkie, niedożywione i na dokładkę bezdomne
Aczkolwiek pomysł z szyszkami godny uwagi
Cały czas jestem na bieżąco z prognozami pogody, bo mam zamiar odsłaniać róże
Nie będę ruszała kopców, ale wydaje mi się, że szoku temperaturowego już nie będzie a włóknina może im bardziej zaszkodzić niż pomóc. Jak myślicie?? Początkowo w telewizji zapowiadali na piątek śnieg i mróz nawet do -10, a na necie znalazłam prognozę: Piątek +8 , bez opadów, przebijające się słońce. Kolejny dowód na to, że telewizja kłamie
W przerwie między deszczami pstryknęłam kilka wiosennych zapowiedzi:
Tulipków już wszędzie pełno, a te botaniczne wyraźnie odcinają się na tle innych

Orlik z ubiegłorocznych wysiewów. Mam nadzieję, że w tym roku wreszcie zakwitnie

Przebiśniegi..dlaczego mam tylko jedną kępkę

Krokusy, już za kilka dni..

Dowód na to, że nie wszystkie ptaki są mile widziane. Kolejny rok Sroki robią zamieszanie. Niszczą pąki krokusów..chyba z czystej złośliwości

Oraz na spokojną noc i pachnące sny, wspomnienie kolejnej piękności godnej polecenia. Chociaż trzeba się sporo nachylić aby dostrzec to piękno. Jubilee Celebration, bo o niej mowa to angielska piękność o urzekającym zapachu i finezyjnym kolorze
Całkiem zdrowa, dopiero końcówką września złapała delikatnie plamistość, kwitnie praktycznie przez cały sezon. Jedyny minus to te jej wstydliwe główki

Początkowo nic nie wskazywało na opadanie kwiatu. Myślę sobie "moja jest chyba w porządku"

Zdjęcia wychodziły jak marzenie i aż się czasem dziwiłam, że to moje

A później się zaczęło..smutek, żal..

..nostalgia, zaduma..

Podniesienie na fotkę..

I znowu, czysta dekadencja

próbowałam ratować jej urodę podwiązywaniem do kratki..odrobinę pomogło..

młode kwiaty zaczęły prezentować się przyzwoicie, ale gdy tylko nabierały masy..

ZWIS
No ten typ tak ma. Mam tylko nadzieję, że w tym roku jej pędy nieco się wzmocnią i roztoczy swój blask na okolicę, bo naprawdę widziałam jej możliwości, chociażby w ogrodzie u Ewci/Gloriadei... Cudna róża

Cały czas jestem na bieżąco z prognozami pogody, bo mam zamiar odsłaniać róże
W przerwie między deszczami pstryknęłam kilka wiosennych zapowiedzi:
Tulipków już wszędzie pełno, a te botaniczne wyraźnie odcinają się na tle innych

Orlik z ubiegłorocznych wysiewów. Mam nadzieję, że w tym roku wreszcie zakwitnie

Przebiśniegi..dlaczego mam tylko jedną kępkę

Krokusy, już za kilka dni..

Dowód na to, że nie wszystkie ptaki są mile widziane. Kolejny rok Sroki robią zamieszanie. Niszczą pąki krokusów..chyba z czystej złośliwości

Oraz na spokojną noc i pachnące sny, wspomnienie kolejnej piękności godnej polecenia. Chociaż trzeba się sporo nachylić aby dostrzec to piękno. Jubilee Celebration, bo o niej mowa to angielska piękność o urzekającym zapachu i finezyjnym kolorze

Początkowo nic nie wskazywało na opadanie kwiatu. Myślę sobie "moja jest chyba w porządku"

Zdjęcia wychodziły jak marzenie i aż się czasem dziwiłam, że to moje

A później się zaczęło..smutek, żal..

..nostalgia, zaduma..

Podniesienie na fotkę..

I znowu, czysta dekadencja

próbowałam ratować jej urodę podwiązywaniem do kratki..odrobinę pomogło..

młode kwiaty zaczęły prezentować się przyzwoicie, ale gdy tylko nabierały masy..

ZWIS

- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Sabinko to zdjęcie jest jak żywcem zściągnięte z najlepszego różanego katalogu!nifredil pisze: Jubilee Celebration
![]()
Oj jakże kusisz Jubilee Celebration, oj kusisz...
Wszyscy już pokazują wiosenkę.
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Zgadzam się z Anką w 100%
Zdjęcie spokojnie mogłabyś sprzedać
Wyszło super 
Zdjęcie spokojnie mogłabyś sprzedać
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Wracając do tematu ślimaków..u mnie tej zarazy bardzo mało, ale to chyba tylko dlatego, że mieliśmy przez całe lato głównie suszę...
Twoje tulipany już całkiem duże. I kto tutaj jest z chłodniejszego rejonu? Moje ledwie wylazły z ziemi i to dopiero dzisiaj rano zauważyłam dosłownie kilka, a posadziłam kilkadziesiąt. Mam nadzieję, że nornice nie pożarły cebulek, bo chyba bym się
Sabinko moja Jubilee C ma podobnie. Ja spróbuję ją tylko kosmetycznie przyciąć. Angielki potrzebują ze trzy sezony, aby wzmocnić pędy. Tak radziła Alicja, żeby nie ciąć ich mocno, tylko delikatnie. W zeszłym roku tak właśnie cięłam Abrahama Darby i mimo bardzo ciężkich kwiatów, wyglądała o niebo lepiej. Pędy były znacznie mocniejsze i kwiaty lepiej się utrzymywały. Tegoroczne cięcie mam praktycznie z głowy...Futro załatwiło sprawę
Sabinko moja Jubilee C ma podobnie. Ja spróbuję ją tylko kosmetycznie przyciąć. Angielki potrzebują ze trzy sezony, aby wzmocnić pędy. Tak radziła Alicja, żeby nie ciąć ich mocno, tylko delikatnie. W zeszłym roku tak właśnie cięłam Abrahama Darby i mimo bardzo ciężkich kwiatów, wyglądała o niebo lepiej. Pędy były znacznie mocniejsze i kwiaty lepiej się utrzymywały. Tegoroczne cięcie mam praktycznie z głowy...Futro załatwiło sprawę
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Jubilee Celebration to róża do zakupu której przymierzam się od kilku lat
. Wstrzymuje mnie to, że podobno chorująca bez chemii
Szkoda, bo taka piękna 
No nie,ja też chcę deszcz
A u mnie aż jeden krokus w pąku
A u mnie aż jeden krokus w pąku
- nifredil

Witam
Nareszcie znalazłam czas na napisanie kilku słów. EM zaprzągł mnie do niewolniczej pracy przy wrzucaniu produktów do sklepu internetowego.. Początkowo wyglądało to jak typowa łatwa fucha/bułka z masłem/kaszka z mleczkiem (odpowiednie zakreślić), dopiero przy bliższym poznaniu okazało się, ze zrobić wszelkie opisy, stworzyć katalogi i poobrabiać zdjęcia to iście wyzwanie, które dosłownie pożera czas
chciałam pomóc to mam za swoje
Tak więc chwilę coś tam pcham do przodu, chwilkę na forum i dobrze, że obiad "gotuje się sam"
Zuza, Aneczka, sama byłam w szoku, że czasem takie cudeńko wychodzi po prostu pstrykając fotki
Aniu, pytasz, czy od niedzieli mogło się wiele zmienić? Pewnie! U mnie w ciągu kilku dni krokusy pokazały już kolorki, a u ciebie pewnie jeszcze cieplej
Dorotko, u mnie może szybciej wszystko wyszło, ale dojdzie do pewnego momentu, że temperatury przystopują, a wtedy wasze ogrody robią takie wielkie BAAM! i nagle macie krokusy, sasanki, tulipki, a u mnie nadal pąki
Mówisz, że około trzy sezony trzeba czekać na wzmocnienie pędów
Cóż, dla niektórych warto czekać
Ciąć będę również jedynie kosmetycznie.. niestety Futra nie mam do pomocy
Moniko, że niby JC choruje??
U mnie miała się całkiem zdrowo aż do dojrzałej jesieni
Jedyny oprysk, który na niej wykonałam to przeciw mszycom, bo miałam z nimi nie lada kłopot w całym ogrodzie. Innej chemii ta konkretna róża nie widziała
Może zależy od sezonu. Moją mam dopiero rok
Tulap, ja to wolałabym już słoneczko. Pogoda iście jesienna i w dodatku mgła jak w Anglii
Przeglądałam wczoraj zdjęcia lilii i muszę przyznać, że dopiero na fotkach, przyglądając się każdej z osobna można docenić ich prawdziwy urok. proszę bardzo, oto deser
i nawet znalazłam nazwy.. chwała mi
Lilia OP Agostini

Lilia OP Aventino

Lilia OP Birillo

Lilia OT Chill Out ( w tle Agostini)

Ciemniejsza Lilia OP Dalian i jaśniejsza Lilia OP Baywatch

Lilia OT Deep Impact

Lilia OP Empoli

Lilia OP Flavia

Pokazywana już wcześniej Lilia OP Garden Affaire

Lilia trąbkowa Golden Splendour

Lilia OP Lavon

lilia nn, wiem, że nie jest pachnąca, ale wstawiłam, bo uwielbiam to połączenie

kupiona jako nn, ale wygląda mi na Prescott

kolejna nn

Lilia OP MIster Cas

Lilia OP Prescott

Lilia trąbkowa Queen of Africa

Lilia OP Red Dutch

Lilia OP Saltarello

Lilia OP Solange

Aneczka, znalazłam pierwszą fazę kwitnienia mojej marnej Lilii OT The Edge

Pokazywane już Lilia OT Tigerwoods

oraz Lilie Trąbkowe Triumphator i White Triumphator

Miłego oglądania..
Zuza, Aneczka, sama byłam w szoku, że czasem takie cudeńko wychodzi po prostu pstrykając fotki
Dorotko, u mnie może szybciej wszystko wyszło, ale dojdzie do pewnego momentu, że temperatury przystopują, a wtedy wasze ogrody robią takie wielkie BAAM! i nagle macie krokusy, sasanki, tulipki, a u mnie nadal pąki
Mówisz, że około trzy sezony trzeba czekać na wzmocnienie pędów
Moniko, że niby JC choruje??
Tulap, ja to wolałabym już słoneczko. Pogoda iście jesienna i w dodatku mgła jak w Anglii
Przeglądałam wczoraj zdjęcia lilii i muszę przyznać, że dopiero na fotkach, przyglądając się każdej z osobna można docenić ich prawdziwy urok. proszę bardzo, oto deser
Lilia OP Agostini

Lilia OP Aventino

Lilia OP Birillo

Lilia OT Chill Out ( w tle Agostini)

Ciemniejsza Lilia OP Dalian i jaśniejsza Lilia OP Baywatch

Lilia OT Deep Impact

Lilia OP Empoli

Lilia OP Flavia

Pokazywana już wcześniej Lilia OP Garden Affaire

Lilia trąbkowa Golden Splendour

Lilia OP Lavon

lilia nn, wiem, że nie jest pachnąca, ale wstawiłam, bo uwielbiam to połączenie

kupiona jako nn, ale wygląda mi na Prescott

kolejna nn

Lilia OP MIster Cas

Lilia OP Prescott

Lilia trąbkowa Queen of Africa

Lilia OP Red Dutch

Lilia OP Saltarello

Lilia OP Solange

Aneczka, znalazłam pierwszą fazę kwitnienia mojej marnej Lilii OT The Edge

Pokazywane już Lilia OT Tigerwoods

oraz Lilie Trąbkowe Triumphator i White Triumphator

Miłego oglądania..
Jeszcze mi nimi truj
Jesień blisko
A robicie własny sklep internetowy?
A co będziecie sprzedawać?

A robicie własny sklep internetowy?
A co będziecie sprzedawać?
- nifredil

Mateusz, branża reklamowa: gadżety reklamowe, systemy wystawiennicze, poligrafia.. niestety to nie roślinki
A już mówiłam mojemu, że chętnie poprowadziłbym sklep z roślinami.. Ileż nowości i cudeniek przechodziłoby przez moje ręce.. i rabaty
Witaj Danusiu
dziękuję za dobre słowo i zapraszam częściej

Witaj Danusiu
Poligrafia....
Wiesz,jak przeczytałem
No,zrób z roślinkami,też rabaty lubię
Wiesz,jak przeczytałem
No,zrób z roślinkami,też rabaty lubię
- nifredil

Głodnemu chleb na myśli..
Powiem ci, że jest tyle fajnych sklepów z roślinami, że ciężko z nimi konkurować. Jedynym wyjściem musiałaby być produkcja określonych gatunków, a jak wiesz z moim metrażem to chyba jedynie masowa produkcja macierzanki
Gdyby się kiedyś odmieniło, to wiedz, że pierwszy dostaniesz rabaty