Ciemiernik(Helleborus) cz.1
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ciemiernik Helleborus cz. II
Przeczytałam wszystkie wasze rady, na wiosnę posadzę swoje okazy tegoroczne, zakupione w biedronce, mam nadzieję że przetrwają zimę.
Pozdrawiam Paulina
Ziemia jest przepuszczalna na pewno, lecz niczym tą ziemię doprowadziłem do takiej struktury, to co roku dosypuję ziemi kompostowej no i jak pisałem co pewien czas daję pod nie dolomit.
- wisia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie jest podłoże wapienne , czytałam ,że ciemierniki takie lubią i rozproszone światło , myślałam , że będzie im tam dobrze. Karol, to co przesadzić go , czy tylko ponieść do góry?
Trudno mi doradzić,musisz podjąć sama męską decyzję, iglaki nie lubią wapna raczej wolą ziemię zakwaszoną, miałem conicę i u mnie nie chciała rosnąć, wydałem ją zięciowi a on ma ziemię kwaśną no i w gorszych warunkach a rośnie o wiele lepiej jak u mnie.
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
U mnie gleba kwaśna, a ciemierniki dają radę. Ja je co roku podsypuję skorupkami jaj i to wystarczy.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Skorupki jajek są bardzo dobre ponieważ mają w sobie wapno.
Tak naprawdę odczyn gleby nie jest aż tak ważny, jak Iga napisała u niej kwaśna i dają radę.Najważniejsze by była przepuszczalna, ale latem kiedy tworzą się pąki trzeba dbać o wilgotność.
Wisia, musisz ocenić jaki stan jest tej coniki, bo one czasem bywają niezbyt ozdobne i wtedy może lepiej usunąć iglaka, a ciemiernika nie ruszać, tylko oczyścić dobrze z igieł.
Wisia, musisz ocenić jaki stan jest tej coniki, bo one czasem bywają niezbyt ozdobne i wtedy może lepiej usunąć iglaka, a ciemiernika nie ruszać, tylko oczyścić dobrze z igieł.
Ja jednak uważam że dla roślin też bardzo ważne jest, żeby im stworzyć choć w przybliżeniu takie stanowisko z jakiego pochodzi.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lut 2015, o 16:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
No i ślicznie na stoliku
i witaj na Forum
Ciemiernika jak się ociepli to na dwór, tylko nie na słońce.

-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Paulina,piękny ten ciemiernik. Jak nie "zabolał" pierwszy post to pisz dalej o swoich roślinach.
Halina
Widziałam w kwiaciarni ciemiernik biały pełnokwiatowy.Nie miały metki z opisem, ale chyba H. niger double fantasy.Ma ktoś, jak się sprawuje ? Czy jego kwiaty nie 'wrócą' do formy pojedynczej, bo rozwinięte były pełnokwiatowe, ale te które ledwo się rozchylały wyglądały na pojedyncze 

-
- 100p
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
Selli7 Mam złe doświadczenie z tymże ciemiernikiem, pierwsze kwiaty pełne, a boczne po jednym płatku, początkowo sadziłam, że może w pierwszym roku, taki kaprys, ale w następnym roku to samo. Nie jest wart tej ceny, którą za niego zapłaciłam. 

-
- 100p
- Od: 1 lut 2015, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam! Andrzej