Ogród Przemka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Przemka

Post »

Aniu Jak twój olek był w garażu to mógł tam spokojnie czekać do wiosny pomimo zawiązanych pączków. Ja swoje kiedy wnosiłem w październiku do przechowalni też miały sporo pąków. Oleandry muszą przejść spoczynek zimowy w chłodnym i jasnym pomieszczeniu i rzadko podlewamy prawie wcale. On ma spać. Wtedy w sezonie letnim pienie kwitnie. Twój teraz ładnie zakwitł czyli nie ma spoczynku dalej wegetuje co prawda słabiej ale jednak. No i podlewasz. Gubieniem liści się nie martw bo olki w tym czasie lubią od dołu gubić liście stopniowo zasychają i opadają. To jest normalne. Ale tylko od dołu. Góra nigdy. W tej chwili co możesz zrobić to przenieś go w chłodne ale nie mroźne powietrze. Niech się zahartuje. Przestań podlewać. dopiero troszkę mu daj jak przeschnie ziemia. I tak do wiosny. W maju możesz zacząć go zasilać nawozami. Sprawdź ewentualnie czy nie ma jakiegoś szkodnika na liściach. Będzie dobrze. :uszy
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ja wszystko robię źle,oprócz tego chłodnego pokoju,który mu dałam :oops: Liście pogubił już wszystkie,czubki jakby pozamierały,podlewałam cały czas,bo miał pąki ;:131 Ogólnie wygląda marnie,ale jest jedna zdrowa gałązka,może wszystko przytnę...I przestanę podlewać.Tylko teściową musiałabym gdzieś zamknąć,bo nie mieści jej się w głowie,że trzeba czegoś nie podlewać :?
Mój ma chyba 2-3 lata,dostałam go w tym roku,miał przycięte gałązki.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Przemku wyniosę go w takim razie z powrotem ale ciapa jestem.
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko skoro zgubił tyle liści i gałązki też wyglądają nie ciekawie. To przytnij ją do miejsca gdzie są grubsze łodygi i za przestań podlewać. Niech ziemia z lekka przeschnie. Prawdopodobnie mógłby zostać przelany. Oleandry uwielbiają wodę ale tylko latem podczas upałów to nawet 5 litrów dziennie wypijają. Nie wyrzucaj go . Szkoda że nie masz jego zdjęcia jak wygląda w tej chwili. Można by było cos dodać ewentualnie.
Aniu my wszyscy się uczymy. Po to tu jesteśmy żeby wymieniać się doświadczeniami z uprawy. Będzie dobrze ;:333
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Przemek ma racje z tym oleandrem, mój stoi w nieogrzewanym garażu sporadycznie odrobinę podlewany, w ubiegłym sezonie kwitł pięknie. Na wiosnę przytnę go, żeby się zagęścił bo nie specjalnie lubię takie rzadkie drapaki:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

A mój oleander już siedzi w gospodarczym. mam nadzieję że nic mu nie będzie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia tylko jak chcesz mieć kwitnącego za rok to za nisko go nie tnij. Tylko świeże przyrosty. Chyba że chcesz jeden sezon poświęcić i solidnie go zagęścić no to tak to możesz ciąć nisko.
Aniu jak w gospodarczym nie ma minusowych temperatur to nic mu nie będzie. Ogólnie to oleandry wytrzymują do -5 stopni.
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Tam jest 10-15 stopni więc myślę ze będzie mu ok. Dla mnie jest tam za zimno zdecydowanie.
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu super i tam go trzymaj .Zawsze to o wiele chłodniej niż w domu.
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

A widzisz żebym wiedziała to by tam stał ale ja oczywiście pąki zobaczyłam i napaliłam się na kwiatki jak zwykle. Ma strasznie wyciągnięte te górne przyrosty i takie blado zielone obciąć to później czy już teraz od razu.
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Przemku, dzięki za rady:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu z cieciem zaczekaj do marca. Wtedy ucięte końce wrzuć do letniej wody w słoiku i przykryj jasna folią może się ukorzenią i będziesz maiła na wymianki lub na kolejne rośliny.
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Dobrze że powiedziałeś bo ja oczywiście co bym z nimi zrobiła........ ;:124 lepiej nie będę kończyć :heja . Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu wiadomo każdy tnie kiedy chce i zazwyczaj nie robi to żadnych strat ale ja robię to zawsze w marcu. ;:113
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Zapamiętuję. ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”