He pół roku na uniwersalnej xD to już raczej chwyt marketingowy
Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- Krzysztof81
- 100p

- Od: 19 sty 2014, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
Jak jest do wysiewu to z pewnością nie będzie dużej dawki nawozu.
Spokojnie można siać.
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 8
Elu. Podłoże nie wiem jakiej firmy, ale to chyba torf z Łotwy, w zeszłym sezonie bazowałem o najdrobniejszej strukturze, a w tym roku wziąłem nieco grubszy i prawie bym się przejechał, bo jest bardzo przenawożone i po pikowaniu pomidorów wszystkie zwiędły, ale po przelaniu wodą złapały wigor. Do wysiewu biorę ten zeszłoroczny, a do pikowania będę mieszać, dodając ten drobny lub zakupię torf odkwaszony. Mam też na kupie kilka metrów sześciennych torfu, to może wykorzystam do obniżenia zasolenia.krynka pisze:Ludwiku- Jakiego podłoża używasz?

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę,ze lubisz ryzyko
Jak miałabym niepewne podłoże,to najpierw popikowałabym kilka sadzonek na próbę.
A tak ładnie,niewinnie wygląda to podłoże w doniczkach
A tej kupy torfu to Ci zazdroszczę
Ja bym to w mig rozpracowała w tunelu,ogrodzie i do donic 
A tak ładnie,niewinnie wygląda to podłoże w doniczkach
A tej kupy torfu to Ci zazdroszczę
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Między moim mieszkaniem a moja działką jest pewna szkółka, czy ogrodniczy na powietrzu. Jak się sezon zblirza to stoją przed brama takie zafoliowane kwadraty podłoża, wysokie nawet na ok 4 metry, zawsze się zastanawiałam skąd oni to biorą.
- Krzysztof81
- 100p

Takie opakowanie to big bag. Firmy w Polsce sprowadzają takie z zagranicy i handlują nimi. Można też kupić krajowe tak zapakowane. Pojemność jednego do kilku metrów sześciennych czyli kilka tysięcy litrówPaulaPola pisze:Między moim mieszkaniem a moja działką jest pewna szkółka, czy ogrodniczy na powietrzu. Jak się sezon zblirza to stoją przed brama takie zafoliowane kwadraty podłoża, wysokie nawet na ok 4 metry, zawsze się zastanawiałam skąd oni to biorą.
-
michal4823
- 100p

- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
Jeśli to nie tajemnica, to jaka cena takiego, dużego opakowania?
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Ktoś mi kiedyś powiedział ze oni sprzedają takie podłoże. 2 zł za 5 czy 10 litrów. Ale jakoś mi w to ciężko uwierzyć.
- Krzysztof81
- 100p

Torf odkwaszony luzem kosztuje ok 60zł za metr sześcienny. Do tego należy załatwić sobie transport. Jeśli chodzi o bigbag to bym musiał sprawdzić w dokumentach bo ok 5 lat temu kupowałem w takiej formie. Napiszę w dzień 
Re: Podłoże do wysiewów cz.2
Witam.U mnie też na podłożu do wysiewu firmy K pojawiła się pleśń:(Szkoda słów .
Jest takie stare polskie przysłowie." Kto nie słucha matki, ojca- słucha psiej skóry".
Ryzyko pleśnienia podłoża występuje najczęściej przy tych podłożach, w których producent chce nam za wszelką cenę przychylić nieba i dodaje składniki zatrzymujące wodę. Pisałem tu nie jeden raz , że jeśli ktoś nie ma wprawy w podlewaniu rozsad niech nie kupuje podłoży z dodatkami poprawiającymi uwilgotnienie , jak np. mączki mineralne.
Ryzyko pleśnienia podłoża występuje najczęściej przy tych podłożach, w których producent chce nam za wszelką cenę przychylić nieba i dodaje składniki zatrzymujące wodę. Pisałem tu nie jeden raz , że jeśli ktoś nie ma wprawy w podlewaniu rozsad niech nie kupuje podłoży z dodatkami poprawiającymi uwilgotnienie , jak np. mączki mineralne.
forumowicz zgadza się ,tylko u mnie nie ma wyboru .Zakupiłam odkwaszony torf (we wszystkich sklepach ten sam rodzaj) to znalazłam w nim pełno odpadków foliowych więc z niego zrezygnowałam.Pozostało wiec kupić markietową ziemie lub wypasiona firmy K.Z biedronkową ziemią nigdy nie miałam pleśni ,ale roślinki w moim mniemaniu rosły zbyt wolno i nie byłam z nich zadowolona:(
- Aiss
- 200p

- Od: 20 sty 2012, o 21:16
Pozwolę sobie zauważyć, że nie pierwszy rok sieję i jak do tej pory świetnie mi się sprawdzała ziemia do siewu firmy K jak i Substral, nie miałam żadnych problemów z pleśnią, problem wystąpił dopiero w tym roku. Nie sadzę więc by zbytnia rozrzutność producenta była tu powodem, z rozmysłem wybierałam właśnie te podłoża, by mieć kłopot z głowy z dbaniem o potrzeby roślin, nawoziłam dopiero w późniejszej fazie wzrostu.Obecnie roślinki rosną w torfie firmy Athena, do tego florowit, ale chyba za wcześnie by ocenić, jakościowo jest ok.
Mam nadzieję, że podłoże do wysiewu Sterlux będzie tak samo dobre , jak w zeszłym roku. Kupiłam dziś w Gdyni w Tesco 3 worki 10l po 3,99. Były też wielodoniczki i podstawki do nich po 1,99 , a w OBi wermikulit . Mam więc
zestaw ogrodnika i mogę rozpoczynać siew.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Pierwszy 50 litrowy worek "Podłoża do wysiewu i pikowania" AURA na wykończeniu. Jestem z niego zadowolony chociaż, żeby go odpowiednio nawilżyć zużyłem w sumie 3l wody (zraszanie opryskiwaczem i dokładne mieszanie w kasterce murarskiej).
W Tesco (gdyby ktoś chciał oczywiście
) sprzedawane jest podłoże uniwersalne Hollas 50 l. w cenie 9,99 zł/op. oraz w promocji to samo podłoże 5 l. w cenie 0,99 zł (zamiast 1,69 zł). Promocja na opakowania 5 l. trwa od 19.02 do 25.02.2015. Osobiście kupiłem kilka op. 5 l. (obecnie cenowo wychodzi jak 1/10 50 l.), data produkcji: 29.01.2015.

(fotka zapożyczona od stecu z op. 80 l.)

(fotka zapożyczona od stecu z op. 80 l.)
Pozdrawiam - Waldemar