Tulipany cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany cz.2
Rudoowate myśle, że nie będzie mocnych mrozów. Tulipan musi przejść okres wychłodzenia w tem pońiżej 0*. poczytaj tu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=868
- Kleksik
- 200p
- Od: 24 mar 2012, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
rudoowate
wsadzaj te cebulki do ziemi jeżeli nie jest zmarznięta. A jeżeli ziemia zmarznięta i nie masz tych cebulek dużo to wsadź do skrzynek lub donic i wystaw na "świeże". Ja w ten sposób "przechowałam" sporo cebulek tulipanowych - sadziłam w styczniu. I większość kwitła....

wsadzaj te cebulki do ziemi jeżeli nie jest zmarznięta. A jeżeli ziemia zmarznięta i nie masz tych cebulek dużo to wsadź do skrzynek lub donic i wystaw na "świeże". Ja w ten sposób "przechowałam" sporo cebulek tulipanowych - sadziłam w styczniu. I większość kwitła....

Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
-
- 100p
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
Ja u córci we Wrocławiu w ubiegłym roku sadziłam zapomniane tulipany w lutym. Najpierw do skrzynki po pomidorach z B. potem dołek i do gruntu, zakwitły.
- Anija1982
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 cze 2013, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wczoraj musiałam zagonić męża do kompostownika i musiał przysypać tulipany i narcyzy bo juz miały po kilka centymetrów. A tu w lutym znowu mróz zapowiadają 

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Ja moje jednak przykryłam. Niektóre maja po około 2 cm inne mniej. Wolę dmuchać na zimne.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 sty 2015, o 11:56
Witam ponownie.
Mam kolejne pytanie odnośnie tulipanów.
Czy prawdą jest, że cebulki uciekają do ziemi, i aby temu zapobiec należy sadzić je w specjalnych koszyczkach?
Moja Ciocia opowiadała mi, że w jednym roku zapomniała wykopać cebulki na zimę, a w kolejnym już ich nie było w ziemi.
Pozdrawiam.
Mam kolejne pytanie odnośnie tulipanów.
Czy prawdą jest, że cebulki uciekają do ziemi, i aby temu zapobiec należy sadzić je w specjalnych koszyczkach?
Moja Ciocia opowiadała mi, że w jednym roku zapomniała wykopać cebulki na zimę, a w kolejnym już ich nie było w ziemi.
Pozdrawiam.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Tak, to prawda. Natomiast jeśli ich nie było czy raczej nie wzeszły to znaczy że je coś zjadło lub wyginęły. Potrafią zagłębić się poniżej szpadla. Ja mam jedną kępkę kwitnącą pod koniec III którą już nie ruszam, w tym roku będzie 15 lat. Ważne aby takie tulipany już nawozić aby substancje odżywcze dotarły do cebul wraz z topniejącym śniegiem. Nawożę tak długo, aż same uschną. Są nie zawodne każdego roku.
- Rozana
- 1000p
U mnie jednak niewiele się wychyliło spod ziemi z tego co posadziłam, możę zgniły albo coś je zjadło. Ale jest jeszcze czas na to, żeby wyszły spod ziemi. Tak mi się wydaje.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
U mnie też widać dopiero pojedyncze tulipany, za to żonkile, krokusy i szafirki, to już wszystkie wyszły z ziemi.
Pozdrawiam Kaśka
U mnie to już wszytko na potęgę,a krokusom zostało kwiaty zrobić 

-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
U mnie jeszcze nic nie wyszło . Wszystko siedzi jak zaczarowane . A może coś je zjadło ?
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- Rozana
- 1000p
Ja obok domu posadziłam 9 tulipanów w glinie i wyszły wszystkie
. A w innych miejscach różnie.

- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
minia821obecnie bardzo rozcieńczonym kurzeńcem nawet jak jest śnieg. Jak śnieg stopnieje to dookoła rozsypuję i mieszam z ziemią nawóz granulowany pod truskawki czy róże lub innym dla roślin kwitnących co mam pod ręką. Są posadzone pod choinką i kiedyś przy próbie wykopania ich nie dałam radę korzeniom. Tak więc tym tulipanom które zostały w ziemi przy krzewach staram się zapewnić choć minimalnie nawozy.
Nie mam zdjęć wyraźnych z zeszłego roku , widać , że sobie radzą też pomiędzy miskantem. Drób je trochę położył.

Nie mam zdjęć wyraźnych z zeszłego roku , widać , że sobie radzą też pomiędzy miskantem. Drób je trochę położył.

-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
U mnie też zaczynają się pojawiać pojedyncze łepki wychodzące z ziemi,. Mam nadzieję, że nie będzie już mrozów, że idziemy w stronę wiosny.
Pozdrawiam Paulina