GMO - Uwolnione zalewanie Polski przez genetycznie zmodyfikowane. Podpisał.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: GMO - Uwolnione zalewanie Polski przez genetycznie zmodyfikowane. Podpisał.
http://www.geekweek.pl/aktualnosci/2198 ... a-monarche
Artykuł świetnie pokazuje co tak naprawdę jest właściwym problemem. GMO czy Roundup
Artykuł świetnie pokazuje co tak naprawdę jest właściwym problemem. GMO czy Roundup
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Nie będzie roundup,będzie gramoxone, albo inny chwastoks. A GMO będziemy zajadać nawet
o tym nie wiedząc,czy coś było zmajstrowane czy nie. Pomidory były miękkie,teraz są twarde
i co to komu przeszkadza.
o tym nie wiedząc,czy coś było zmajstrowane czy nie. Pomidory były miękkie,teraz są twarde
i co to komu przeszkadza.
- damek1718
- 1000p
Ja tam wole miekkie pomidory :P ale tak na poważnie. Chyba każdy ogrodnik, konsument chiałby jeśc zdrową żywność. Wszystko w rękach człowieka. Im więcej bedzie lał chemi tym gorzej dla : śrdowiska, gleby, człowieka. Nawet przenawożenie nowalijek i duza zawartośc azotanów jest szkodliwa i mało kto zdaje sobie z tego sprawę.
A wszytskiemu winna jest kasam bo to ona sprawa, ze cos musi byc naj i dlatego masowo faszerowane chemią.
Ktos tu na forum (nie będe wytykał) napisął, ze miał mszyce a podlał roslinę grzybobójczym, bo taki tylko miał preparat........Tylko po co i mam nadzieje, ze to nie była sałata
A wszytskiemu winna jest kasam bo to ona sprawa, ze cos musi byc naj i dlatego masowo faszerowane chemią.
Ktos tu na forum (nie będe wytykał) napisął, ze miał mszyce a podlał roslinę grzybobójczym, bo taki tylko miał preparat........Tylko po co i mam nadzieje, ze to nie była sałata

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Siedziałam 2 godz.oglądając film o tej słynnej firmie.Po sześciu godz.jeszcze nie mogę dojść do siebie.
Jak można tak "po trupach" iść dla osiągnięcia finansowych korzyści.Pomału przestaję wierzyć w to,że będzie lepiej nam się żyło gdzie byśmy nie mieszkali.Tyle mówi się o zdrowej żywności,tylko gdzie ona jest.Może na innej planecie gdzie nie ma cwaniaków.
A tak jeszcze przy okazji jako ciekawostka.
Moja koleżanka ostatnio sprzedała swojej znajomej ziemniaki do jedzenia.I była bardzo zdziwiona jak tamta przy niej popsikała jakimś środkiem żeby nie kiełkowały.Czy taka leniwa, czy wierząca,że sama siebie i swojej rodziny nie truje?
Tak ciężko oberwać parę kiełków przed obraniem?
Jak można tak "po trupach" iść dla osiągnięcia finansowych korzyści.Pomału przestaję wierzyć w to,że będzie lepiej nam się żyło gdzie byśmy nie mieszkali.Tyle mówi się o zdrowej żywności,tylko gdzie ona jest.Może na innej planecie gdzie nie ma cwaniaków.
A tak jeszcze przy okazji jako ciekawostka.
Moja koleżanka ostatnio sprzedała swojej znajomej ziemniaki do jedzenia.I była bardzo zdziwiona jak tamta przy niej popsikała jakimś środkiem żeby nie kiełkowały.Czy taka leniwa, czy wierząca,że sama siebie i swojej rodziny nie truje?
Tak ciężko oberwać parę kiełków przed obraniem?
A mnie się wydaje,że każdy ogrodnik,chciałby mieć dobrze sprzedającą się żywność. Co do pryskanej
sałaty, na mszyce,ogrodnik wykazał się inteligencją intuicyjną. Po co ma kombinować, raz miedzian,
raz folorovit. Roundup razy jeden i mszycy na sałacie nie ma.
sałaty, na mszyce,ogrodnik wykazał się inteligencją intuicyjną. Po co ma kombinować, raz miedzian,
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jeśli byłaby to sałata GMO, mszycy na niej by nie było, roundupem trzeba, bo przecież chwasty rosną, o takie. 

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 50p
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://wolnemedia.net/ekologia/zlobbowa ... olske-gmo/
Mam dość tego rządu i prezydenta.Wysprzedali cały kraj. Dlaczego nie napiszą ile wzięli za to kasy? Nie zostało już nic oprócz lasów cudem uratowanych.
Polska wszystko na sprzedaż
https://www.youtube.com/watch?v=GXWr1h9xqfk
SKANDALICZNE PRZEPYCHANIE GMO. Jak rząd PO/PSL zachowuje się w sprawie GMO - wideo!
mszyce widać są bardzo inteligentne
Mam dość tego rządu i prezydenta.Wysprzedali cały kraj. Dlaczego nie napiszą ile wzięli za to kasy? Nie zostało już nic oprócz lasów cudem uratowanych.
Polska wszystko na sprzedaż
https://www.youtube.com/watch?v=GXWr1h9xqfk
SKANDALICZNE PRZEPYCHANIE GMO. Jak rząd PO/PSL zachowuje się w sprawie GMO - wideo!
- damek1718
- 1000p
Nie sztuka jest walić chemią w roslin, która i tak nie wykazuje skuteczności. jeśli jakims cudem mszyc nie będzie to niestety świadczy to o tym, ze mszyce takiego świństwa nie wysysaja. :Pmirzan pisze:A mnie się wydaje,że każdy ogrodnik,chciałby mieć dobrze sprzedającą się żywność. Co do pryskanej
-
- 200p
- Od: 12 lut 2013, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mirzan pisze:Bardziej niebezpieczne,są samokończące nasiona.Zbierzesz plon i własnych nasion nie możesz wysiać,
bo nie wzejdą. Trzeba nowe kupić u producenta.To jest dopiero sztuka.
Sam sobie odpowiedziałeś (oprócz ironii w ostatnim zdaniu).A tym producentem jest firma M....... od której rolnik będzie kupował corocznie ziarno do wysiewu.
...I oto chodzi ...uzależnic rolnictwo świata od jednej firmy M.... !
Niektórzy (są tu na forum) wyznają swoje credo życiowe,,po mnie bodaj potop''.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
-
- 50p
https://www.youtube.com/watch?v=_jJfaOuVbXc
Czy pracownik --nazwa zastrzeżona1-- napije się "bezpiecznego" Roundupu na antenie TV?
Można włączyć napisy pl
Czy pracownik --nazwa zastrzeżona1-- napije się "bezpiecznego" Roundupu na antenie TV?
Można włączyć napisy pl
-
- 50p
http://ulubione.blutu.pl/gmo-polska-bezoznaczen/
Do Polski wchodzą produkty GMO bez oznaczeń!
Do Polski wchodzą produkty GMO bez oznaczeń!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 lis 2012, o 22:32
Podstawowym argumentem przeciwko żywności z GMO są jej walory smakowe. Moja znajoma próbowała pomidorów które dzięki modyfikacjom genetycznym mogłyby być dłużej przechowywane. Nie dało się tego zjeść. W mojej opinii GMO powinno być ograniczone jedynie do produkcji leków, i to jedynie pod ścisłą kontrolą laboratoryjną. Rzeczywiście niekiedy jest bardzo silne uzasadnienie ekonomiczne takiego postępowania. Nie znam efektywnej metody syntezy organicznej, która umożliwiałby otrzymanie łańcucha polipeptydu złożonego z powyżej 100 aminokwasów. Podsumowując nie powinno być żywności GMO, ale należy zezwolić na dalsze badania naukowe. Być może kiedyś w końcu uda się otrzymać wymarzone genotypy roślin.
- damek1718
- 1000p
Jasne rolnicy szczególnie narzekaja. Warto posłuchac tych co uprawiaja kukurydze MON. Czytając takie rózne opinie, artykuły zastanawia mnie jedno. Człowiek nie myśli, jakie jest zagrożenie w rolnictwie bez GMO. Nie wyobrażacie sobie ile rolnik wlewa liltrów Roundapu lub innych herbicydów do swoich upraw. Myslicie, że glifosat z roundapu selektywnego np. na miotłe zbożową, nie jest pobierany przez żyto? Większość silnie dziaających i skutecznie śor ma działanie wgłębne, systemiczne czyli wnika w roslinę. Po co więc sa zalecenia w stosowaniu śor mówiące o karencji, bezpieczeństwie i stosowaniu w sezonie maksymalnych dawek. Zatem rolnik i bez GMO może truć, w innym przypadku dawno by splajtował. Nie wyobrażacie sobie ile rolnik zużywa insektycydów i fungicydów do walki z agrofagami. Koszt zakupu tej chemii jest nie mały i sięga kilu-kilkunastu tysięcy złotych. Pytanie: czy GMO jest zagrozeniem dla branży produkującej śor ? Odp tak. W związku z tym biznes trwa, walka o klienta trwa i nie ma czemu się dziwić, ze firmy opłacają ludzi, prasę rolnicza, tylko po to aby nie tracić.
Ja jestem zwolennikiem racjonalnego podejścia, bo wiem , ze w obecnej produkcji roslinnej nie ma możliwości nie stosować śor. Ale pytanie jakie to niesie zagrozenie dla ludzi i środowiska i czy GMO nie jest alternatywnym i lepszym rozwiązaniem???? Warto poczytać inne publikacje i dokładnie czytać je ze zrozumieniem, bo w tekście tyle można zauwazyć nieścisłości, ze śmiech na sali.
Ja jestem zwolennikiem racjonalnego podejścia, bo wiem , ze w obecnej produkcji roslinnej nie ma możliwości nie stosować śor. Ale pytanie jakie to niesie zagrozenie dla ludzi i środowiska i czy GMO nie jest alternatywnym i lepszym rozwiązaniem???? Warto poczytać inne publikacje i dokładnie czytać je ze zrozumieniem, bo w tekście tyle można zauwazyć nieścisłości, ze śmiech na sali.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona - nasze naturalne dziedzictwo
Co według Ciebie oznacza GMO? Od tego należy zacząć.