Ogród zielonej
-
koziorozec
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Witaj Soniu,ogród sfotografowany z odległości super wygląda ,jakoś nie widziałam go tak pokazanego ,a tu tyle miejsca na nowe roślinki,bo on nie taki mały jest,ten żywopłocik z trzmieliny fajnie wygląda, zawsze robiło się taki z bukszpanu,pozdrawiam i dobrej nocki życzę 
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajne takie foto przed i po.
Super widać zmiany jakie zachodzą
A to białe co kwitnie obok lilii pod klonem, z przodu zdjęcia - cóż to, bo nie mogę zidentyfikować?
Super widać zmiany jakie zachodzą
A to białe co kwitnie obok lilii pod klonem, z przodu zdjęcia - cóż to, bo nie mogę zidentyfikować?
- garden11
- 1000p

- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Obwódka z trzmieliny w tym roku u mnie na tapecie
wydaje mi się ze szybciej niż bukszpan rośnie i na pewno szybciej się regeneruje po mrozach niż bukszpan:)
- juni

- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Kontakty z takimi samymi zakręconymi ogrodnikami, to prawdziwa przyjemność.
------------------------------------------------------------------------------------
Człowiekowi się cieplej na duszy robi jak to czyta .
Tyle zrozumienia.
------------------------------------------------------------------------------------
Człowiekowi się cieplej na duszy robi jak to czyta .
Tyle zrozumienia.
- garden11
- 1000p

Beatko, miło mi, witaj w gronie zielono zakręconych 
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Czyli z trzmieliną jak z bukszpanem? A kiedy najlepszy jest na to czas? Moja Mama ma dużą trzmielinę, muszę od niej sobie rozmnożyć. Będzie więcej materiału
.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja słówko o przywrotniku. Ciekawa jestem, czy ma on różne odmiany. W niektórych wątkach widzę, że ładnie wznosi się go góry, a mój zawsze się kładzie. NIeważne czy w półcieniu, czy na słońcu. Tak jakby miał za długie te swoje pędziki. Ja go bardzo lubię, bo ładnie wygląda przy różach, ale to jego pokładanie mnie denerwuje. Jak jest u ciebie?
A może znasz nazwę swojego? Bo mój to taki zwykły.
A może znasz nazwę swojego? Bo mój to taki zwykły.
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Martuś dzięki,
mam dużo takich zdjęć zdjęć, ale w tle ciągle widać domy sąsiadów, więc nie chcę pokazywać. Nie taki duży, od tej rabatki z obwódką trzmielinową, która jest przy wejściu do domu jest 21 metrów. To zdjęcie stwarza taką iluzję. Bukszpanowa obwódka jest bardziej szlachetna, ale ta zdrowsza i szybciej rośnie.
Znalazłam jeszcze podobne z lipca.

Zuza też jak biegam po ogrodach, szukam takich porównawczych. Obok przetacznika to biały ślaz piżmowy, ale zdjęcie kiepskie.
Bylina, która się sama wysiewa. Długo kwitnie, trzeba obrywać kwiaty, bo jak przekwitną są brzydkie.
Ewo sadź, tanio i łatwo.
Ja mam cztery w ogrodzie. Zimą zmienia kolor na lekko różowy, w zależności od odmiany, ale jest zdecydowanie łatwiejsza w uprawie. Wiosną szybko przyrasta świeżymi listkami. Przez trzy lata, poza przycięciem, nic nie robiłam.
Beatko nikt nas tak nie zrozumie, jak drugi ogrodoholik.
Madziu ja najczęściej robię sadzonki w sierpniu, po drugim cięciu, ale w tym roku będę ukorzeniać już w przyszłym tygodniu.
Pourywaj sadzonki z piętką, przyjmą się pewnie wszystkie.
Wandziu niestety mój kupiony jako przywrotnik ostroklapkowy. Też się pokłada
niezależnie od stanowiska.

Zuza też jak biegam po ogrodach, szukam takich porównawczych. Obok przetacznika to biały ślaz piżmowy, ale zdjęcie kiepskie.
Ewo sadź, tanio i łatwo.
Beatko nikt nas tak nie zrozumie, jak drugi ogrodoholik.
Madziu ja najczęściej robię sadzonki w sierpniu, po drugim cięciu, ale w tym roku będę ukorzeniać już w przyszłym tygodniu.
Wandziu niestety mój kupiony jako przywrotnik ostroklapkowy. Też się pokłada
- garden11
- 1000p

Dziś dzięki mojej psinie mam eleganckie sadzonki trzmieliny nawet z korzeniami! Nie mam pojęcia kiedy ona w końcu się nauczy że zielonego jeść nie wolno?
- miwia
- 500p

- Od: 2 gru 2007, o 22:46
Soniu,
piękne zdjęcie. Ślicznie wygląda ten Twój ogród
Przede wszystkim rzuca mi się w oko, że taki jest czysty i uporządkowany a roślinki takie zdrowe.
Na obwódki trzmielinowe zachorowałam u Ciebie i na głowie stanę, żeby choć kilka takich mieć. Po prostu - odgapiłam i już. Mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe
Tak sobie myślę o tym przywrotniku, może on ma u Was za dobrze, Dziewczyny ? Ja go znam, jako powszechnie rosnącą u nas roślinkę. W większości jest niski, max 20 cm wysokości i nie jest tak obsypany kwiatami. Kwiatki ma tylko ciut wyżej nad roślinką i sztywne, jak nie wiem co. W sensie, że stoją a nie leżą. Natomiast w kilku ogrodach i u Mai widziałam okazy wręcz, z ogromnymi kwiatostanami, totalnie leżącymi na ziemi. Czyli wygląda, że jak dobrze odżywione, to są zbyt bujne i leżą.
piękne zdjęcie. Ślicznie wygląda ten Twój ogród
Na obwódki trzmielinowe zachorowałam u Ciebie i na głowie stanę, żeby choć kilka takich mieć. Po prostu - odgapiłam i już. Mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe
Tak sobie myślę o tym przywrotniku, może on ma u Was za dobrze, Dziewczyny ? Ja go znam, jako powszechnie rosnącą u nas roślinkę. W większości jest niski, max 20 cm wysokości i nie jest tak obsypany kwiatami. Kwiatki ma tylko ciut wyżej nad roślinką i sztywne, jak nie wiem co. W sensie, że stoją a nie leżą. Natomiast w kilku ogrodach i u Mai widziałam okazy wręcz, z ogromnymi kwiatostanami, totalnie leżącymi na ziemi. Czyli wygląda, że jak dobrze odżywione, to są zbyt bujne i leżą.
Mnie też się bardzo podoba Twój prześlicznie zaprojektowany ogród
-
Pashmina2006

Tak mówisz? No to super. Może uda mi się dotrzeć na działkę, to się zajmę Mamy trzmielinką
. Tylko hm... chyba do doniczek wsadzę i zabiorę ze sobą. Bo jak mnie nie będzie to nie będą podlewane... .
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Ewulko raczej się nie nauczy sama, trzeba ją pouczyć, mam takiego psa u przyjaciółki. Trochę czasu upłynęło zanim, go wychowała, ale udało się. Czasem za kretem pobuszuje, ale generalnie rabatek nie rusza.
Będziesz ukorzeniać,
ja też dziś sadziłam do doniczki.
Mireczko dzięki
na zdjęciach mój ogród prezentuje się lepiej.
Rób obwódki, tanie i bezproblemowe, wszystkich namawiam. Masz doświadczenie w przycinaniu swoich żywopłotów.
Ja specjalnie nie nawożę przywrotnika. Od początku miał wysokie kwiatostany. Po deszczu lub pod koniec kwitnienia leży na ziemi.
Haniu dziękuję,
ciągle pracuję nad nim.
Madziu właśnie zrobiłam parę zdjęć, jak ja ukorzeniam. Powodzenia, będę podglądać.
Obiecałam pokazać jak ukorzeniam sadzonki, dziś urwałam z piętką, ale po przycinaniu postępuję tak samo. Jest to wyłącznie mój pomysł, pewnie mało profesjonalny.
Urwałam 9 i 10 cm gałązki z piętką z trzmieliny i bukszpanu.

Oberwałam dolne liście i skróciłam piętkę do ok. 2mm.

Gotowe sadzonki po same liście powędrowały do doniczki. Lekko podlałam. Będą stały w garażu, przesłonięte folią z dziurami, żeby miały dopływ powietrza.

Mireczko dzięki
Haniu dziękuję,
Madziu właśnie zrobiłam parę zdjęć, jak ja ukorzeniam. Powodzenia, będę podglądać.
Obiecałam pokazać jak ukorzeniam sadzonki, dziś urwałam z piętką, ale po przycinaniu postępuję tak samo. Jest to wyłącznie mój pomysł, pewnie mało profesjonalny.
Urwałam 9 i 10 cm gałązki z piętką z trzmieliny i bukszpanu.

Oberwałam dolne liście i skróciłam piętkę do ok. 2mm.

Gotowe sadzonki po same liście powędrowały do doniczki. Lekko podlałam. Będą stały w garażu, przesłonięte folią z dziurami, żeby miały dopływ powietrza.

-
Pashmina2006

Soniu, dziękuję. W najbliższym czasie będę próbowała
.
Nie używasz ukorzeniacza?
Nie używasz ukorzeniacza?
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,świetnie wygląda Twój ogród z odległości ,a co do przywrotnika to sa różne odmiany ,ja mam 3 ale tylko średni ma kwiatostany do góry i sie nie pokłada, ale on za niski np do róż,,bardziej taki na obwódki,pozdrawiam i miłego popołudnia życzę