Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 3
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 3
Reniu, Twoja róża to na pewno nie Laguna, tylko Rosarium Uetersen. Laguna wypuszcza długie pędy, nawet niekiedy bardzo długie, ma ciemne kwiaty (czasami wręcz trudno uchwycić jej purpurowy kolor, bo łapie aparat kompaktowy na czerwono), a na słońcu one nie bledną, tylko przypalają się (niestety). Z całą pewnością nie masz Laguny. Cechy, które opisujesz i zdjęcia, które przedstawiasz, to na pewno pokazują Rosarium Uetersen - ona właśnie ma trudności wspinać się w górę. U mnie RU dopiero w 5 roku wypuściła długie pędy, ale i tak jak na pnącą są krótkie.

- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, wrócę do ślazu, też mam biały i rozsiewa się jak szalony.
Dla mnie to zaleta, bo można pozapychąć siewkami puste miejsca i podarować.
- Reniak

- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Alania to mam problem bo każda z trzech kupowana w innych szkółkach
, tą akurat co pokazałam to w Ro.. Cwik .,A może i byłaby większa ale to przemierzają jej końce pedow .
- Reniak

Pobiegłam zobaczyć to r.uetersen, i faktycznie podobna , ja już nic nie rozumiem , to jak z renomowanych szkółek ,przysyłają nie te odmiany ,to o co tu chodzi ? Chyba zacznę wszystkie kupować w supermarketach , przyjmniej zapłacę tylko jak6-9 zł, a nie płacić za kota w worku 2-3 razy tyle .No zeźliłam się 
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Nie wydaje mi się żeby to była Rosarium, jest dosyć blada jak na RU. Spróbuj ją wrzucić na wątek rozpoznawczy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=72491
A w niektórych szkółkach Laguna faktycznie pokazywana jest jako taka jasna http://www.rozeogrodowe.pl/pl/p/Roza-pn ... LAGUNA/466 Sama nie wiem
Aneczka...rozmnażaj tego swojego przetacznika Christa, bo ustawiam się w kolejce

A w niektórych szkółkach Laguna faktycznie pokazywana jest jako taka jasna http://www.rozeogrodowe.pl/pl/p/Roza-pn ... LAGUNA/466 Sama nie wiem
Aneczka...rozmnażaj tego swojego przetacznika Christa, bo ustawiam się w kolejce
- Alania

Sweet Laguna taka jest - to nowa odmiana Kordesa, bodajże z 2012r. Laguna jest ciemniejsza, zdecydowanie - ma kolor zdecydowanie purpurowy, to starsza odmiana Kordesa. Rosarium z kolei potrafi jaśniec podczas przekwitania, stad taki kolor. Nowe kwiaty są intensywniej wybarwione, dlatego na jednym krzewie jest efekt dwukolorowosci. Mam obie odmiany u siebie, stad moja opinia. Wg mnie ta róża ze zdjęć to Rosarium. Chyba, że to nowa Sweet Lagunanifredil pisze:Nie wydaje mi się żeby to była Rosarium, jest dosyć blada jak na RU. Spróbuj ją wrzucić na wątek rozpoznawczy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=72491
A w niektórych szkółkach Laguna faktycznie pokazywana jest jako taka jasna http://www.rozeogrodowe.pl/pl/p/Roza-pn ... LAGUNA/466 Sama nie wiem![]()
Aneczka...rozmnażaj tego swojego przetacznika Christa, bo ustawiam się w kolejce![]()
![]()
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
No Dziewczęta ja się w tej kwestii nie wypowiadam, bo się zwyczajnie nie znam.
Nie mniej pocieszyłoby mnie gdyby okazało się, że Reni Laguna to jednak nie Laguna, gdyż liczyłam na wyższą różę, w mocniejszym różu.
Nie to by Reni różyca była nieładna, o nie!
Ja dziś utknęłam na dobre w ogrodzie Moniki -Alanii. To podróż w czasie. Jestem na lecie 2012. I już jestem w niebie.
Soniu skoro ślaz rozsiewa się jak szalony, to mnie pocieszyłaś. Porobię sobie gdzie nie gdzie obwódki z niego.
Bo póki co nie dorobiłam się bodziszka.

Nie mniej pocieszyłoby mnie gdyby okazało się, że Reni Laguna to jednak nie Laguna, gdyż liczyłam na wyższą różę, w mocniejszym różu.
Ja dziś utknęłam na dobre w ogrodzie Moniki -Alanii. To podróż w czasie. Jestem na lecie 2012. I już jestem w niebie.
Soniu skoro ślaz rozsiewa się jak szalony, to mnie pocieszyłaś. Porobię sobie gdzie nie gdzie obwódki z niego.

- Alania

Aniu, część starych zdjęć się może nie wyświetlać lub będą dziwne
obrazki, ale być może pośród nich znajdziesz zdjęcia mojej Laguny ;) To piękna róża, możesz śmiało zaryzykować 
- Reniak

Aniu dałam ją do wątku detektywistycznego, tam może rozwiążą zagadkę moich róż ,pergola miała być obroś nięta , niby też ładna ,ale miała się piąć
miałam nadzieję że z wiekiem urośnie , a teraz znikają płonne nadzieje .
- aneczka1979

Alania pisze:Aniu, część starych zdjęć się może nie wyświetlać lub będą dziwneobrazki, ale być może pośród nich znajdziesz zdjęcia mojej Laguny ;) To piękna róża, możesz śmiało zaryzykować
Moniko oczywiście, że już podziwiałam Lagunę w Twoim ogrodzie.
I dziwne fotki też się trafiają.
Zaczynam część 6.
Reniu oby szybciutko Ci podpowiedzieli co to za róża. Daj nam znać, jak się dowiesz.
- Alania

To stare zdjęcia z okresu, gdy pojawiły się spekulacje na temat płatności hostingów zdjęć. Ja korzystam z Tinypic - był bezpłatny i wówczas nie wiem, czy za pomocą hakerów, czy jak zniknęły moje zdjęcia, a pojawiły się takie dziwne (niektóre ponoć baaaardzo
). Nie mam na to wpływu w tej chwili, bo już nie da się edytować.
- aneczka1979

Monika spoko, "przeca" wiadomo, że to nie mogły być Twoje zdjęcia. Niestety różne rzeczy się zdarzają.
Musze Ci natomiast powiedzieć, że dziś w nocy na pewno będzie mi się śnić jedno z Twoich zdjęć... biała piwonia (bodajże Maxima) z niebieskimi bodziszkami...
Po prostu przecudny dla mnie widok.
Miałam Cię nie męczyć... ale w związku z tym, chyba jednak w tym kwietniu Cię pomęczę.
Musze Ci natomiast powiedzieć, że dziś w nocy na pewno będzie mi się śnić jedno z Twoich zdjęć... biała piwonia (bodajże Maxima) z niebieskimi bodziszkami...
Miałam Cię nie męczyć... ale w związku z tym, chyba jednak w tym kwietniu Cię pomęczę.
- Alania

Festiwa Maxima to przecudna piwonia
Polecam też białą Ewelinę - śliczna.
No i ogólnie białe kwiaty w połączeniu z niebieskim to mój ulubiony zestaw w ogrodzie i w domu również
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Aniu masz super gust. Mnie też urzeka Festiwa Maxima. Mam ją już zapisaną odkąd pytałam u siebie o piwonie. Jak będę jesienią robiła zakupy i przy okazji będzie ona dostępna to sobie jej nie odmówię.
- aneczka1979

MID2006 pisze:Jak będę jesienią robiła zakupy i przy okazji będzie ona dostępna to sobie jej nie odmówię.
Cicho mi tu kusicielko jedna!
Ja tam skusiłam się na kłącze piwonii (nawet miała pąka) późną wiosną lub latem (ale nie był to sierpień