Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2 (2015r.)
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
KaLo:
Na to że lata nie będą upalne nie ma chyba co liczyć.Aussie i Ispolin miały w tym roku być.Będą ale w takim układzie tylko jako testówki.
Na to że lata nie będą upalne nie ma chyba co liczyć.Aussie i Ispolin miały w tym roku być.Będą ale w takim układzie tylko jako testówki.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
KaLo,czy to Aussie miał cztery duże pomidory, czy też Ispolin
Jakie Ty planujesz czerwone duże pomidory, wybierając Twoją metodę, chciałabym mieć pod ręką sprawdzone odmiany w gruncie, żeby dopomóc losowi
Pozdrawiam

Jakie Ty planujesz czerwone duże pomidory, wybierając Twoją metodę, chciałabym mieć pod ręką sprawdzone odmiany w gruncie, żeby dopomóc losowi

Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Czy ktoś uprawiał Adonis (malinowy) oraz apis f1
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie udało mi się kupić nasiona Adonisa, bo kilkanaście lat temu rozmawiałem z przedstawicielem tej firmy na temat tego pomidora na targach w Poznaniu. A jakoś mi uszło uwagi, żeby go przetestować, bo miałem kłopoty ze zdobyciem nasion. Więc za pół roku będę wiedział więcej, a jeśli ktoś tą odmianę zna, to też proszę o uwagi i wskazówki na temat tego pomidora.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ekopom nie odważę się Tobie doradzać.
Ja uprawiałem Adonisa w latach 2000-2010,bardzo plenny,owoce średniej wielkości,wczesny.

Gdzieś w 2010 zacząłem czytać FO...i Adonisa wyparły inne odmiany.
Ale mam zamiar wrócić do tej odmiany przede wszystkim za plenność i wczesność.
Ja uprawiałem Adonisa w latach 2000-2010,bardzo plenny,owoce średniej wielkości,wczesny.

Gdzieś w 2010 zacząłem czytać FO...i Adonisa wyparły inne odmiany.
Ale mam zamiar wrócić do tej odmiany przede wszystkim za plenność i wczesność.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Miałam Adonisa przez 2 sezony i potwierdzam, co napisał Noka.
Wczesny i plenny, owoce ładnie się wybarwiały w smaku smaczne, typowo malinowe.
Wczesny i plenny, owoce ładnie się wybarwiały w smaku smaczne, typowo malinowe.
Pozdrawiam, Marta.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Noka a ja bym bardzo wdzięczna gdybyś zapodal kilka zzdjęć swojej Sakiewki NN i Malinowego 1984. Napisz coś o nich.
Moja Sakiewka jest średnio wczesna,bardzo plenna,owoce duże. Krzak wysoki a nawet bardzo.
Rok 2013 był znacznie lepszy od 2014 jeżeli chodzi o plenność.

Natomiast maja starą Malinówkę uprawiałem od roku 1984.
Krzak jest bardzo mocny,początkowo rośnie wolno a póżniej nie można go zatrzymać,owoce średnio duże.
Z porą dojrzewanie bywa różnie raz jest to 3.dekade lipca a innym razem 1.dekada sierpnia
Owoc średnio duży,dla mnie w sam raz.Chyba potrzebuje większą dawkę potasu.
Zdjęcie z lewej i prawej strony to rok 2014 natomiast owoc jest z początku lat 90.

Rok 2013 był znacznie lepszy od 2014 jeżeli chodzi o plenność.

Natomiast maja starą Malinówkę uprawiałem od roku 1984.
Krzak jest bardzo mocny,początkowo rośnie wolno a póżniej nie można go zatrzymać,owoce średnio duże.
Z porą dojrzewanie bywa różnie raz jest to 3.dekade lipca a innym razem 1.dekada sierpnia
Owoc średnio duży,dla mnie w sam raz.Chyba potrzebuje większą dawkę potasu.
Zdjęcie z lewej i prawej strony to rok 2014 natomiast owoc jest z początku lat 90.

pozdrawiam
Kazik
Kazik
- PaulaPola
No no, ja tam raczej pomidorów NN nie uprawiam, ale te... Cudeńka
A jakby tę sakiewkę z jakimś żółtym skrzyżować? Jakby te plenność uzyskać, ale w innym kolorze? No ale to już nie zadanie dla mnie, tak mi się tylko zamarzyło 

pomidor Adonis
pokrój wątły, długie międzywęźla, mało kwiatów w gronie i ciężko się zapylają więc trzeba uważać, owoce dość duże, skórka cienka, miękkie ale długo się przechowują, bardzo podatne na skaleczenia, jesienią mająa tendencję do pękania
Proszę o zaczynanie zdań wielką literą. ( Regulamin forum- pisanie poprawną polszczyzną) Moderator- jokaer.
pokrój wątły, długie międzywęźla, mało kwiatów w gronie i ciężko się zapylają więc trzeba uważać, owoce dość duże, skórka cienka, miękkie ale długo się przechowują, bardzo podatne na skaleczenia, jesienią mająa tendencję do pękania
Proszę o zaczynanie zdań wielką literą. ( Regulamin forum- pisanie poprawną polszczyzną) Moderator- jokaer.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2014, o 10:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałem kiedyś de Barao. Krzaki rosły takie, że paliki musiałem sztukować. Do tego bardzo plenne. Teraz chciałbym powrócić do ich uprawy, ale nasiona wyszły, kupić w sklepach nie da rady. Może ktoś z Forumowiczów dysponuje nadwyżką i zechce się podzielić ??? Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Tadeuszbeyaros pisze:Też mnie ta Elba mocno zaintrygowała. A że lubię wysokie pomidory, to chyba się w tym sezonie skuszę na tę odmianę. Będzie konkurowała u mnie z De Barao. Zobaczymy, który wyżej pójdzie?

-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
De Barao sadzę od wielu lat, w gruncie spokojnie osiągały ponad 2m, a w szklarni dochodziły do sufitu (2,5m)
i rosły dalej - puszczone w poziomie jak winogrona na rusztowaniu.
Jak na jesieni likwidowałem krzaki to z ciekawości zmierzyłem - miały ponad 3,5 m
Tadeusz, odbierz PW.
i rosły dalej - puszczone w poziomie jak winogrona na rusztowaniu.
Jak na jesieni likwidowałem krzaki to z ciekawości zmierzyłem - miały ponad 3,5 m

Tadeusz, odbierz PW.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- PaulaPola
Jerry, masz jakieś zdjęcia pomidora Bif którego dawales na akcje? Nic nie mogę o nim znaleźć.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
PaulaPola , ja mam podobne pytanie do Ciebie, powiedz chociaż parę słów na temat pomidora Łęczyckiego , którego dałaś na akcję, nie mogę nigdzie nic odszukać na jego temat.