Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tunbergia - ( Thunbergia alata ) jak uprawiać?
Brawo Kasiu!!!
Piękne roślinki. Moja najstarsza puszcza 3 parę liści a liścienie dziś zrzuciła.
Evy_
Z nasionami Tunbergii to jest chyba loteria.
Ostatnie trzy nasionka wrzuciłam do wody i po 2 dniach miałam na dwóch kiełki. Trzecie na razie siedzi w ciepełku. Mam też nasiona które moczą się od 17 stycznia (najpierw we wodzie a teraz na waciku) i nic z nimi się nie dzieje. Część po 2-5 dniach potrafiła spleśnieć.
Robiłam próby 3 producentów.
Mieszanka kolorowych Top Decor- 0 skiełkowanych- wszystkie w końcu spleśniały,
żółte PNOS- 1 skiełkowane ale raczej nie przeżyje bo widać, że podgniwa, reszta spleśniała,
Pomarańczowo- żółte Eden- 90% skiełkowało, żadne nie spleśniało.
A Wy jakich firm macie nasionka?
Piękne roślinki. Moja najstarsza puszcza 3 parę liści a liścienie dziś zrzuciła.
Evy_
Ostatnie trzy nasionka wrzuciłam do wody i po 2 dniach miałam na dwóch kiełki. Trzecie na razie siedzi w ciepełku. Mam też nasiona które moczą się od 17 stycznia (najpierw we wodzie a teraz na waciku) i nic z nimi się nie dzieje. Część po 2-5 dniach potrafiła spleśnieć.
Robiłam próby 3 producentów.
Mieszanka kolorowych Top Decor- 0 skiełkowanych- wszystkie w końcu spleśniały,
żółte PNOS- 1 skiełkowane ale raczej nie przeżyje bo widać, że podgniwa, reszta spleśniała,
Pomarańczowo- żółte Eden- 90% skiełkowało, żadne nie spleśniało.
A Wy jakich firm macie nasionka?
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zmartwiłaś mnie z tym Top Decor
, Wysiałam dziś te i z firmy Vita. Ja nie moczyłam, w poprzednich latach też nie moczyłam. Zobaczymy... 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Margo_margo
Renatko, nie chciałam
To jest obserwacja jednej osoby.
To, że u mnie nie wzeszły to nie znaczy, że u Ciebie też nie wyjdą. Wiesz- sposób siania, temperatura, wilgotność. To wszystko ma znaczenie. Numer partii także. No i chyba tu będzie istotna świeżość nasion. Z tego co czytam nasiona z własnych zbiorów wschodzą lepiej.
Ja w zeszłym roku nie miałam nic choć poszło całe opakowanie ale nie pamiętam firmy- chyba PNOS....
W następnym roku też będę próbowała takie mieszanki kolorów (nawet jeśli to będzie TopD) bo czerwona bardzo mi się podoba.

To, że u mnie nie wzeszły to nie znaczy, że u Ciebie też nie wyjdą. Wiesz- sposób siania, temperatura, wilgotność. To wszystko ma znaczenie. Numer partii także. No i chyba tu będzie istotna świeżość nasion. Z tego co czytam nasiona z własnych zbiorów wschodzą lepiej.
Ja w zeszłym roku nie miałam nic choć poszło całe opakowanie ale nie pamiętam firmy- chyba PNOS....
W następnym roku też będę próbowała takie mieszanki kolorów (nawet jeśli to będzie TopD) bo czerwona bardzo mi się podoba.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja z TopDecor mam: ,,Mieszanka pastelowych kolorów: żółty z pomarańczowym cieniowaniem i biały cieniowany" wż 02.2017r
A tak ogólnie to żartowałam!
Za długo sieję nasiona, żeby nie wiedzieć od jak wielu czynników zależy ich kiełkowanie.
Najlepsza była moja mina, gdy 8-9 lat temu dowiedziałam się, że jest specjalna ziemia do kiełkowania
A tak ogólnie to żartowałam!

Najlepsza była moja mina, gdy 8-9 lat temu dowiedziałam się, że jest specjalna ziemia do kiełkowania

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Pomarańczowe siedzą na wacikch i nic na razie się z nimi nie dzieje.Ika2008 pisze:Jakie wysiewacie kolory tunbergii ( jakie w ogóle są) jakiś czas temu wysiałam żółtą a dziś kupiłam jeszcze pomarańczową z czarnym oczkiem. Mam nadzieję, że nie za późno na wysiew?
Pozdrawiam, Marta.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Gdzie wy kupujecie nasiona tunbergii o innych kolorach niż tradycyjny <czarnooka Zuzanna>, ja od lat próbuję upolować, nie słyszałam też o wieloletniej.Odnośnie nasion,od dawna wysiewam własne, wschody są bardzo dobre.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ja mam chyba po prostu pecha z TunbergiąMargo_margo pisze: Evy_

- Margo_margo
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 kwie 2012, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w tym roku cieżko
pierwsza na tapete poszła tynbergia biała niestety nie wyszła stare nasiona
ostatnio zakupiłam dwa op zółtej i na wacik
długo długo nic wczoraj pojawły sie pierwsze ogonki wiec wsadziłam do ziemi jak tylko sie pokaza dodam zdjecia
pierwsza na tapete poszła tynbergia biała niestety nie wyszła stare nasiona
ostatnio zakupiłam dwa op zółtej i na wacik

Pozdrawiam Agnieszka
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Wysiana 10.02, dziś wykiełkowała pierwsza roślinka 

Pozdrawiam, Kasia
U mnie tunbergia ma się świetnie... Wykiełkowało mi mnóstwo - ok. 30 doniczek, gdzie w każdej po kilka roślin. 

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja też wsadzam do większych doniczek po trzy, cztery sadzonki tunbergii, wtedy wystarczy jeden patyk, sadzonki muszą mieć listki właściwe.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ja raz tylko wysiewałam tunbergię, a dwa razy kupowałam w maju wyrośniętą sadzonkę.Ta druga, chyba to jakaś odmiana była znacznie ozdobniejsza, bardziej zwarta i kwitła obficiej, kwiatki miała większe, liście też ładniejsze niż ta z nasion.Ciekawa jestem jak rozmnażane są te odmiany?
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Może te kupne sadzonki są intensywnie uszczykiwane, podobnie jak surfinie i petunie, i dlatego tak ładnie się krzewią?
Pozdrawiam, Marta.