Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Twoje Adenium obesum, ma ;:215 bardzo ładnie "zapowiadający" się kształt kaudexu, a Adenium thai socotranum ładnie kształtują korony ;:138 . Patrząc na Twoje fotki z Adenium, chciałbym zapytać jaki jest powód, że tak "skąpisz" podłoża swoim "ulubieńcom". Doniczki - misy, nie są zbyt dużej średnicy, a w nich tylko stosunkowo dość cienka warstwa podłoża, odliczając drenaż (zapewne jest) na spodzie doniczki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
AleksandraBdg

Post »

Halinko, pokazałaś nam dziś piękne rośliny!

Mieczysławie, wygląda na to,że razem będziemy się niecierpliwić.. U mnie szykuje się Red Angel ( czerwony pełny z czarną obwódką) Czy Twoja roślina z pakami będzie kwitła pierwszy raz czy powtarza?

Obrazek
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mieczysław.Drenaż oczywiście jest.Korzenie mają krótkie i rozłożone na boki .Przynajmniej tak było latem gdy je przesadzałam.Chciałam je trochę wyciągnąć na wierzch żeby odsłonić caudexy .Źle zrobiłam ?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie szykuje się Red Angel ( czerwony pełny z czarną obwódką)
- trzymam kciuki za Twoje Adenium, chętnie zobaczę jak wyglądają kwiaty, bo u nas to są "super nowości", jeszcze chyba nikt na Forum nie pokazywał takich kwiatów.
Aleksandro - moje Adenium będzie kwitło już drugi raz. Po raz pierwszy zakwitło w ubiegłym roku, również bardzo wcześnie. Pąki kwiatowe na Twojej roślinie są większe od pąków na mojej roślinie, więc spodziewam zobaczyć najpierw kwiaty w Twoim wątku, chociaż muszę przyznać, że pąki kwiatowe dość szybko rosną.
Korzenie mają krótkie i rozłożone na boki ./ ... / Chciałam je trochę wyciągnąć na wierzch żeby odsłonić caudexy .Źle zrobiłam ?
- nic podobnego, wszystko w porządku, tylko zastanowiło mnie dlaczego dałaś roślinkom małą ilość podłoża, które gdy rośliny "ruszą" na wiosnę z wegetacją, zostanie bardzo szybko przerośnięte przez korzenie. Ja "podciągając" Adenium przy przesadzaniu, rozkładam również korzenie na podłożu, przysypuję cieniutką warstwą podłoża i dla ustabilizowania rośliny do czasu wrośnięcia korzeni w głąb podłoża, "dociążam" je żwirkiem, który po jakimś czasie zdejmuję i tym samym odsłaniam korzenie, które chcę żeby rosły i były widoczne na podłożu, np. tak to wygląda:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Adenium na ostatniej fotce już nie ma siatki oraz tego bazaltowego żwirku. Pozostałym dwom Adenium, żwirek będę zdejmował m/w za około 1 - 1,5 miesiąca.
Mieczysław
m_ucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2015, o 21:23

Post »

Halina - jestem zakochana w Adenium Thai Socotranum. Cudnie się rozkrzewia. Hodowane od nasionka czy kupiona sadzonka? Kusi mnie, tylko jak pomyślę, że za jedno nasionko trzeba dać 20 złotych, to jakoś mi chęci odchodzą...

Mieczysław - dzięki za podpowiedź z tymi kamyczkami. Świetny pomysł. ;:333 Sama muszę je zastosować , bo moje maluchy po przesadzaniu straciły stabilność.
Kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
Pozdrawiam
Justyna :)
AleksandraBdg

Post »

Justyno, za 20 złotych to kupisz już dużą roślinkę. Jeśli ktoś oferuje 20 zł za nasiono to jest to bardzo duża przesada.
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

20 zł za nasionko? Chyba ktoś mocno poszybował z ceną. Przejrzyj chociażby nasze portale aukcyjne. Za kwotę 2-3 zł spokojnie kupisz 3-5 nasion adenium obesum.
m_ucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Aleksandra, Paweł - niestety taka cena za nasionko A. Thai socotranum z jednej z popularnych stron www z nasionkami. Jeszcze nigdzie indziej nie znalazłam tego gatunku. Może mało popularne... Mimo wszystko obserwuję
Pozdrawiam
AleksandraBdg

Post »

Chyba wiem o jaką stronę chodzi.. Niestety tam nie tylko nasionka drogie, ale i same rośliny w kosmicznych cenach.
W maju/czerwcu Pan Andrzej na pewno wystawi swoje rośliny min. A Thai. Mam od niego wiele roślin i jestem bardzo zadowolona.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety tam nie tylko nasionka drogie, ale i same rośliny w kosmicznych cenach.
- masz rację - życzyć sobie takich kosmicznych, bo dla mnie nierealnych cen za tak małe rośliny, nasiona, ale niestety takie jest prawo sprzedającego do ustalania cen za swój towar, a może ktoś się skusi.
W maju/czerwcu Pan Andrzej na pewno wystawi swoje rośliny min. A Thai. Mam od niego wiele roślin i jestem bardzo zadowolona.
- bardzo dobrze doradzasz.
m-ucha - wstrzymaj się z zakupem nasion, pozbędziesz się problemu z wysiewem, czekaniem, a zakupisz tak jak pisze Aleksandra dorodną roślinę. Ja również mam od tego Pana dwa Adenium thai socotranum i jestem bardzo zadowolony z otrzymanych już ładnie rozgałęzionych roślin w takiej cenie jak piszesz o cenie za jedno nasionko. Rośliny od Tego Sprzedawcy sa naprawdę dorodne, również polecam poczekać.
Mieczysław
m_ucha
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

AleksandraBdg pisze:
W maju/czerwcu Pan Andrzej na pewno wystawi swoje rośliny
Zapytam od razu, bo później zapomnę... Jak znaleźć kontakt z ww. Panem Andrzejem? Sam się "zamelduje" na tym forum?

Dzięki wszystkim za podpowiedź :)
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
AleksandraBdg

Post »

Pan Andrzej nie jest zalogowany na FO. Wystawia swoje rośliny na popularnym portalu aukcyjnym.
Nick AMSukulent.
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Mieczysław No widzisz...Ja nie wiedziałam że tak się robi ;:223 Następnym razem gdy będę przesadzać to tak postąpię :) Gdy będę się przymierzała do cięcia maluchów poproszę Cię o radę jak to zrobić
m-ucha Adenium Thai Socotranum kupiłam podrośnięte chyba za 25 zł
KazMax
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 cze 2013, o 16:32

Post »

U mnie roślinki zaczęły wegetację...a skoro tak to jak zwykle pierwsze problemy. Dziś wziąłem się za wczesne przesadzanie, zmianę podłoża na 90% mineralnego (perlit, akadama, zeolit, lawa, wermikulit a na drenaż keramzyt). Pozostałe 10% to odrobina włókna kokosowego i ziemi do kaktusów. Jednak do rzeczy.
Korzenie po oczyszczeniu ze starego podłoża wyglądają tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak na moje oko to zdrowe i wszystko z nimi OK. Jednak już sama roślina wygląda tak:
Obrazek

Co jej do diabła jest? Nie chce stracić kolejnego sezonu na walkę z chorobami i szkodnikami tak jak miałem w 2014 roku.
Moja pierwsza myśl to że przygłodniała po zimie...brak azotu,potasu? Czy macie jakieś sugestie??
Awatar użytkownika
Fabian2
100p
100p
Od: 24 lis 2014, o 10:39

Post »

Wytypowałem sobie 2 Adenium na wiosnę do przycięcia, są największe, mają najwięcej liści, brzuszki twarde i powiększają się po przesadzeniu które robiłem niedawno. Widać się przyjęły, wypuszczają nowe listki, w przeciwieństwie do 2 innych którym coś nie pod pasowało. Myślicie, że to będzie dobra decyzja? Korzenie wyglądały zdrowo, chociaż dość małe.
Swoją drogą dałem kosza dziewczynie, a ona stwierdziła "niech ci wszystkie badyle uschną"... Jedna nowa sadzonka padła z siebie od tak, 2 starsze zrobiły się miękkie i bardzo mizerne, jedna chyba już jest nie do odratowania.

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”