Co dziś gotujecie na obiad?
-
Agapa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1596
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Udka z kurczaka do tego kluski śląskie i surówka z kiszonej kapusty albo z marchwi i jabłka- do wyboru
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
-
ostatnia szansa
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2993
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Dziś łazanki z kapustą, które zrobiłam wczoraj wieczór - nazajutrz są lepsze po odgrzaniu na patelni.
Ostatnio zamroziłam kilka porcji i po rozmrożeniu i podgrzaniu na patelni, były najlepsze.
Ostatnio zamroziłam kilka porcji i po rozmrożeniu i podgrzaniu na patelni, były najlepsze.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Pierogi z farszem ziemniaczanym i sos grzybowy.
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1099
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Katowice
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Ziemniaki,schabowy i mizeria 
- Iochroma
- 500p

- Posty: 575
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kurpie Zielone C9
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Bitki wołowe z ziemniaczkami. I chyba surówka z kiszonej kapuchy, albo ogóraski z lekkiej zalewy.
Udanych plonów.
Magda
Magda
- nowapasja
- 1000p

- Posty: 1251
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kwidzyna
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Dziś u mnie zupa z wczoraj (warzywna z brukselkami) ale jutro zrobię roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem i sałata lodowa do tego 
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
U mnie jutro będzie postnie: "cienki" czerwony barszcz z ziemniakami.
Pozdrawiam, Marta.
- Milcia120
- 500p

- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek. Do tego ziemniaki i buraczki zasmażane.
-
Irena1955
- 50p

- Posty: 58
- Od: 15 lut 2015, o 10:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyńskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
dziś obiad mięsny kurczak pieczony ziemniaki i surówka z buraczków a jutro sroda popielcowa to bedzie rybkaacia1065 pisze:Barszczyk i krokiety ze słodką kapustą.
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1159
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Krupnik na wieprzowych żeberkach a na słodko pierogi z serem polane zrumienioną na masełku bułką tartą.
-
rtk10
- 100p

- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
"nowapasja" - czy do farszu szpinakowego dodajesz może jakiś serek i czosnek?nowapasja pisze:... jutro zrobię roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem ...
U mnie dziś zupa pomidorowa-krem, a na drugie danie: podsmażane na klarowanym maśle kopytka, pieczeń rzymska z mięsa indyczego z papryką i szczypiorem, buraczki gotowane, surówka z pora, jabłka, marchewki i ogórka kiszonego.
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3064
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
U mnie dzisiaj schabowy oraz surówka ,a jutro zupa z jajek i ziemniaki duszone 
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Marzenko zaintrygowałaś mnie tą zupką... cóż to jest ?
U mnie dziś zupa pomidorowa i naleśniki ze szpinakiem, fetą i boczkiem wędzonym
U mnie dziś zupa pomidorowa i naleśniki ze szpinakiem, fetą i boczkiem wędzonym
- andziula30
- 200p

- Posty: 338
- Od: 9 kwie 2012, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Schabowy ,ziemniaki i surówka z pomidora ,ogórka ,papryki i szczypiorku z jogurtem naturalnym.
I niech patrzą liście, tak łatwo upaść jak one wszystkie.
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
Niech kwiaty zobaczą, że ludzie choć tańczą razem, sami płaczą...
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Śledzie w curry po norwesku
1/2 kg śledzi solonych
1 cebula
Zalewa:
50 ml octu 10%
1 łyżeczka curry
200 g cukru (!)
100 ml mleka
100 ml oleju
Ocet zagotować z dodatkiem cukru i curry. To nie pomyłka: cukru ma być 200 g.
Gdy wystygnie, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać.
Śledzie wymoczyć, następnie pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć ze śledziami warstwami w naczyniu. Zalać przygotowanym wcześniej sosem, zostawić w lodówce na 24 h.
-- Wt, 17 lutego 2015, 17:48 --
Homar prof. Gronowskiego
Przepis z książki Ireny Gumowskiej "Kuchnia pod chmurką" z 1982 roku.
50 dkg wędzonego dorsza
2 marchewki
1 łyżka oleju
1 szklanka majonezu
1/2 cytryny
natka pietruszki
pomidor lub papryka
Obrać dorsza tak, aby nie została ani jedna ość, i podzielić na cząstki. Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Skropić wszystko cytryną i razem wymieszać, dodając olej i majonez. Przystroić natką pietruszki, pomidorkiem czy papryką i cytryną. Dorsz będzie różowy jak homar i równie smaczny, a przy tym nie tuczący. Specjalność domu prof. Tadeusza Gronowskiego, słynnego plastyka i Kawalera Orderu Pomiana (odznaka dla smakoszy).
1/2 kg śledzi solonych
1 cebula
Zalewa:
50 ml octu 10%
1 łyżeczka curry
200 g cukru (!)
100 ml mleka
100 ml oleju
Ocet zagotować z dodatkiem cukru i curry. To nie pomyłka: cukru ma być 200 g.
Gdy wystygnie, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać.
Śledzie wymoczyć, następnie pokroić w małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć ze śledziami warstwami w naczyniu. Zalać przygotowanym wcześniej sosem, zostawić w lodówce na 24 h.
-- Wt, 17 lutego 2015, 17:48 --
Homar prof. Gronowskiego
Przepis z książki Ireny Gumowskiej "Kuchnia pod chmurką" z 1982 roku.
50 dkg wędzonego dorsza
2 marchewki
1 łyżka oleju
1 szklanka majonezu
1/2 cytryny
natka pietruszki
pomidor lub papryka
Obrać dorsza tak, aby nie została ani jedna ość, i podzielić na cząstki. Marchewki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Skropić wszystko cytryną i razem wymieszać, dodając olej i majonez. Przystroić natką pietruszki, pomidorkiem czy papryką i cytryną. Dorsz będzie różowy jak homar i równie smaczny, a przy tym nie tuczący. Specjalność domu prof. Tadeusza Gronowskiego, słynnego plastyka i Kawalera Orderu Pomiana (odznaka dla smakoszy).
Beata

