Pozdrawiam
Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.
Ja czytałam w którymś wątku, że forumowicz odradzał dodawanie popiołu drzewnego do gruntu, czytałam też w jakimś poradniku, że cebulki trzeba przed posadzeniem wysuszyć, dawniej okadzano w dymie, dlatego nazwa dymka
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- legina
- 1000p

- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To fakty,w ogóle nie używam żadnego popiołu.Moja dymka od 3 tygodni wisi przy kaloryferze,a więc na pewno jest już dość sucha.Od dawien dawna tak właśnie dosuszam.

-
Drako

- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Z tego właśnie powodu nie byłem pewien, na logikę im wcześniej się wysadzi tym łatwiej się zjarowizuje. Do tego każą wysiewać cebulę wcześnie, zupełny galimatias.W zamierzchłych czasach mówiono,że im wcześniej się sadzi tym jest mniej kwiatów.Na ile jest to prawda nie wiem.
Ale "dymienie" w końcu na coś wymyślono. c:
- Rzepka

A czy zaprawiasz je przed posadzeniem do gruntu? Dawniej moczyłam w takim fioletowym środku, teraz go chyba nie ma w sprzedaży.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- legina
- 1000p

Trudno to nazwać zaprawianiem,ale dotychczas moczyłem dymkę w nadmanganianie potasu tak ok.30 minut.W tym roku planuję moczenie w OW,również czosnku wiosennego.
Dawnymi czasy była takowa zaprawa.Jednak po wykopaniu dojrzałej cebuli,ten środek nie zdegradował się do końca.Później w ulotce ukazała się info,że warzyw tych nie można konsumować przed zakończeniem całkowitej wegetacji(jako nowalijek).

Dawnymi czasy była takowa zaprawa.Jednak po wykopaniu dojrzałej cebuli,ten środek nie zdegradował się do końca.Później w ulotce ukazała się info,że warzyw tych nie można konsumować przed zakończeniem całkowitej wegetacji(jako nowalijek).
- Rzepka

Dziękuję za informację, też spróbuję z OW, może w tym roku uda mi się cebula bez mieszkańców.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- legina
- 1000p

Myślę,że dodatkowe opryski OW i nowym HT w czasie wegetacji będą też potrzebne.

- adamiec

- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Co to jest OW, HT, i gdzie można kupić .Moją dymkę co roku atakuje śmietka. 
-
Drako

Wszelkie receptury tutaj. Przewinąć trochę i wszystko jest.
Co do Octanu Wapnia , jaką kredę kupujecie i gdzie ?
Pozdrawiam i dziękuję za posty.
Pozdrawiam i dziękuję za posty.
-
Drako

Wszystko jest opisane w temacie o octanie. Temat długi jak Moda na Sukces, ale da się znaleźć.
- legina
- 1000p

Wczoraj posadziłem dymkę i czosnek wiosenny do gruntu.Po godzinie śnieg przykrył uprawę,a po
kilku minutach stopił się,nawadniając świeże nasadzenia.

kilku minutach stopił się,nawadniając świeże nasadzenia.
Witam,
tydzień temu i wczoraj posadziłem kilkadziesiąt sztuk dymki do doniczek. Stoją w garażu (15 stopni) przy parapecie. Część z nich już po kilku dniach wypuściła szczypior. Rosną szybko, najdłuższe mają z 10cm długości.
Zastanawiam się czy będę mógł je przesadzić do gruntu gdy zrobi się cieplej, np. na początku kwietnia... Czy mogą rosnąć w doniczkach do kwietnia?
Czy może lepiej nie kombinować z doniczkami i za 2 tygodnie dymki wsadzić bezpośrednio do gruntu? Chciałbym jednak jak najszybciej mieć wiosną własną cebulę.
Pierwszy raz sadzę dymkę i eksperymentuję...
tydzień temu i wczoraj posadziłem kilkadziesiąt sztuk dymki do doniczek. Stoją w garażu (15 stopni) przy parapecie. Część z nich już po kilku dniach wypuściła szczypior. Rosną szybko, najdłuższe mają z 10cm długości.
Zastanawiam się czy będę mógł je przesadzić do gruntu gdy zrobi się cieplej, np. na początku kwietnia... Czy mogą rosnąć w doniczkach do kwietnia?
Czy może lepiej nie kombinować z doniczkami i za 2 tygodnie dymki wsadzić bezpośrednio do gruntu? Chciałbym jednak jak najszybciej mieć wiosną własną cebulę.
Pierwszy raz sadzę dymkę i eksperymentuję...
- legina
- 1000p

Nie wiem jak u Ciebie pogoda.Moja już rosnie.jeśli posadzisz za 1-2 tygodnie będzie ok.Tą pozostaw na szczypiorek i ciesz oko wiosną.

- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
I to jest słuszna koncepcja.Z racji drastycznego ograniczenia upraw warzyw w tym roku-do czterech gatunków,cebula u mnie będzie tylko z siewu wysadzana w pole w kwietniu.Dymka na okrasę tylko w doniczce.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).