Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu,ogród sfotografowany z odległości super wygląda ,jakoś nie widziałam go tak pokazanego ,a tu tyle miejsca na nowe roślinki,bo on nie taki mały jest,ten żywopłocik z trzmieliny fajnie wygląda, zawsze robiło się taki z bukszpanu,pozdrawiam i dobrej nocki życzę ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajne takie foto przed i po.
Super widać zmiany jakie zachodzą ;:333
A to białe co kwitnie obok lilii pod klonem, z przodu zdjęcia - cóż to, bo nie mogę zidentyfikować?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Obwódka z trzmieliny w tym roku u mnie na tapecie ;:333 wydaje mi się ze szybciej niż bukszpan rośnie i na pewno szybciej się regeneruje po mrozach niż bukszpan:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Kontakty z takimi samymi zakręconymi ogrodnikami, to prawdziwa przyjemność.
------------------------------------------------------------------------------------
Człowiekowi się cieplej na duszy robi jak to czyta .
Tyle zrozumienia.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p

Post »

Beatko, miło mi, witaj w gronie zielono zakręconych ;:196
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Czyli z trzmieliną jak z bukszpanem? A kiedy najlepszy jest na to czas? Moja Mama ma dużą trzmielinę, muszę od niej sobie rozmnożyć. Będzie więcej materiału ;:173 .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja słówko o przywrotniku. Ciekawa jestem, czy ma on różne odmiany. W niektórych wątkach widzę, że ładnie wznosi się go góry, a mój zawsze się kładzie. NIeważne czy w półcieniu, czy na słońcu. Tak jakby miał za długie te swoje pędziki. Ja go bardzo lubię, bo ładnie wygląda przy różach, ale to jego pokładanie mnie denerwuje. Jak jest u ciebie?
A może znasz nazwę swojego? Bo mój to taki zwykły.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś dzięki, ;:196 mam dużo takich zdjęć zdjęć, ale w tle ciągle widać domy sąsiadów, więc nie chcę pokazywać. Nie taki duży, od tej rabatki z obwódką trzmielinową, która jest przy wejściu do domu jest 21 metrów. To zdjęcie stwarza taką iluzję. Bukszpanowa obwódka jest bardziej szlachetna, ale ta zdrowsza i szybciej rośnie. ;:215 Znalazłam jeszcze podobne z lipca.

Obrazek

Zuza też jak biegam po ogrodach, szukam takich porównawczych. Obok przetacznika to biały ślaz piżmowy, ale zdjęcie kiepskie. ;:222 Bylina, która się sama wysiewa. Długo kwitnie, trzeba obrywać kwiaty, bo jak przekwitną są brzydkie.

Ewo sadź, tanio i łatwo. ;:215 Ja mam cztery w ogrodzie. Zimą zmienia kolor na lekko różowy, w zależności od odmiany, ale jest zdecydowanie łatwiejsza w uprawie. Wiosną szybko przyrasta świeżymi listkami. Przez trzy lata, poza przycięciem, nic nie robiłam.

Beatko nikt nas tak nie zrozumie, jak drugi ogrodoholik. ;:168 ;:168

Madziu ja najczęściej robię sadzonki w sierpniu, po drugim cięciu, ale w tym roku będę ukorzeniać już w przyszłym tygodniu. ;:131 Pourywaj sadzonki z piętką, przyjmą się pewnie wszystkie.

Wandziu niestety mój kupiony jako przywrotnik ostroklapkowy. Też się pokłada ;:222 niezależnie od stanowiska.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p

Post »

Dziś dzięki mojej psinie mam eleganckie sadzonki trzmieliny nawet z korzeniami! Nie mam pojęcia kiedy ona w końcu się nauczy że zielonego jeść nie wolno?
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Soniu,
piękne zdjęcie. Ślicznie wygląda ten Twój ogród ;:138 Przede wszystkim rzuca mi się w oko, że taki jest czysty i uporządkowany a roślinki takie zdrowe.
Na obwódki trzmielinowe zachorowałam u Ciebie i na głowie stanę, żeby choć kilka takich mieć. Po prostu - odgapiłam i już. Mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe :oops:
Tak sobie myślę o tym przywrotniku, może on ma u Was za dobrze, Dziewczyny ? Ja go znam, jako powszechnie rosnącą u nas roślinkę. W większości jest niski, max 20 cm wysokości i nie jest tak obsypany kwiatami. Kwiatki ma tylko ciut wyżej nad roślinką i sztywne, jak nie wiem co. W sensie, że stoją a nie leżą. Natomiast w kilku ogrodach i u Mai widziałam okazy wręcz, z ogromnymi kwiatostanami, totalnie leżącymi na ziemi. Czyli wygląda, że jak dobrze odżywione, to są zbyt bujne i leżą.
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Mnie też się bardzo podoba Twój prześlicznie zaprojektowany ogród
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak mówisz? No to super. Może uda mi się dotrzeć na działkę, to się zajmę Mamy trzmielinką :tan . Tylko hm... chyba do doniczek wsadzę i zabiorę ze sobą. Bo jak mnie nie będzie to nie będą podlewane... .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewulko raczej się nie nauczy sama, trzeba ją pouczyć, mam takiego psa u przyjaciółki. Trochę czasu upłynęło zanim, go wychowała, ale udało się. Czasem za kretem pobuszuje, ale generalnie rabatek nie rusza. ;:333 Będziesz ukorzeniać, ;:138 ja też dziś sadziłam do doniczki.

Mireczko dzięki ;:196 na zdjęciach mój ogród prezentuje się lepiej. ;:306 Rób obwódki, tanie i bezproblemowe, wszystkich namawiam. Masz doświadczenie w przycinaniu swoich żywopłotów. ;:215 Ja specjalnie nie nawożę przywrotnika. Od początku miał wysokie kwiatostany. Po deszczu lub pod koniec kwitnienia leży na ziemi. ;:222

Haniu dziękuję, ;:180 ciągle pracuję nad nim.

Madziu właśnie zrobiłam parę zdjęć, jak ja ukorzeniam. Powodzenia, będę podglądać. ;:196

Obiecałam pokazać jak ukorzeniam sadzonki, dziś urwałam z piętką, ale po przycinaniu postępuję tak samo. Jest to wyłącznie mój pomysł, pewnie mało profesjonalny. :oops:
Urwałam 9 i 10 cm gałązki z piętką z trzmieliny i bukszpanu.

Obrazek

Oberwałam dolne liście i skróciłam piętkę do ok. 2mm.

Obrazek

Gotowe sadzonki po same liście powędrowały do doniczki. Lekko podlałam. Będą stały w garażu, przesłonięte folią z dziurami, żeby miały dopływ powietrza.

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, dziękuję. W najbliższym czasie będę próbowała :).

Nie używasz ukorzeniacza?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,świetnie wygląda Twój ogród z odległości ,a co do przywrotnika to sa różne odmiany ,ja mam 3 ale tylko średni ma kwiatostany do góry i sie nie pokłada, ale on za niski np do róż,,bardziej taki na obwódki,pozdrawiam i miłego popołudnia życzę ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”