To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek fajny pomysł tylko przepisu nie mogę znaleźć a chętnie bym zrobiła jutro
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

:wit ;:196 :wit

Mam nadzieję, że nasza Dorotka - Szarotka nie będzie miała mi za złe, że wstawiam przepis ;:180 ;:196

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
Składniki:
2 saszetki (lub szklanki) kaszy gryczanej
20 dag pieczarek (może być więcej jak ktoś lubi, ja daję ok. 0,5 kg)
1-2 cebule
2 jajka
Pęczek natki pietruszki
Bułka tarta (ok. 1/2 szkl. do masy i trochę do obtaczania kotletów)
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Ugotować kaszę gryczaną z dodatkiem 1 łyżki oleju i soli do smaku
Na oleju zeszklić drobno posiekana cebulę,
Dodać drobno posiekane pieczarki
Podsmażać, aż woda odparuje
Dodać całość do kaszy (przed dodaniem można zblendować, ja nie blenduję)
Dodać drobno posiekaną natkę,
Wbić jajka, dodać trochę bułki tartej (na wyczucie, uważać, aby masa nie była zbyt sucha!)
Doprawić solą, pieprzem
Dokładnie wymieszać (gdy masa zbyt sucha dodać troszkę oleju, gdy zbyt rzadka ? bułki tartej)
Formować nieduże kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju

Uwagi do przepisu:
1.Masa na kotlety musi być zwięzła, nie może być rzadka. Jeśli jest rzadka, należy ją zagęścić sporą ilością bułki tartej. W przeciwnym razie kotlety nie będą się dobrze formować, a także będą się rozwalać podczas smażenia.
2.Kotlety z kaszy gryczanej są delikatnie, dlatego należy je bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.
3.Z podanych składników wychodzi około 20 kotletów.
4.Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera.
5.Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką(kiszone ogórki, buraczki, czerwona kapusta lub same - na zimno i na ciepło. Mogą też być z sosem grzybowym.
6.Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.
Smacznego :)
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dziękuję za przepis jutro wypróbuję fajnie że podpowiedziałaś z czym można by je podać bo właśnie się zastanawiałam z czym je podać.
elka74
50p
50p
Posty: 83
Od: 8 kwie 2013, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dobry pomysł na ,,inne kotlety",bo mięso mi się znudziło.Jutro po zakupy kaszy, pieczarek i dzięki za przepis.
Pozdrawiam,Elka
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Jutro kotlety, kocham kaszę gryczaną - ostatnio robiłam z nią pierogi - pyszne!
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Ryba po ... wg. Bożeny B.
No nie wiem po jakiemu, ale jest pyszna.
1 kg filetów np. z mintaja
1 kg cebuli
jajka
mąka
bułka tarta
Filety podzielić na małe kawałki, panierować i usmażyć.
Cebulę zeszklić
Zalewa:
5 szkl. wody - takie od Nutelli
1 szkl. octu - jw.
2 koncentraty pomidorowe - Pudliszki
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
1 łyżka vegety
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
W misce układać na przemian rybę, cebulę i każdą warstwę polewać zalewą.
Zostawić w lodówce na parę godzin.

-- Wt, 17 lutego 2015, 17:53 --

Śledzie w majonezie wg Bożenki
1 kg śledzi solonych (jeśli bardzo słone to należy wymoczyć je w mleku minimum 1 godz.)
1 kg cebuli cukrowej lub białej
0,7 majonez Winiary lub Kielecki
pieprz mielony biały lub czarny (ok 1 torebkę)
ZALEWA:
3 małe listki laurowe
5 - 7 ziarenek ziela angielskiego
10 - 15 ziarenek prawdziwego pieprzu
50 ml (kieliszek) octu
100 ml (2 kieliszki) wody
Śledzie po namoczeniu pokroić w małe dzwonki. Cebule pokroić w plastry (po skrojeniu "wytłamsić" cebule ręką). Zalewę zagotować do wrzenia a następnie ostudzić. Ostudzoną zalewę miksujemy z majonezem w osobnym pojemniku. Układamy warstwę cebuli następnie warstwę śledzi. Śledzie intensywnie posypujemy pieprzem (nie bać się , że damy za dużo, gdyż zalewa załagodzi smak). Ponownie układamy warstwę cebuli, potem śledzi i posypujemy pieprzem i tak, aż do wypełniania miski. Na sam wierzch wlewamy zalewę octowo - majonezową i odstawiamy do lodówki na min. 4 godz. lub lepiej na całą noc.

-- Wt, 17 lutego 2015, 17:54 --

Śledzie korzenne
0,5 kg śledzi typu matias
2 - 3 cebule
10 dkg rodzynek
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1/2 szklanki oleju
Śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki. Cebule pokroić i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać razem. Zostawić do przegryzienia na co najmniej 2 godziny.
Można użyć gotowych śledzi po wiejsku, razem z cebulą - wtedy nie dodajemy dodatkowej cebuli i oleju.
Przyprawa do piernika to zmielone: cynamon, imbir, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon.
Beata
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Kotlety z kaszy i pieczarek świetna potrawa, tradycyjne z mięsa mi się znudziły fajna odmiana,
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dostałam przepis od znajomej na kotlety z pszenicy. Zrobię na piątek!
Beata
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Mam pytanie o ciasteczka owsiane 1/2 chciałam zrobić większą ilość na zapas tylko się zastanawiam jak długo mogą leżeć.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Nie wiem, u mnie nigdy nie leżą dłużej niż 2-3 dni. zawsze szybko znikają. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
danaa
200p
200p
Posty: 485
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Znam ten ból!!
Robię je raz w tygodniu, ale po dwóch dniach już ich niema!!
Staram się każdorazowo zmieniać składniki. Najsmaczniejsze (moim zdaniem) są te z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrynowej.
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dziś zrobiłam Hiszpana. Wg przepisu powinien być przełożony jeszcze kremem, ale taka lżejsza wersja też jest pyszna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

:wit ;:196 :wit

Poproszę o przepis na Hiszpana. Wygląda bardzo apetycznie ;:173
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”