Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie cz. 12 - Jesienne impresje

Post »

ANiu fajnie ,że jesteś,złotokap kupiłam jesienią,niemowlaczek więc u mnie,ciekawe jak się trzyma tej zimy-nie zimy
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Bajeczne cymbidium, takie delikatne. Ślicznie kwitnie.
Ania niezłą masz kolekcję tych roślin. Orlik złocisty przepiękny.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu a ten Cybister to roślina cebulowa?
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Aniu,
mnie się spodobało zdjęcie z kluczami i jaszczurkami. A na kolejnym ptaszek trzyma coś w dziobku?? Kalina Onondaga ma śliczne kwiaty.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, przypomniałam sobie dzięki fotkom żarnowca, że go posiałam i zadołowałam na zimę...i nie wiem gdzie ;:oj
A będę się chwaliła, że ogłosiłam zrzutę starych kluczy wśród znajomych. I się uzbierało... :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zrobiłaś irysową rewolucję
Czekam tak jak Ty z niecierpliwością na wiosnę, żby to zobaczyć
U mnie jeszcze nie wszystkie irysy kwitły.
Na swoje też czekam
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Podoba Mi się Twój żarnowiec.
Może to "Lena".
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu - jakie piękne te majowe zdjęcia!
Najbardziej podobają mi się flirtujące jaszczureczki :lol:
Iryski pumila zachwycające... jak ja kocham te maleństwa! W ubiegłym roku dokupiłam około 10-ciu odmian i też czekam pełna nadziei, ze w tym roku zobaczę ich kwiaty...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Wszyscy pokazują wiosnę, a u mnie jeszcze sporo śniegu

Obrazek

Obrazek

Nie ma go tylko tam, gdzie odśnieżałam. Zaczyna się jednak topić i odsłaniać pierwsze oznaki wiosenki :tan

Pierwsze przebiśniegi ;:167

Obrazek

Obrazek

tulipany

Obrazek

i krokusy. Gdzie nie gdzie nawet spore :D

Obrazek

Obrazek

:heja :heja :heja

A że idzie wiosna kupiłam łopatkę Josepha Bentley'a. Pojemną. Idealną do nabierania ziemi, czy kompostu.

Obrazek

A w domu szaleje cybister

Obrazek

Obrazek

Paki rozwinął także uratowany phalaenopsis Mini Mark

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i mój nowy nabytek sabotek Ho Chi Minh :lol:

Obrazek

Sławku (slanka-flora)! Mój złotokap waterera to raczej małe drzewko i docelowo nie ma być duże. Teraz będzie 3ci sezon, odkąd go posadziłam i kwitł po raz pierwszy. Możesz sobie wyobrazić, jak się tym ucieszyłam... Kwiatostany faktycznie miał długi i myślę, że miały sporo ponad 30cm długości. Rośnie koło wjazdu do domu, jako jedyne drzewo. Myślę, że to był bardzo dobry wybór :D

Pokaz moich majowych clematisów zaczynam od Little Mermaid :D Jego kwitnienie to tez była zeszłoroczna premiera

Obrazek

Dorotko (dorcia7)! Mój zimował już kolejną zimę i z tego, co widzę, bez żadnego uszczerbku. Oczywiście jest opalikowany.

Clematis Yukikoshi

Obrazek

Madziu (MID2006)! Cymbidium faktycznie piękne. Mam nadzieję, że za rok to będzie już 'moje' kwitnienie. To jest bowiem sklepowe... Orliki uwielbiam i dokupuję co roku kolejne odmiany. To bardzo wdzięczne roślinki.

Clematis Tae

Obrazek

Marysiu (Maska)! To odmiana hippeastrum z rodziny amarylisowatych. Choć miał to być biały hipek, to okazało się, że trafił mi się niezły rodzynek, który potrafi mieć i 4 pędy kwiatowe na raz.

Dla Ciebie bezimienna ale bardzo energetyczna azalia japońska

Obrazek

Tamaryszku! Takie ozdóbki ogrodowe, jak te klucze, są niemal niezbędne. Urocze są takie drobiazgi wyłaniające się spośród roślin. Co roku coś dokupuję, bo mam swoje wymagania :wink: jaszczurek mam całe gromady i bardzo mnie to cieszy. Zresztą jak obecność wszelakiej zwierzyny. No może poza ... wężami. Za nimi nie przepadam. Ale ptaki ;:173 Za daleko było, by dojrzeć, co ten trzyma w dziobie. Była koncepcja, że trzmiela, ale pewności nie ma ;:185

Szachownica Uva vulpis

Obrazek

Gosiu (Pepsi)! A wiesz, ze i mnie często zdarza się zapominać, gdzie co posiałam, posadziłam itp. mimo, że jak to robię, to wydaje mi się, że będę na 100% pamiętać. Chyba tego trochę za dużo mammy... Kluczy gratuluję. U mnie nie było chętnych do oddania.

I jeszcze jedna bezimienna azalia

Obrazek

Gosiu (Margo2)! Jakiś czas zbierałam się do tej irysowej rewolucji. Pielenie i wycinanie brzydkich liści irysów było męczące, ai tak pod koniec lata szpaler wyglądał bałaganiarsko. Czego nie znoszę ;:224 Przesądziło ciurkadełku, które wśród irysów ginęło. teraz przy żwirowej rabacie mam poczucie porządku, no i znacznie lepszy widok na główną rabatę bylinową. Pielęgnacja irysów 'rozrzuconych wśród bylin będzie mniej męcząca. A jakby co te brzydsze liście 'zginą' wśród bylin :D Taka mam nadzieję...

Enkiant dzwonkowaty

Obrazek

Reniu (renka123)! Ja tak lubię; ma być różnorodnie i kolorowo :D Cieszę się, że Ci się u mnie podoba!

Azalia Mandarin Lights

Obrazek

Jurku (semper)! Może... Kupiłam go jako bezimiennego zachęcona tym, że ten najpopularniejszy, żółty rośnie u mnie znakomicie!

Może być czosnek?

Obrazek

Marysiu (amba19)! Irysów pumilla dotąd nie miałam. Ale jak zobaczyłam jakie są urocze i jak wcześnie kwitną - też poszalałam. teraz tym bardziej nie mogę doczekać się wiosny :D

U mnie wegetacja zawsze jest spóźniona o jakieś 2 - 3 tygodnie i w maju dopiero zaczynają kwitnąc róże m.in. Louise Odier - śliczna i ... smaczna

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ale pięknie , kolorowo ;:138 ;:oj troche szkoda że masz takie opóźnienia ale za to pewnie nie masz nagłych powrotów zimy tak jak ja :?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Obok Twoich zdjęć nie da się przejść obojętnie. Mały mini phalek superowy. U mnie najczęściej występują jasno różowe i ciemno różowe. Na takie nietuzinkowe maluchy nie mogę trafić ;:222 . Choć rozglądam się intensywnie.
Azalie masz fantastyczne wszystkie. I żółte i te co pokazałaś teraz, chyba je polubię bardziej niż myślałam.
Powojniki...oj te powojniki. Syrenkę miałam zamawiać w tym roku. Obejrzałam ją dokładniej i zrezygnowałam. Jakoś gorzej kwitnie niż bym sobie tego życzyła. U Ciebie weszłam, i co? Żałuję że jej nie wzięłam. Paczkę już mam pełną więc nie mogę domówić. Za drugą przesyłkę dla jednej sztuki nie uśmiecha mi się płacić. No cóż . Musi poczekać. U Ciebie kwitnie ona właśnie tak jak bym chciała żeby kwitła u mnie.
Clematis Yukikoshi i Tae bardzo ciekawe :).
LO cudowna. Znowu książkowy egzemplarz u Ciebie. Gdzie zaopatrujesz się w róże ?
Śniegu masz faktycznie jeszcze sporo. Ale najważniejsze że topnieje :). Łopatka bomba! Przydałaby mi się taka ;:108 .
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Tyle śniegu to w poznańskim było może w ubiegłym roku, w tym ani razu nie musiałam odśnieżać przed domem. I wcale za tym nie tęsknię, za to za wiosną , a jeszcze bardziej za latem - bardzo.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

witaj..z ta wiosną to mamy podobnie.. ;:7 ale wspomnienia masz cudowne.. ;:333
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Mateuszu! Jeśli u Ciebie bywają nawroty zimy, to u mnie w górach tym bardziej. Liczę się z tym, co roku. Na szczęście wiosenne rośliny są do tego przygotowane ;:215

Dla Ciebie przewrotnie domowy falek :wink:

Obrazek

Madziu (MID2006)! Te storczykowate, które Ci się tak podobają nie pochodzą ze zwykłych sklepów. Kupowałam je albo w OrchidGarden albo u naszej forumowej Ani (ma stronkę na Fb - alehoya). A Mini Marka mam od forumowej siostry Kubasi, której MM jakoś nie polubił ;:224 Co do róż LO akurat pochodzi od Ewy Gloriadei. Ale kupuje też w Floribundzie, i RosaPLANT. Parę mam także z niemieckich szkółek z grupowego zamówienia przez Gosię (Deidrę). Jak coś mi wpadnie w oko... W tym roku obiecałam sobie nie dokupować clematisów, ale co z tej obietnicy wyjdzie? Zobaczymy ;:306

Tym razem pochodzące z marketu budowlanego LM dendrobium

Obrazek

Ewo (ewka 36jj)! U nas bywa dużo więcej śniegu. I w tym roku tez było. To co widać to reszta, która pozostała po niemal 2 tygodniach dodatnich temperatur. Słowem niewiele, ale i tak niemal szczelnie pokrywa ogród. A i mnie tęskno za wiosną ;:173

Ostatni z moich wczesnych clematisów - c. montana 'Rubens'

Obrazek

Renatko (Reni4)! I my się doczekamy...

Zawilec mieszańcowy 'Honorine Jobert'

Obrazek
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Witaj Aniu :wit Jak tam sytuacja pogodowa? Topnieje trochę czy trzyma?
Łopatka super! Mam sadzarki do cebul Josepha Bentley'a, dużą i małą i to są bardzo solidne narzędzia, będziesz zadowolona. Cybister?? Pierwszy raz słyszę i widzę, ale jest cudny!
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”