Ogród Andzi cz.3
- magry
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Andzi cz.3
Tanacetum haradjanii ma żółte koszyczki podobnie jak wrotycz.Ja je zrywałem bo roślina jest piękna z liści a kwiaty są bez żadnej wartości.Ale to tylko moja
opinia.U mnie kotula zamokła pod śniegiem i przepadła.
opinia.U mnie kotula zamokła pod śniegiem i przepadła.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Janku
dzięki za podpisanie, wpisałam do kajecika. Czy u Ciebie też tak szybko przyrasta, ta rośnie pomiędzy kamieniami...prawdopodobnie trzeba będzie ją przyciąć...szybko zadarnia powierzchnie. Cotula sprawdziłam na razie wygląda dobrze, gorzej będzie jak zaczną padać deszcze i wyskoczą przymrozki.
Parzydło

Parzydło

-
kina300678
- 50p

- Od: 3 sie 2009, o 19:14
Ciekawe rośliny, piękny ogród.
- magry

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Ania- Ja nie mam dużo miejsca na skalniaku więc wszystkie rośliny szybko rozpychające się silnie przycinam.On do takich należy chociaż ostatnio chyba za
bardzo był ograniczony ale było dużo chętnych więc zostało niewiele.U mnie jest w szkółce więc problemu nie ma.Stanowi ładny akcent na skalniku.
bardzo był ograniczony ale było dużo chętnych więc zostało niewiele.U mnie jest w szkółce więc problemu nie ma.Stanowi ładny akcent na skalniku.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
kina300678 Witaj
zapraszam, co roku coś nowego przybywa...właściwie wybór roślin to wpływ forum, wszystkie chciało by się mieć...tylko miejsca zaczyna brakować
Ogród jest ciągle poprawiany...obawiam się że to się nigdy nie skończy, zawsze będzie coś do zrobienia.
Janku
zaczynam sobie zdawać sprawę że rośliny skalne zaczynają szybko zapełniać wolne miejsca.
za rok prawdopodobnie trzeba będzie zrobić przerywkę.
Wczoraj i dzisiaj wiał zimny wiatr, ziemia jest zamarznięta...śnieg zniknął, nie wróży to nic dobrego.
Ranniki od trzech dni widać nad ziemią.

Skalniaczki jeszcze w zimowym kolorze.

Cotula, prawa strona na sto procent padnie... wygląd o tym świadczy, ostatni mróz i zimny wiatr przemroziła chyba pędy.

Janku
Wczoraj i dzisiaj wiał zimny wiatr, ziemia jest zamarznięta...śnieg zniknął, nie wróży to nic dobrego.
Ranniki od trzech dni widać nad ziemią.

Skalniaczki jeszcze w zimowym kolorze.

Cotula, prawa strona na sto procent padnie... wygląd o tym świadczy, ostatni mróz i zimny wiatr przemroziła chyba pędy.

-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
A ja powtórzę się : bardzo fajne masz te rośliny zadarniające, skalniakowe. Pamiętasz może nazwę tych malutkich ciemno różowych kwiatuszków? Goździki pewnie, ale jakie?
-
Pashmina2006

Dziękuję. Zapisany na listę " CH"
. Ile ślicznych nnów
. Fajny ten Twój skalniakowy świat.
Dorotko
ten goździk z łatwością się wysiewa i schodzi...nasiona można bez problemu kupić, wysiany teraz...powinien zakwitnąć jeszcze w tym roku. Szkoda że nie zebrałam nasion, ale zawsze wycinam jak przekwitnie żeby jak najmniej nasion wypadło i zeszło...cały ogród można obsadzić
Ubiorek...w tym roku dokupiłam jeszcze nasiona w białym kolorze i jasno różowym. I jeszcze jedna torebka wpadła do rąk... Rezeda odorata...nie znam tej rośliny, na obrazku wygląda ciekawie.

Standardowo z zebranych nasion wysieje jeszcze mix żeniszków meksykańskich...polecam długo kwitnie...każdy kolor miał różną wysokość.

W tamtym roku wysiane dzwonki brzoskwiniolistne, kwitną w drugim roku po wysianiu...kwitnąć powinny na biało i niebiesko...kępek jest kilka...porozrzucanych w kilku miejscach. Na foto rosną z prawej strony na dole

Ubiorek...w tym roku dokupiłam jeszcze nasiona w białym kolorze i jasno różowym. I jeszcze jedna torebka wpadła do rąk... Rezeda odorata...nie znam tej rośliny, na obrazku wygląda ciekawie.

Standardowo z zebranych nasion wysieje jeszcze mix żeniszków meksykańskich...polecam długo kwitnie...każdy kolor miał różną wysokość.

W tamtym roku wysiane dzwonki brzoskwiniolistne, kwitną w drugim roku po wysianiu...kwitnąć powinny na biało i niebiesko...kępek jest kilka...porozrzucanych w kilku miejscach. Na foto rosną z prawej strony na dole

- Andzia84
- 1000p

- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Aniu-tak, te Twoje skalniaczkowe roślinki są cudne
Takie inne
I śliczny Ci się powojnik trafił w Biedronce. Ja kupiłam 5-każdy miał być inny, a okazało się że wszystkie są takie same. W dodatku takie, których nie kupowałam bo miałam identycznego z poprzedniego roku
No, ale uroku im nie można odmówić. I są takie bezproblemowe w porównaniu z odmianowymi
W tym roku gdy będą to też się skuszę, a co-może w końcu trafi się taki jaki być powinien 
I śliczny Ci się powojnik trafił w Biedronce. Ja kupiłam 5-każdy miał być inny, a okazało się że wszystkie są takie same. W dodatku takie, których nie kupowałam bo miałam identycznego z poprzedniego roku
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Tak zachwalacie B powojniki,że i ja może się skuszę... 
ANIU
klemki w Biedr...trafiają się raczej z pojedynczymi płatkami...na pełne nie ma co liczyć
W szkółkach i sklepach ogrodniczych można wybrać pełne odmiany. Porównując ceny znacznie się różnią...ale i tak warto je kupić
Klemki wysiewać można też z nasion, z powodzeniem...bylinowe wysiałam w tamtym sezonie, nie mogą u mnie jednak rosnąć...myszy upodobały sobie tą odmianę...została tylko fruwająca góra...nawet jeden korzeń nie został.
Wysiany klemek z nasion, zjedzony przez myszy...nie mogę go odżałować, w tym roku by zakwitł. Przepis żeby nasiona zeszły...nasiona po przekwitnięciu, jak zbrązowieją...trzeba zebrać i posadzić do doniczki, zostawić na całą zimę na dworze...po tej naturalnej stratyfikacji nasiona ,,nie wszystkie część'' powinny poschodzić. Oprócz tej sadzonki zeszło jeszcze pięć szt...posadzone są w ogrodzie, nie wiem czy przetrwały...na wiosnę się okaże.

Ania
na forum widziałam u kilku osób powojniki z Biedr...trafiały się różne odmiany i kolory NN zazwyczaj były nie podpisane.
W Florex.....nieraz są wyprzedaże, 3 zeta za sadzonkę zapłaciłam, kwiat jasno różowy...w tym roku jak zakwitnie będzie sesja foto.
Clematis Mazury...kwiat z 2013r

2014r po przesadzeniu w bardziej zacienione miejsce kolor zielony jest słabo widoczny.

Gizela.

Klemki wysiewać można też z nasion, z powodzeniem...bylinowe wysiałam w tamtym sezonie, nie mogą u mnie jednak rosnąć...myszy upodobały sobie tą odmianę...została tylko fruwająca góra...nawet jeden korzeń nie został.
Wysiany klemek z nasion, zjedzony przez myszy...nie mogę go odżałować, w tym roku by zakwitł. Przepis żeby nasiona zeszły...nasiona po przekwitnięciu, jak zbrązowieją...trzeba zebrać i posadzić do doniczki, zostawić na całą zimę na dworze...po tej naturalnej stratyfikacji nasiona ,,nie wszystkie część'' powinny poschodzić. Oprócz tej sadzonki zeszło jeszcze pięć szt...posadzone są w ogrodzie, nie wiem czy przetrwały...na wiosnę się okaże.

Ania
W Florex.....nieraz są wyprzedaże, 3 zeta za sadzonkę zapłaciłam, kwiat jasno różowy...w tym roku jak zakwitnie będzie sesja foto.
Clematis Mazury...kwiat z 2013r

2014r po przesadzeniu w bardziej zacienione miejsce kolor zielony jest słabo widoczny.

Gizela.

-
Pashmina2006

No to teraz pokazałaś to co lubię najbardziej. Super ta Gizela. Ekstra kolorek.
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Gizela ciekawa odmiana,ciemny kwiat i dla kontrastu żółte pylniki
Ja w tym roku uparłam się na Bałtyk
Ja w tym roku uparłam się na Bałtyk
Dorotko
widziałam u znajomej podobną odmianę klemka, kolor kwiatów był ciemno niebieski...poprowadzona była na niskiej podporze, cały krzak ok. metr szerokości obsypany był ogromna ilością kwiatów...cudowny widok, który utkwił mi w głowie. Nie wiem czy ta odmiana też tak urośnie i zakwitnie, oby tak było
Gizela kwitnie do późnej jesieni, obok posadzona jest hortensja bukietowa, Jarząb szwedzki...zdobiący o tej porze czerwonymi owocnikami...Pluskwica, floksy, żurawki, jeżówki... dojdą jeszcze rośliny jednoroczne wszystko powinno razem ciekawie wyglądać.
Aniu
widziałam w necie, ładny kolor ma ten klemek...z czym go połączysz
W naszych szkółkach odmian klemków jest bardzo dużo można od ręki coś wybrać, ale wezmę na wstrzymanie
róże, lilie, jeżówki teraz te rośliny mnie interesują...doprowadzenie obrzeży do ładu, ściółkowanie części rabat...będzie co robić przez cały sezon.
W tym roku rozmnożę też żurawki...lubię jak są porozrzucane po kilka szt razem po całym ogrodzie.
NN

Pluskwica.

NN

NN

NN

Aniu
W tym roku rozmnożę też żurawki...lubię jak są porozrzucane po kilka szt razem po całym ogrodzie.
NN

Pluskwica.

NN

NN

NN