Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, prezentacje kwitnień
Ona wcześnie pojedzie do altany i tam się zahartuje. Mam nadzieję, że będzie dobrze.
Bugenwilla jest wrażliwą rośliną. Przetrwa jeżeli temperatura w altanie będzie powyżej 10 stopni.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
- amarylis384
- 500p
Iwas; dzięki za ostrzeżenie, mam ją kilka lat i pilnujemy, żeby w altanie było jej w miarę możliwości ciepło.
Witam serdecznie, moja też się już obudziła i wygląda podobnie do Amarylis bugenwilli. A jedna wcale nie opadła z liści, jest gęsta gruba ma piękne liście stoi w zimnie i bez podlewania, a wygląda jak w maju tylko nie kwitnie. Nie wiem co z nią będzie.
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Mój taras tego lata zapraszam
- amarylis384
- 500p
Antenka52 Stworzyłaś jej bardzo dobre warunki na zimowe przetrwanie. Moim zdaniem wcześnie Tobie zakwitnie, a powodu do zmartwienia nie masz. Pozdrawiam 

Czym grozi nieprzycięcie bugenwilli?
Pozdrawiam, Megan
- amarylis384
- 500p
Przycięcie powoduje lepsze krzewienie i kwitnięcie, ale jak roślina mała to najwyżej kosmetyczne cięcie formujące. Na "własnej skórze" przekonałam się, że przy dużych egzemplarzach brak przycięcia powoduje "łysienie" gałązek.
Bardzo mnie kusi aby mojej bugenwilli w ogóle nie przyciąć w tym roku. Mimo przycinania słabo kwitła w poprzednich latach, listki miała marne. Teraz wygląda całkiem dobrze. Nawet chwilowo zakwitła. Chyba zaeksperymentuję. 

Pozdrawiam, Megan
Megan25 ja też jedną mam zimowaną i ona nie zgubiła liści wygląda jak w lipcu tylko nie kwitnie . Jest w zimnym miejscu, prawie nie podlewana i nic jej to nie przeszkadza. Dlatego zrobię eksperyment i też jej nie zetnę bo mi po prostu szkoda zdrowych ,grubych gęstych w liście pędów .Zobaczymy co będzie . Moja babcia w ubiegłym roku tak nie obcięła , szkoda jej było i całe lato rosła jak oszalała nie było widać pędów tyle miała kwiatu .
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
A moją bałam się wnosić do piwnicy i stała na parapecie gdzie najchłodniej - początkowo nawet przyrastała, ale faktycznie wybujałe były tę pędy. Potem zrzuciła wszystkie liście i wygląda na uschniętą
(zresztą tak samo sundavilla, która stała obok).
Ostatecznie skończyło się na tym, że wyniosłam do piwnicy. To mój pierwszy rok jak próbują ją przechować. Spróbuję, ją podciąć w kwietniu to może coś z niej jeszcze będzie.

Ostatecznie skończyło się na tym, że wyniosłam do piwnicy. To mój pierwszy rok jak próbują ją przechować. Spróbuję, ją podciąć w kwietniu to może coś z niej jeszcze będzie.
Antenka52, moja da odmiany jest w ciepłym miejscu, zimuje sobie w pokoju południowym. Zobaczymy co z nimi będzie.
Desire85, to że bugenwilla zrzuciła liście, to wcale nie oznacza, że nie przeżyła. Może ładnie odbije. Natomiast moje sundawille też nie za dobrze wyglądają. Dotąd jakoś się trzymały, ale wygląda na to, że coraz z nimi gorzej, bo mają coraz mniej liści, a jeżeli są liście to masowo żółkną.

Desire85, to że bugenwilla zrzuciła liście, to wcale nie oznacza, że nie przeżyła. Może ładnie odbije. Natomiast moje sundawille też nie za dobrze wyglądają. Dotąd jakoś się trzymały, ale wygląda na to, że coraz z nimi gorzej, bo mają coraz mniej liści, a jeżeli są liście to masowo żółkną.

Pozdrawiam, Megan
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje powoli odzyskują liście, niestety nie mam dla nich słonecznego miejsca i będzie ciężko.
A żółtej coś się pomyliło.

A żółtej coś się pomyliło.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- amarylis384
- 500p
Reflazja - może to zapowiedź że wiosna tuż, tuż 

Też tak myślę a kolor typowo wiosenny, pozdrawiam.
- amarylis384
- 500p
Jest już marzec (połowa), wystawiliście do słoneczka (o ile jest) bugenwille
Jak zniosły zimę
Pozdrawiam

Pozdrawiam