Czekam w takim razie na Twój przepis na Guacamole
Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3541
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ooo, to coś dla mnie !!
Czekam w takim razie na Twój przepis na Guacamole
Czekam w takim razie na Twój przepis na Guacamole
Pozdrawiam i zapraszam
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Guacamole
Przepis:
Składniki:
*mocno dojrzałe awokado
*ząbek czosnku
*łyżka soku z cytryny lub limonki
*kawałek drobno posiekanej zielonej papryki (może być ostra)
*szczypta soli
*suszona bądź świeża ostra papryka
Obieramy awokado. Rozgniatamy widelce. Dodajemy resztę składników. Przyprawiamy do smaku.
Przepis:
Składniki:
*mocno dojrzałe awokado
*ząbek czosnku
*łyżka soku z cytryny lub limonki
*kawałek drobno posiekanej zielonej papryki (może być ostra)
*szczypta soli
*suszona bądź świeża ostra papryka
Obieramy awokado. Rozgniatamy widelce. Dodajemy resztę składników. Przyprawiamy do smaku.
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
MAXMAR 123
O o o taki smak mi się podoba
,właśnie kupiłam kilka avocado . Może coś z mango zaproponujesz ,bo też mam kilka .
Pozdrawiam Ewula
- joannamm
- 500p

- Posty: 577
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Witaj
Fajne oryginalne przepisy. Będę tu zaglądać po nowe inspiracje kuchenne
Fajne oryginalne przepisy. Będę tu zaglądać po nowe inspiracje kuchenne
- Milcia120
- 500p

- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
O akurat mam Awokado i zastanawiałam się co z nim zrobić wypróbuję przepis na Guacamole.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ewiczka52 niestety nie znam. Może jakiś sorbet,
.
.
Grillowany melon pokrapiany piwem
Przepis.
Składniki:
*melon
*cytryna lub limonka
*miód
*piwo
*cynamon
*szczypta imbiru
Melona pokroiłem w sposób przedstawiony na zdjęciu. Natarłem cytryną z miodem oraz skropiłem piwem, Posypałem cynamonem, szczyptą imbiru. Odstawiłem na jakiś czas.
Następnie grillowałem.
Choć był to taki mały eksperyment, wyszedł naprawdę smaczny.
Grillowany melon pokrapiany piwem
Przepis.
Składniki:
*melon
*cytryna lub limonka
*miód
*piwo
*cynamon
*szczypta imbiru
Melona pokroiłem w sposób przedstawiony na zdjęciu. Natarłem cytryną z miodem oraz skropiłem piwem, Posypałem cynamonem, szczyptą imbiru. Odstawiłem na jakiś czas.
Następnie grillowałem.
Choć był to taki mały eksperyment, wyszedł naprawdę smaczny.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Dziękuje 100! krotne
.
Karmelizowane jabłuszka pokrapiane winem
Przepis.
Składniki:
*jabłka
*masło
*miód
*przyprawy: cynamon, imbir (mogą być jak do wina grzanego... Ale z umiarem!)
*wino wytrawne
Jabłuszka kroimy w drobną kostkę, na patelni rozpuszczamy nieco masła (uwaga temperatura patelni nie może być zbyt wysoka bo masełko zaczynię się przypalać)
Do rozpuszczonego masła dodajemy jabłuszka podsmażamy aż będą odpowiedniej konsystencji. Nie za twarde ale i nie za miękkie, w między czasie dodajemy miód który dość szybko się z karmelizuje oraz przyprawy. Pod koniec procesy podlewamy winem by uszlachetnić naszą potrawę.
-- 7 lut 2015, o 10:53 --
+ Fajny przepis na naleśniki.
mleko 1,5 szklanki
woda 1,5 szklanki
jajka 2
mąka 2 szklanki
sól szczypta
Źródło: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepi ... nalesniki/
Karmelizowane jabłuszka pokrapiane winem
Przepis.
Składniki:
*jabłka
*masło
*miód
*przyprawy: cynamon, imbir (mogą być jak do wina grzanego... Ale z umiarem!)
*wino wytrawne
Jabłuszka kroimy w drobną kostkę, na patelni rozpuszczamy nieco masła (uwaga temperatura patelni nie może być zbyt wysoka bo masełko zaczynię się przypalać)
Do rozpuszczonego masła dodajemy jabłuszka podsmażamy aż będą odpowiedniej konsystencji. Nie za twarde ale i nie za miękkie, w między czasie dodajemy miód który dość szybko się z karmelizuje oraz przyprawy. Pod koniec procesy podlewamy winem by uszlachetnić naszą potrawę.
-- 7 lut 2015, o 10:53 --
+ Fajny przepis na naleśniki.
mleko 1,5 szklanki
woda 1,5 szklanki
jajka 2
mąka 2 szklanki
sól szczypta
Źródło: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepi ... nalesniki/
- joannamm
- 500p

- Posty: 577
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Wino wytrawne białe czy czerwone?
Fajny przepis na jabłuszka, na pewno spróbuję
Fajny przepis na jabłuszka, na pewno spróbuję
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ryż po egipsku (Na podstawie cudownej książki!!! Potrawy z różnych stron świata Macjej E. Halbański)
Przepis.
Składniki:
*250 g ryżu
*kieliszek oliwy
*łyżeczka pasty pomidorowej
*sól
1. Ryż wymyć, dokładnie osuszyć i smażyć na tłuszczu, mieszając drewnianą łyżką, aż stanie się szklisty.
2. Wlać osoloną wodę (0,5 l) i gotować na ostrym ogniu 3-4 min.
3. Zmniejszyć płomień i gotować 25 min. pod przykryciem, dodając koncentrat pomidorowy. (pastę)
4. Podawać do potraw z mięsa, ryb albo warzyw.
* Ja usmażyłem cebulkę wraz z papryką i oliwkami oraz mięsko z kurczaka dość mocno doprawione czosnkiem, papryką, eksperymentalnie marynując w soku z pomarańczy i szczyptą cynamonu.
Przepis.
Składniki:
*250 g ryżu
*kieliszek oliwy
*łyżeczka pasty pomidorowej
*sól
1. Ryż wymyć, dokładnie osuszyć i smażyć na tłuszczu, mieszając drewnianą łyżką, aż stanie się szklisty.
2. Wlać osoloną wodę (0,5 l) i gotować na ostrym ogniu 3-4 min.
3. Zmniejszyć płomień i gotować 25 min. pod przykryciem, dodając koncentrat pomidorowy. (pastę)
4. Podawać do potraw z mięsa, ryb albo warzyw.
* Ja usmażyłem cebulkę wraz z papryką i oliwkami oraz mięsko z kurczaka dość mocno doprawione czosnkiem, papryką, eksperymentalnie marynując w soku z pomarańczy i szczyptą cynamonu.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
- Milcia120
- 500p

- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ciekawy pomysł na karmelizowane jabłuszka wykorzystam go jak będę robić kruche rogaliki zamiast powideł do środka włożę jabłuszka.










