Ogród Przemka
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Przemka
Aniu Jak twój olek był w garażu to mógł tam spokojnie czekać do wiosny pomimo zawiązanych pączków. Ja swoje kiedy wnosiłem w październiku do przechowalni też miały sporo pąków. Oleandry muszą przejść spoczynek zimowy w chłodnym i jasnym pomieszczeniu i rzadko podlewamy prawie wcale. On ma spać. Wtedy w sezonie letnim pienie kwitnie. Twój teraz ładnie zakwitł czyli nie ma spoczynku dalej wegetuje co prawda słabiej ale jednak. No i podlewasz. Gubieniem liści się nie martw bo olki w tym czasie lubią od dołu gubić liście stopniowo zasychają i opadają. To jest normalne. Ale tylko od dołu. Góra nigdy. W tej chwili co możesz zrobić to przenieś go w chłodne ale nie mroźne powietrze. Niech się zahartuje. Przestań podlewać. dopiero troszkę mu daj jak przeschnie ziemia. I tak do wiosny. W maju możesz zacząć go zasilać nawozami. Sprawdź ewentualnie czy nie ma jakiegoś szkodnika na liściach. Będzie dobrze. 
-
Miriam

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja wszystko robię źle,oprócz tego chłodnego pokoju,który mu dałam
Liście pogubił już wszystkie,czubki jakby pozamierały,podlewałam cały czas,bo miał pąki
Ogólnie wygląda marnie,ale jest jedna zdrowa gałązka,może wszystko przytnę...I przestanę podlewać.Tylko teściową musiałabym gdzieś zamknąć,bo nie mieści jej się w głowie,że trzeba czegoś nie podlewać 
Mój ma chyba 2-3 lata,dostałam go w tym roku,miał przycięte gałązki.
Mój ma chyba 2-3 lata,dostałam go w tym roku,miał przycięte gałązki.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- Anuleczka
- 500p

- Od: 25 sty 2015, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Przemku wyniosę go w takim razie z powrotem ale ciapa jestem.
- Przemekt23

Mirko skoro zgubił tyle liści i gałązki też wyglądają nie ciekawie. To przytnij ją do miejsca gdzie są grubsze łodygi i za przestań podlewać. Niech ziemia z lekka przeschnie. Prawdopodobnie mógłby zostać przelany. Oleandry uwielbiają wodę ale tylko latem podczas upałów to nawet 5 litrów dziennie wypijają. Nie wyrzucaj go . Szkoda że nie masz jego zdjęcia jak wygląda w tej chwili. Można by było cos dodać ewentualnie.
Aniu my wszyscy się uczymy. Po to tu jesteśmy żeby wymieniać się doświadczeniami z uprawy. Będzie dobrze
Aniu my wszyscy się uczymy. Po to tu jesteśmy żeby wymieniać się doświadczeniami z uprawy. Będzie dobrze
- garden11
- 1000p

- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Przemek ma racje z tym oleandrem, mój stoi w nieogrzewanym garażu sporadycznie odrobinę podlewany, w ubiegłym sezonie kwitł pięknie. Na wiosnę przytnę go, żeby się zagęścił bo nie specjalnie lubię takie rzadkie drapaki:)
- Anuleczka
- 500p

A mój oleander już siedzi w gospodarczym. mam nadzieję że nic mu nie będzie.
- Przemekt23

Ewcia tylko jak chcesz mieć kwitnącego za rok to za nisko go nie tnij. Tylko świeże przyrosty. Chyba że chcesz jeden sezon poświęcić i solidnie go zagęścić no to tak to możesz ciąć nisko.
Aniu jak w gospodarczym nie ma minusowych temperatur to nic mu nie będzie. Ogólnie to oleandry wytrzymują do -5 stopni.
Aniu jak w gospodarczym nie ma minusowych temperatur to nic mu nie będzie. Ogólnie to oleandry wytrzymują do -5 stopni.
- Anuleczka
- 500p

Tam jest 10-15 stopni więc myślę ze będzie mu ok. Dla mnie jest tam za zimno zdecydowanie.
- Przemekt23

Aniu super i tam go trzymaj .Zawsze to o wiele chłodniej niż w domu.
- Anuleczka
- 500p

A widzisz żebym wiedziała to by tam stał ale ja oczywiście pąki zobaczyłam i napaliłam się na kwiatki jak zwykle. Ma strasznie wyciągnięte te górne przyrosty i takie blado zielone obciąć to później czy już teraz od razu.
- Przemekt23

Aniu z cieciem zaczekaj do marca. Wtedy ucięte końce wrzuć do letniej wody w słoiku i przykryj jasna folią może się ukorzenią i będziesz maiła na wymianki lub na kolejne rośliny.
- Anuleczka
- 500p

Dobrze że powiedziałeś bo ja oczywiście co bym z nimi zrobiła........
lepiej nie będę kończyć
. Dzięki 
- Przemekt23

Aniu wiadomo każdy tnie kiedy chce i zazwyczaj nie robi to żadnych strat ale ja robię to zawsze w marcu.