Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Post »

Nena, a czemu nie? Ja zawsze chętna. Ale może trochę bliżej wiosny :D

Póki co, trzeba kończyć przegląd różyczek, bo już niedługo, całkiem niedługo będą przecież nowiutkie kwitnienia.

Rosenfee. Różowa rabatówka. Piewszego roku kwitła bardzo obficie, następnego już jakby mniej. Kwiaty ma duże, ale nie na tyle ciężkie, żeby pędy miały się pokładać na boki. No może nie są aż tak sztywne, jakby się chciało, ale tragedii nie ma. Opinie o niej są dość różne, ale potwierdza się zdanie, że co roku róża zamiast się rozwijać, raczej się dziwnie cofa.
Obrazek

Sharfia Asma. Krzewiasta róża Austina. To piękna odmiana. Kwiaty delikatniutkie, duże, płatki na obrzeżach lekko blednące. Ładnie powtarza kwitnienie, ale niestety kwiat nie utrzymuje się długo. Właściwie obsypuje się już na drugi czy trzeci dzień. Szkoda, bo w przeciwnym razie zaliczyłabym ją do najbardziej godnych pożądania.
Obrazek

W towarzystwie Avalona.
Obrazek

Smooth Buttercup. Odmiana amerykańskiego hodowcy Davidsona. Oglądając zdjęcia, sądziłam, że jest bardziej biała niż żółta, lecz okazało się akurat odwrotnie. Ale za to jest zdrowa, ma ładne zielone listeczki i powtarza kwitnienie aż do przymrozków. Niewysoka, kompaktowa no i całkowicie nie ma kolców!
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Sharifa śliczna,szkoda że tak szybko przekwita,natomiast rosenfee mnie zmartwiłaś,mam ją od jesieni.
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu, no zupełnie nie mogę się z Tobą zgodzić co do Rosenfee :;230 W pierwszym roku po posadzeniu była dosyć pokraczna. W drugim natomiast miała mnóstwo kwiatów przecudnej urody. Jakbym miała miejsce, to z pewnością dosadziłabym jeszcze kilka krzaczków tej odmiany :D
Sharifa Asma z kolei rośnie u mnie w półcieniu i nie osypuje się szybko. W ogóle nie myślałam wcześniej, że może się tak zachowywać :wink: .
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jesienna Sharifa obłędna ;:oj .. Myślę, że tym kubełkowym kształtem może śmiało konkurować z Queen of Sweden ;:108 Szkoda tylko, że taka nietrwała, chociaż może to właśnie zależy od stanowiska. Najlepsze jest jednak to, że podobno niesamowicie pachnie, tak mam zapisane w swoim kajeciku ;:224 . Wandziu, wypowiesz się??
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ewa7, no wiesz, doświadczenia są różne, może akurat u Ciebie jej się spodoba, czego Ci serdecznie życzę.

AnaAn, czasem tak sobie myślę, że u Ciebie Aniu to chyba każda róża czuje się świetnie i przepięknie kwitnie. Czy mogłabyś wymienić jakąś odmianę, która rosła i kwitnie marnie, tak że musiałaś się jej pozbyć?

Sabinko, to prawda, Sharifa pachnie cudnie. Dobrze pamiętam, jak przyjemnie jest zanurzyć w niej nos :roll: Ja mam ją w półcieniu, nie powinna tak szybko pozbywać się płatków.

Ale fajnie się złożyło, że dzisiaj odwiedzają mnie same awatarki z różami ;:173
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

No masz babo ;:145 nie miałam kłopotu to kupiłam sobie Rosenfee ;:174
a wiedziałam że jak coś mi się bardzo podoba to dobre to to nie jest trafiam jak kulą w płot
nawet już miejscówkę wymarzoną dla niej mam, a co będzie to będzie zamówiona, zapłacona, najwyżej jak nie będzie jej pasowało to pójdzie do mojej teściowej
czemu na przykład taka Sharifa mi wcześniej nie wpadła w oko, ale jak zamawiam róże to moje zapiski diabeł ogonem nakrywa i kupuję na jak popadnie ;:145
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Wando piękny masz ogród, cudnie wypełniony kwiatami. Niesamowite wrażenie robią detale: poidełka, latarenki czy ozdobne podpory dla kwiatów:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Wandziu, urocza biżuteria dla ogrodu. ;:173 Słoneczko coraz mocniej świeci, dzisiaj ptaszki tak świergotały jakby wiosna już dreptała do nas. :tan
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Wandziu, to miłe co piszesz :) Miałam oczywiście takie róże, które nie spełniały moich oczekiwań, ale swego czasu wyeliminowałam je z ogrodu. Obecnie ważą się losy Anne Boleyn :;230 . Posadziłam ją jednak dopiero w ubiegłym roku i mam nadzieję, że się ?dotrzemy? :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Wandziu,
tak myślę sobie, że jeśli roślinka nie rozwija się jak należy (tu mam na myśli Twoją Rosenfe), to cosik jej przeważnie w glebie nie pasuje. Ja bym przesadziła tę kapryśnicę na inne stanowisko ;:108 . Przypomina mi się sytuacja, kiedy moja mama przeniosła swoje wszystkie niemłode już róże ze starej działki na nową. Była wśród nich pewna biała odmiana, która zazwyczaj chorowała na plamistość, słabo kwitła i w ogóle co roku wyglądała jak 10 nieszczęść ... :roll: . Do tego nie pachniała i zastanawiałam się, po co właściwie mama trzyma takiego brzydalskiego cherlaka ;:24 ??? Ale tak to już jest z pasjonatami, że ... pozbyć się pupilka po prostu nie są w stanie ;:185 . I bardzo dobrze, bo ta właśnie róża na nowej działce, w nieco innej glebie (VI klasy :wink: ), świeżutkim jedzonku w dołku i solidnych dawkach wody DA-ŁA CZA-DUUU ;:303 !!! Zaczęła niesamowicie rozrastać się we wszystkie strony, wyrosły jej listeczki jak marzenie, a kwiaty ... ;:167 . Do tego wszystkiego po jakimś czasie obie z mamą doszłyśmy do wniosku, że ta róża to ... Frau Karl Druschki ;:oj . Tak, tak, same nie mogłyśmy w to długo uwierzyć ... :lol: . Teraz rośnie w szpalerze wysokich róż krzaczastych i ma się ŚWIETNIE ;:215 !!!

Hmmm ... a może tę Twoją Rosenfee coś podżera od dołu? Albo jakieś świństwo rozwija się na korzeniach :evil: ? Miałam tak niestety ze swoją Kore (właśnie taka jakaś słabowita była) - jesienią podczas przesadzania dostrzegłam potężne bulwy na bryle korzeniowej ... ;:145 . Okazało się, że to nicienie, najprawdopodobniej przywleczone wraz z różą ze szkółki ... ;:161 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Biżuteria urocza, a róże nie wymagają słów, tylko podziwiam. ;:167
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu zastanawiasz się czy Abraham Darby nie okaże się pomyłką...Oby nie. Do niego trzeba trochę cierpliwości...jak do wszystkich angielek. W pierwszym roku też mnie nie zachwycała. Na dodatek rosła w pełnym ;:3 co jej zupełnie nie służyło. Dopiero po zmianie miejsca pokazała na co ją stać. W tej chwili nie zamieniłabym jej na żadną inną :)
Opinia Ani AnaAn odnośnie Rosenfee trochę mnie uspokoiła. Kupiłam tę różę na jesieni i jestem ciekawa jak będzie się sprawować u mnie ;:65 Może Twojej faktycznie coś nie pasuje...albo miejsce, albo coś ją podżera?
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Wandziu, Twoja Sharfia Asma jest przepiękna, kiedyś zastanawiałam się nad nią, ale wybrałam inną, oj te chciejstwa ;:223, serduszko bajeczne, gdzie zdobyłaś takie cudeńko, jejku jak ślicznie kwitną Ci storczyki ;:oj
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Usa, weź przestań Uleńko :;230 Na pewno w pierwszym sezonie Rosenfee będzie Ci pięknie kwitła, a potem ją po prostu więcej dokarmiaj. Może ja za mało jej dałam jeść. No a Sharifa jest rzeczywiście cudowna, ale nie masz co się smutać, i tak nie będziemy mieć nigdy wszystkiego :wink:
Garden11, o, jak się masz! Miło mi, że mnie odwiedziłaś i że wśród setek wątków natrafiłaś również na mnie. Zapraszam serdecznie jeszcze nie raz :D
Iga, kłaniam się Iguniu. Słoneczko cudnie przygrzewa. I nie tylko, bo temperatura u nas wzrosła do +10 stopni. Jejku, żeby już tak zostało :roll:
AnaAn, ale ta twoja Boleyn nie spełnia oczekiwań w sensie urody czy też choruje lub mało kwitnie? Bo rośnie z pewnością rewelacyjnie ;:108
Rozeta, moja Rosenfee nie wygląda na chorą, tylko że kwiatów ma niedużo, mniej niż wcześniej, a powinno być coraz więcej. Ta twoja historia o przesadzonej róży jest bardzo optymistyczna. Mnie się wydaje, że moja po prostu zeżarła to, co jej dałam, a dokładka była dla niej za mała. Tak czy owak przesadzę ją gdzie indziej, oglądając przy okazji korzenie pod kątem tych okropnych bulw, o których wspominasz.
Cyma, widzę, że już ozdrowiałaś. Niedługo trzeba będzie wziąć się do wiosennego cięcia drzew i krzewów.
Dorotko, zastanawiam się, bo tam, gdzie ją kupiłam, a jest to znana szkółka, na doniczkach na etykietce było tylko napisane "Róża angielska", a dopisane flamastrem "Abraham Darby". Chwyciłam ją, bo byłam akurat po jej oględzinach w Twoim wątku. Jednak sama rozumiesz, że cień wątpliwości mi pozostał.
Ilonka, serdunio kupiłam w OBI. Tam jest mnóstwo takich ozdóbek. A storczyki mają teraz swój czas, więc kwitną u mnie prawie wszystkie. Cieszę się, bo akurat jutro przychodzą goście, więc będzie przyjemniej.

Na dzisiaj weekendowa zagadka. Oto moja prawie Biała Rabata w czasie zespołowego kwitnienia. Kto wskaże najwięcej gatunków roślin, które się na niej znajdują?

Obrazek
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Funkie, żurawki, hortensje, tawułki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”