Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 487 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 35  
Autor Wiadomość
ewa2204
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 7 lut 2015, o 10:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1519
Skąd: Łódź

 0 szt.
:wit ;:196 :wit

Dorotko, plissss.. ;:173 podaj przepis na zapiekankę ryżowo - bananową.
Są u mnie wnuczki na feriach, na pewno chętnie by taki deser zjadły, a babcia nie ma własnego drygu do pichcenia :oops:

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 7 lut 2015, o 11:15 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Ewuniu już podaję. :oops:

Zapiekanka bananowa

200g ryżu (może być w woreczkach)
6 dojrzałych bananów
2 cukry wanilinowe
sok z cytryny
masło do wysmarowania formy

3 łyżki brązowego cukru

Sos
1 litr mleka
1/3 szkl cukru
budyń waniliowy na 1/2 l mleka
cukier wanilinowy

Składniki sosu ugotować jak budyń.
Ugotować ryż w wodzie z solą i cukrem wanilinowym. Dojrzałe banany pokroić w plastry i skropić obficie sokiem z cytryny.
Na dno wysmarowanej masłem formy żaroodpornej wyłożyć 1/3 część ryżu (powierzchni nie wyrównywać specjalnie), na ryż wyłożyć połowę bananów, polać sosem, na to 1/3 część ryżu, reszta bananów, sos, reszta ryżu i sosu. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 30 min. Po tym czasie posypać cukrem i zapiekać tylko górę do uzyskania chrupiącej skorupki.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 7 lut 2015, o 12:02 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
szarotka66 nie za dużo tego cukru w babce cytrynowej? Aż 2 szklanki....

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 7 lut 2015, o 12:27 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Cukru tyle, bo dajesz sok z całej cytryny i kisiele bez cukru. Możesz zmniejszyć ilość cukru, ale nie więcej niż o 1/2 szkl.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 7 lut 2015, o 20:35 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Na kolację spagetti z sosem chili z małymi klopsikami.
Zdjęcie samego sosu, bo makaron każdy zna. :wink:

Obrazek

Duża ilość ziół i przypraw sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne i zdecydowanie dla twardzieli. ;:333

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewa2204
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 8 lut 2015, o 13:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1519
Skąd: Łódź

 0 szt.
:wit ;:196 :wit

Dorotko, dzięki za przepis na zapiekankę.
Oczywiście zrobiłam, już zjedzona :tan , ale przymusowo zrobiłam jedną modyfikację. Otóż ...okazało się, że nie miałam w domu budyniu śmietankowego ani waniliowego.
Był tylko...czekoladowy. Wyszło pysznie ;:173 .
Na drugi raz zrobię rzadszy budyń do zalania zapiekanki, bo mogłaby być bardziej wilgotna.
Ale nic z tych zmian nie miało wpływu na błyskawiczne opróżnienie talerzyków :heja
Wstawię kilka zdjęć:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

_________________
Ewa
Coś Wam opowiem


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
boggi
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 8 lut 2015, o 13:53 
Offline
500p
500p
Postów: 552
Skąd: Dębica

 1 szt.
Ślinka leci na sam widok :)

_________________
Pozdrawiam Bogdan :)
Moja działeczka
Kącik kulinarny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
sweety
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 8 lut 2015, o 16:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 14303
Skąd: śląskie, Podbeskidzie

 więcej niż 1 szt.
Nie zamierzam sobie odpuścić Twojego smakowitego wątku. Choć od samego patrzenia czuje, że tyję ;:224 :;230

_________________
Ogród w dolinie cz. 12 - jesienne impresje
Spis moich wątków
Pozdrawiam Ania


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 8 lut 2015, o 21:17 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Cieszę się bardzo, że przepisy się podobają i smakują. Radość tym większa, że często to wymyślone naprędce potrawy, ktore są wielokrotnie testowane na moich dość wybrednych domownikach.
Ewuniu sos budyniowy rzeczywiście trochę za gęsty (następnym razem dolej mleka lub wsyp mniej proszku budyniowego i będzie ok). Najważniejsze jednak, że smakowało, a to widać już po fotkach. ;:138

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 9 lut 2015, o 10:52 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 942
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
szarotka66 napisał(a):
Ważne w cieście na pierogi jest użycie mocno ciepłej wody, ja daję gorącą. :wink:

Dziś na obiad były naleśniki z twarogiem, oraz drugie z truskawkami, polane budyniowym sosem. ;:333

Ja też zalewam mąkę wrzątkiem - na szczęście wyrabia ciasto maszyna ;:138

-- Pn, 9 lutego 2015, 11:54 --

Zrobiłam wczoraj zapiekankę bananową - nawet nie zdążyłam zrobić fotek tak szybko znikła! Przepyszna. ;:196

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Milcia120
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 9 lut 2015, o 11:53 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 610
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
Zrobiłam pierogi z kaszą i wątróbką rewelacja zostają u mnie na stałe. ;:196 za świetny przepis.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
asia124
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:53 
Offline
200p
200p
Postów: 293
Skąd: Zamość/Hrubieszów

 1 szt.
Witam :wit
Jak tu smakowicie.
Przebudziłaś we mnie małego głoda i czuje, że muszę mu przykuchcić zapiekanka bananową ;:oj
Tylko najpierw trzeba dorwać banany...

_________________
Pozdrawiam Asia :)
viewtopic.php?f=36&t=86554 - moje doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Milcia120
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:29 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 610
Skąd: Poznań

 więcej niż 1 szt.
A dzisiaj zagościły ciasteczka owsiane 2 pycha, polecam.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
EDITA
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:38 
Offline
500p
500p
Postów: 561
Skąd: woj.lubelskie

 1 szt.
Mmmmniam, ciasto wiewiórka przywołało wspomnienia z dzieciństwa i jego smak, a tort śmietanowy z owocami wygląda obłędnie, ach żeby umieć takie robić ... .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 487 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 35  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *