Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1670
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

Beata, a jakie masz wymiary tej keksówki? Dałaś całość do tej jednej blachy?
U mnie porcja Olgi wylądowała w dwóch keksówkach o wym 24x9.5 i miały kupę miejsca żeby rosnąć.

Widzę, że też stosujesz papier. Nie wiem czy znasz bajer z moczeniem?
Trzeba zmoczyć papier i go wycisnąć. Robi się mięciutki i fajnie się układa w formie :D .
Podpatrzyłam to u Jamiego Olivera :lol: .
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4108
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Domowy chleb

Post »

A Ty Rybko pieczesz z papierem? bo właśnie ten papier mi jakoś nie leży..nie zatrzymuje wilgoci?? Tak jakoś wyobraźnia mi podpowiada..ale doświadczenia nie mam.
Mi ciasto tak szybko czasem rosło, kiedy miałam młody zakwas, teraz już zachowuje się przewidywalnie.

Beatko whitedame a tak w ogóle nie masz w najbliższym czasie święta? :D Zażycz sobie porządną formę do pieczenia. Wszystkim polecam szklane, żaroodporne ? saaame plusy wg mnie, a na rynku do wyboru do koloru.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1670
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

Tak, teraz piekę z papierem (mokrym).
Kombinowałam już z masłem, oliwą, ziarnami czy otrębami ale wkurzało mnie okrutnie jak mimo tego jakiś przywarł :twisted:
A z papierem luzik :D

Jeżeli chodzi o blachy to polecam czarne.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4108
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Domowy chleb

Post »

Świetny paten z tym papierem, dzięki. Jak ja się czasem nagimnastykowałam..
Do pieczenia chleba to zawsze masło i słonecznik daję, nawet jak do smaku chleba nie pasuje :lol:
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p
Posty: 98
Od: 8 cze 2014, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubin

Re: Domowy chleb

Post »

Mam pytanie.Czy ktoś z Was piekł chleb w garnku rzymskim?
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Posty: 343
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Częstochowy

Re: Domowy chleb

Post »

Wróć do str.42 i następnej. :wit
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Domowy chleb

Post »

Rybka pisze:Beata, a jakie masz wymiary tej keksówki? Dałaś całość do tej jednej blachy?
U mnie porcja Olgi wylądowała w dwóch keksówkach o wym 24x9.5 i miały kupę miejsca żeby rosnąć.

Widzę, że też stosujesz papier. Nie wiem czy znasz bajer z moczeniem?
Trzeba zmoczyć papier i go wycisnąć. Robi się mięciutki i fajnie się układa w formie :D .
Podpatrzyłam to u Jamiego Olivera :lol: .
Masz rację za dużo tego ciasta wcisnęłam do tej keksówki, ;:124 ;:124 .
Dzisiaj znów piekę, tym razem mój ziarnisty ale sposób z wcześniejszym przerabianiem zaczątku zgapiam już do śmierci ( do tej pory zaczątek wyjmowałam z lodówki a dodawałam ciepła wodę ).
Papier spróbuję zamoczyć, nigdy tego wcześniej nie robiłam.
Co do blach do pieczenia to muszą to być keksówki ( bo moja babcia chce jeść tylko kwadratowe, wysokie kromki, bo dokładnie je obiera ze skórki, inaczej tak marudzi, że głowa boli, ale ma prawie 95 lat więc może grymasić).
Te co mam są fatalne, oprócz papieru wykładam je folią aluminiową bo inaczej chleb ma posmak metalu. Zastanawiałam się nad alternatywami ale nie mogę nic wymyślić. Czy Ty używasz tych czarnych ?
Jak Ci się sprawdzają?
Moniko z powodów jak wyżej, musiałabym mieć szklaną formę wąską jak keksówka, niestety nie spotkałam takiej w sklepie. :wit
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1670
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

Yep, używam czarnych i nie narzekam :D
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Domowy chleb

Post »

Więc postanowione, kupuję czarną. :wit
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p
Posty: 98
Od: 8 cze 2014, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubin

Re: Domowy chleb

Post »

Szklane formy bywają w biedronkach.
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Domowy chleb

Post »

Ja używam ceramicznych. Chleb ma chrupiącą skórkę bez dopiekania 8-) Do chleba na zakwasie nie wszystkie formy się nadają. Szklane są ok, ale mój chleb za bardzo się do nich przyklejał.
Kasia
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1670
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

Kasia, żytni 100% tez masz z ceramicznej chrupiący?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowy chleb

Post »

Ja używam czarnych i chlebek jest fajny chrupiący bez dopiekania, bez problemu wychodzi z blaszki bez papieru.
Wcześniej miałam jedną czarną, jedną srebrną, różnica była duża, ten ze srebrnej zawsze dopiekałam.
Pozdrawiam, Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”